home > koncert > VALUNGARI, 21.I 2008., Krivi put, Zagreb

kontakt | search |

VALUNGARI, 21.I 2008., Krivi put, Zagreb

Prvi nastup mnogočlanog sastava Valungari nakon niza godina neaktivnosti priuštio je prijatnu zabavu i najavu mogućeg novog komercijalnog imena domaće rock estrade. Kao što su i najavili, dijelio se besplatni grah (valungarski sa đljukom) koji se kuhao u ogromnom kazanu od nekih 50-tak litara u dvorištu Krivog puta. Kako te večeri nije bilo hladno, prisutni posjetitelji su ga mogli kušati u neograničenim količinama, te su se svi redom smjestili za stolove u dvorištu, a usput su mogli i dobiti besplatni primjerak njihovog EP-ija "Narodnjaci" sa tri skladbe koje su uvodnik u njihov prvi zvanični album za novu etiketu Zg-zvuk. Nakon graha uslijedio je nastup koji je trajao dobrih sat i pol vremena u kojem su izveli 16 pjesama od kojih će se nekih desetak pronaći na albumu.
[ valungari ]

valungari   © horvi

Na ovom koncertu Valungari su na pozornici u nekim trenucima imali i po deset članova tako da im je prostor bio vrlo skučen što je onemogućavalo otkačenom frontmenu Marku Kovačiću - Kovi da izvodi svoj vrlo zabavni performans koji uključuje ples, skakanje, klečanje, pogo i paradiranje sa tamburinom na glavi. Dvije prateće pjevačice Jelena Vranjek i Nina Šperanda bile su smještene u samom uglu pozornice tik uz zvučničke kutije, dok se široka ritam i glazbena sekcija (Zoran Preradović i Marko Josipović - gitare, Marko Maršić bas, Damir Horvat - saksofon, Marin Maršić - bubnjevi i Boris Šaronja - truba i udaraljke) doslovce gužvala u petercu male bine na koju se niti uz najbolju volju nije moglo pronaći mjesta za trombonistu i harmonikaša koji su im sudjelovali na snimanju albuma. Otprilike vrlo slično bilo je i na podiju gdje se već nakon druge-treće odsvirane skladbe stvorio koridor obožavatelja koji su ih bodrili tokom čitavog koncerta. Počeli su sa starom kompozicijom "Goli ručak" iz 1998., čvrstim rockom koji u svojoj završnici ima bas liniju čuvene "Pink Panther theme" Henry Manchinija, te su premijerno izveli hit-singl "Narodnjaci", prepjev istoimene pjesme Đorđe Balaševića u žestokom punk-rock izdanju.
[ valungari ]

valungari   © horvi

Frontmen Kova je sjajan šoumen, te je svojim naracijama između pjesama objašnjavao teme kompozicija, tako da je primjerice skladbu "Crno" pojasnio kao načinom pjevanja Mongola kada love divljač (visoki glasovi), a "Pik insomnia" posvetom mesnoj industriji PIK Vrbovec. S glazbene strane, njihov stil sabire mnoštvo različitih žanrova od ska, punka, plesnog new-wavea, funka, klasičnog garažnog rocka, a imaju i primjesa nu-metala, folka, pa čak i valcera u posljednjoj "Kurva" koju je s njima otpjevao nitko drugi do li sam producent Hrvoje Prskalo vlasnik etikete Zg-zvuk.
[ valungari ]

valungari   © horvi

Malo su se i zezali rekavši da je pjesma "Seks, droga, nasilje i strah" stvar Električnog orgazma, no riječ je o temi "Rockin' in the free world" Neil Younga na koju su oni dodali svoj tekst. Otprilike, Valungari su vrlo zgodan spoj Azre, Hladnog piva, Zabranjenog pušenja, Leta 3, Kawasaki 3P i Gustafa, sve pjesme su im na hrvatskom jeziku, odlični su glazbenici, te su to na kraju potvrdili izvevši na bisu sasvim spontano makedonsku "Jove, Jovanke". Uz to imali su i sjajan razglas kojim su pobili sve sumnje da se u Krivom putu koji je čisti beton, željezo i plastika ne može realizirati odličan koncertni zvuk. Ako ih niste do sada imali prilike upoznati, biti će za to vremena jer najavljuju buran napad na domaće medije i stoga valja od njih očekivati da će u ovom drugom preporodu te svoje ambicije i ostvariti.
[ valungari ]

valungari   © horvi

Moguće novo Hladno pivo? Tko zna...

horvi // 25/02/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Play lista:

1.Goli ručak,
2.Narodnjaci,
3.Crno,
4.Smotaj joint,
5.Jaganjci,
6.Pik insomnia,
7.Seks, droga, nasilje i strah,
8.Popaj & Badža,
9.Brazilska terasa,
10.Rose,
11.Đingo,
12.Samo život,
13.Serač,
14.Narodnjaci,
15.Kurva,
16.Jove, Jovanke
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*