home > koncert > NOVI ZVUK, 10.III 2009., Sax, Zagreb

kontakt | search |

NOVI ZVUK, 10.III 2009., Sax, Zagreb

Da preskočim formalnosti oko mojeg uvijek diskutabilnog bicikla koji me večeras dobro 'zeznuo' pa mi je trebao neki francuski ključ ili barem kombinirke da stegnem kotač koji mi je neočekivano počeo 'hoblati' blatobran... Mislio sam da ću neki alat posuditi od frendova iz S3ngsa u slučaju da su se dokoturali u mini Morrissu, ali u Saxu ni traga od Ličkog, Emera i Čake. I k tome nigdje praznog mjesta za sjedenje...

Program je startao relativno uredno nešto sitno iza 21 h i po tome Sax prednjači spram ostalih klubova u Zagrebu koji bi se mogli ugledati u ovu satnicu. Odgledaš četiri banda, program završi oko ponoći i brišeš kući da se odmoriš za naredni radni dan.
[ electric žare ]

electric žare   © horvi

Prvi su startali ELECTRIC ŽARE, rock - punk kvartet iz Zagreba koji je nastao 2005. i djeluje u sastavu Žare (vokal), Martin (bubnjevi), Igor (bas) i vinkovački pridošlica Nevio (gitara). Kada su krenuli s tribute obradom riječkog Fit "Mačka" uplašio sam se da nije moguće u igri neki novi revival drugog vala ex-Yu new wavea koji ni izdaleka nije bio toliko ubojit i upečatljiv kao onaj prvi. Na svu sreću, Electric Žare su se samo našalili na posprdan način, a onda započeli svoj vrlo dobar i upečatljiv rock s obiljem punk elemenata. Nije to klasičan starinski punk, ima u njihovom zvuku i garaže, bluesa, pa i psihodelije, te zvuče veoma suvremeno i melodično. U prvom planu je odličan lucidan frontman Žare koji za vrijeme izvođenja vibrira i drhti poput ekscentričnog David Byrnea u vrijeme Talking Heads i Nick Cavea u doba The Birthday Party, te je u nekoliko navrata umjesto najave pjesama visoko u zrak dizao transparente s jasno ispisanim parolama, no nisam uspio zabilježiti što je na njima pisalo. Bina oko Žareta je bila obasuta tim papirnatim parolama što je dodatno pojačalo odličan scenski i glazbeni dojam čitavog banda. Imaju fantastične tekstove, muzičari odlično i snažno 'gruvaju', a pjevač je sjajan. Izveli su nekih 6-7 pjesama između kojih su bile "Bankar", "(B)lenta", "Zg svjetla", "Moj auto ide di-di", "Maja"... Jednom riječju, ovo je bio fantastičan nastup genijalnog banda koji me gotovo ostavio bez riječi. To je to što pruža iznenađenje dolaska na koncert bandova za koje niste nikada prije čuli.
[ s3ngs ]

s3ngs   © horvi

S3NGS su bez ikakve sumnje pravi biser hrvatske demo scene koji je još prije dvije sezone bio prepoznat kada su dobili izuzetan primat da nastupe na glavnoj pozornici VipInMusic Festa 2007. Međutim, band još nije uspio objaviti debi album za razliku od nekolicine bliskih sastava (prije svega Gatuzo i The Orange Strips npr.), a njihov rapidan razvoj djelomično je zakočila i indisponiranost Emera (gitara, vokal) skoro pola godine zbog kirurške operacije. Ovo im je bio povratnički koncert kojeg su odigrali u fantastičnoj i žestokoj kondiciji, ovaj puta bez klavijatura, te su uz dobro znane stare adute "Kraj", "Univerzalka" i "Vi, nos3ngs..." odsvirali i nekoliko novih komada u genijalnom izdanju. Oni su skroz rock band sa temeljima u britanskom rocku od Beatlesa naovamo, a mene najviše od svega podsjećaju na najraniju fazu Električnog orgazma i pjesama kao što su bile "Vi", "Zlatni papagaj", "Konobar", "Dokolica"... Brzi ritmovi, melodičan bas i frenetični minimalistički gitarski riffovi bez solaža. Jednostavno, brzo i energično. Pravi povratak s još boljim elanom nego što su ga imali prije.
[ popper ]

popper   © horvi

Treći band večeri bio je POPPER, kvartet iz Zagreba koji je oduševio svojim energičnim scenskim nastupom. U postavi su Filip Fantoni (gitara, vokal), Ozren Pavlović Bolf (vodeći vokal, gitara), Saša Ivan (bas) i Šime Đaković (bubnjevi). Samo ime uzeli su po austrijskom filozofu, ali s njime nemaju ništa u pogledu kritičkog racionalizma. Postoje već skoro 10 godina, svirali su po gotovo svim mjestima gdje se može svirati, osvojili su nekoliko značajnih nagrada po festivalima, te su snimili materijale za prvi album, no nisam najsigurniji da je taj album i objavljen. Sve večerašnje skladbe otpjevane su na hrvatskom jeziku, pune su melodičnog i snažnog rocka s primjesama punka i post-grunge elemenata. Odlična svirka i još bolji scenski nastup.
[ dim list ]

dim list   © horvi

I kao posljednji izašli su DIM LIST za koje iskreno rečeno nikad prije nisam čuo, ali su bili ogromno iznenađenje. Sve si mislim pa gdje Duspara pronalazi samo te nove bandove poput Zdenka Franjića... Ovaj trio u sastavu Marko Gaćina (bubnjevi), Hrvoj Studak (bas) i Ivan Vondraček (klavijature, gitara i ponekad vokal) su otprve zapalili veliku igru. Kompozicije su im odreda instrumentalnog karaktera, te lupaju sjajan psihodeličan sympho-rock koji me podsjetio na najbolja izdanja Emerson, Lake & Palmer, Yes, Jethro Tull... Klavijature su opake. Opake ljudi!!! To trebate čuti šta momak svira... Meni su razorili mozak s energičnim spojem ritma i psihodeličnih melodija. posilje je klavijaturist Ivan uzeo gitaru u ruke i opalio jazz-rock session u sjajnom formatu. Neka se ne ljute prethodni sastavi, ali ovo je večeras bio najbolji band. Po zvuku i ne toliko originalan, ali svirački strašno moćan gdje improviziraju bez određenog toka svijesti po slobodnim formacijama kako oni u tom trenutku osjećaju da treba ispoljiti elan i energiju. Kada prvom prilikom naletite na njihov nastup nemojte ga propustiti.

Ovo sjajno veče upropastio je moj bicikl po neznam koji puta pa sam kući otišao pješice gurajući ga nogu pred nogu s razmišljanjima da na taj Novi zvuk dolaze sve bolji i bolji demo bandovi koji uopće ne zvuče kao demo. Za razliku od prošlogodišnjeg serijala Novog zvuka 2007/2008 kada je bilo sijaset 'smandrljotaka', ova sezona je do sada podarila pregršt novih imena od kojih će barem 5-6 uspjeti da se vine visoko. Nadajmo se.

horvi // 13/03/2009

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*