home > koncert > TERRAFOLK & SIMBOLIČNI ORKESTER, AL & THE BLACK CATS @ Festival Lent 2008, Maribor (SLO), 28/06/2008

kontakt | search |

TERRAFOLK & SIMBOLIČNI ORKESTER, AL & THE BLACK CATS @ Festival Lent 2008, Maribor (SLO), 28/06/2008

TerraFolk & Simbolični orkester, te Al & The Black Cats su dva potpuno drugačija benda (iliti glazbena koncepta), sa jednom zajedničkom crtom - odličan nastup druge večeri Festivala Lent!
[ TerraFolk & Simbolični orkester ]

TerraFolk & Simbolični orkester   © Saša Huzjak

Domaći

Znana slovenska grupa TerraFolk koja uspješno prelazi granice svoje domovine (BBC Radio World Music Audience Award 2003, Best Act of the Folkwoods festival 2005 (Nizozemska), te solo i festivalski nastupi i turneje po Velikoj Britaniji, Škotskoj, Švedskoj, Njemačkoj itd. su samo mali dokaz statusa koji ovaj grupa uživa na etno/folk/world music sceni), već neko vrijeme efektivno pojačana odličnim mladim gudačima i puhačima okupljenim pod imenom Simbolični orkester, je dobila čast nastupa drugog dana festivala na glavnoj pozornici.
[ Bojan Cvetrežnik (TerraFolk) ]

Bojan Cvetrežnik (TerraFolk)   © Saša Huzjak

U svom cca dvosatnom nastupu koji je uključivao i dva bisa te oduševljene publike, Bojan Cvetrežnik - Bojan CV, Danijel Černe - Mystica, Marko Hatlak - Mark O'Tango te atraktivna Australka u Sloveniji, Kate Hosking a.k.a. Diva Sheila, su uspješno prošarali kako svojim, tako i repertoarom nekih svojih gostiju, kojih, kako to već na njihovim većim koncertima i ide, ni ove večeri nije manjkalo: Mystica & Space Doctors, Goran Bojčevski (klarinet) te Mojca Križnič (violina). Spomenuta četvorka nisu samo majstori pisanja i izvođenja glazbe, već i pravi showmani koji svaki puta dok ih vidim pružaju sjajan doživljaj, a Simbolični orkester, pod ravnanjem, Slovenca u Parizu, dirigenta Izidora Leitingerja (vidjeli smo ga prošle godine na Lentu sa svojim sjajnim projektom The Fool Cool Orchestra), je sjajno pojačanje njihovom bogatom i energičnom zvuku, prožetom raznim glazbenim utjecajima, od Irske do Balkana.
[ Kate Hosking (TerraFolk) ]

Kate Hosking (TerraFolk)   © Saša Huzjak

Između ostalog smo čuli "Gurmanski valček (Gourmet Waltz)" koji svojom harmonikom i pozitivno melankoličnom atmosferom priziva jednog drugog majstora takve atmosfere, Yanna Tiersena, super pozitivnu i meni osobno jako dragu "When U Dance", "Nori veter (Liver Dance)", "Lament from 'Suita Quasi Balkanika'" spomenutog Izidora Leitingerja, "Kill Grill (Zorba the Greek / Sable Dance)" te metal meets Laibach verziju pjesme "You Are My Sunshine", koja je one starije u publici dobrano natjerala na skok sa svojih sjedala, a one mlađe na osmijeh od uha do uha.
[ Al & The Black Cats ]

Al & The Black Cats   © Saša Huzjak

Gosti

U isto vrijeme na Večerovom stageu se odvijao potpuno drugačiji, ali ništa manje zanimljiviji koncert. Mlada trojka iz Michigana, USA, Al & The Black Cats, su samouvjereno vladali dobivenom pozornicom i okupljenom publikom pred istom. Njihov rockabilly zvuk nikoga nije ostavio ravnodušnim, pa tako ni potpisnika ovih redova koji je ostao ugodno iznenađen viđenim. Svirajući osim svojih stvari i par obrada (Johnny Cash, The Misfits), gitarist Tony "Tomcat" Cozzaglio koji je dobar dio koncerta proveo skačući po cijeloj pozornici, te basist i pjevač Eric "The White Trash Charley Mingus" Soules, koji je pak bio zadužen za zajebanciju s publikom između pjesama, su odlično odradili svoje vrijeme i napunili nas energijom za after party koji nas je čekao (do 7 ujutro, ali to je već jedna druga priča). A kao pravi cool bend koji se brine za svoje fanove, podijelili su i pokoje pivo sretnicima u prvim redovima tijekom nastupa te se zabavljali s istima po Lentu nakon nastupa.
[ Al & The Black Cats ]

Al & The Black Cats   © Saša Huzjak

Sve skupa - sjajna večer na 16. Festivalu Lent koji ta dva tjedna u godini pretvori Maribor u grad glazbenih užitaka, i puno više od toga!
[ Al & The Black Cats ]

Al & The Black Cats   © Saša Huzjak

sale // 30/06/2008

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Inače, osobno najveće festivalsko iznenađenje za sada nije nikakva odgledana grupa, već nešto mnogo materijalnije; naime, prostor Jazzlenta, na kojem se inače osim jazz koncerata odvijaju i after partiji i jam sesioni, koji je ove godine smješten u haustoru kuće na trgu blizu Minorita (Mladinin oder) i kluba KGB, naprosto oduševljava što samim prostorom, što onime što su uspjeli od njega napraviti - svaka čast!
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*