home > koncert > Zimski Seasplash spektakl, 2.2.2008., Aquarius, Zagreb

kontakt | search |

Zimski Seasplash spektakl, 2.2.2008., Aquarius, Zagreb

Nakon što je nedavno u Aquariusu, u sklopu Bass invadersa gostovao DJ Friction, jedan od najjačih u dnb-u, ove se subote tamo pojavio i Kode9, kum nešto malo mlađe scene, također britanske - scene dubstepa.

Natupio je u sklopu Winter seasplash festivala, čije se ljetno izdanje odvija u Puli.
Cijeli event odvio se pod okriljem Seasplash Festivala, Kingstona & confusiona.
Mislim da se navedene grupacije ne treba dodatno pojašnjavati.
[ Dubway ]

Dubway   © Kichmar

No, odmah u početku moram nešto priznati…Iako je zadaća bila pokriti cijeli festival, tj. oba floora Aquariusa, ja se nisam micao s jednog, i to onog manjeg.
Iako su na tent flooru nastupali Radikal dub kolektiv, Tricky D iz Njemačke, Kingstoned sound, te Jahstice sound, izmjenjujući dub, reggae, jungle, te dnb, moj se položaj nalazio samo na koordinatama confusion floora, na kojem se službeno - vrtio dubstep i grime…

Taj floor, s njegovim glavnii gostom - Kode 9-om, čekao sam, negdje, ugrubo par mjeseci, kad sam prvi put saznao da gazda Hyperdub recordsa dolazi u Hrvatsku.

Pa evo neka mala glazbena biografija Nine-a…

Ikona dubstep scene, već godinama prati UK hardcore scenu koja stalno mutira pod utjecajem jamajkanskog dub i dancehall, berlinskog dub techno/microhouse-a, te londonskog jungle, drum and bass i UK garage zvuka. Danas Kode9-ovi DJ setovi putuju kroz selekciju post-garagea sa dubokim i masivnim bas linijama, poznatijeg kao dubstep i grime. Zbog beskompromisnih DJ setova poznatih po inovativnom i jedinstvenom zvuku, koji su uvijek prepuni svježe i uzbudljive produkcije, Kode9 je najcjenjeniji dubstep DJ; osoba koja oblikuje ukuse i odgaja generacije mladih DJ -a i producenata, gurajući granice dubstepa u svim pravcima .Na čelu je najrespektabilnijeg dubstep labela Hyperdub, na kojem uz ostale izdaje Buriala i The Buga. Općenito, priznat je kao jedan od najkreativnijih i najzanimljivijih producenata današnjice. Osim za svoj label Hyperdub izdavao je za Rephlex, Domino, Soul Jazz, Planet Mu i Tempa. 2006. izdao je album prvijenac Memories of the Future (zajedno sa MC-em Space Ape-om, s kojim već dugo surađuje) i mix cd Dubstep Allstars Vol.3. Radio je remikseve za Badawi, Junior Boys i Dabrye feat. MF Doom, a njegova stvar Backward pojavljuje se u filmu Alfonsa Cuaróna, Children of Men. Od samog početka rezident je na kultnoj londonskoj večeri Forward, na kojoj je utemeljen dubstep, a kao dj širio je zvuk južnog Londona od Amerike do Australije. Profesor je na University of East London na smjerovima Sonic Culture (Sound Design, Sound Systems) i Media Production, a upravo završava Sonic Warfare, knjigu o ratovanju zvukom.

Po svemu ovome navedenom, on njega se očekuju samo odlični setovi, pogotovo i zato što je prošli mjesec dobio nagradu na Dubstep awardsima za najbolji set, set koji je radio za Sonar festival.
[ Kode9 ]

Kode9   © Kichmar

Došao sam u Aquarius pola sata nakon ponoći, provjerivši prije raspored dj-a.
Kode 9 je bio zabilježen za tu satnicu, i začuđujuće, nije bilo kašnjenja.

Miksanje i izbor stvari je većinom bio sve ono što sam i očekivao…No, to ne znači ništa loše, već znači samo to da je miksanje bilo vrlo dobro tehnički, sa samo par sitnih greškica, dok je izbor stvari bio razoružavajuć.
Svim stilovima i podpravcima dubstepa, iako ih još nema službenog naziva, moglo se posvjedočiti ove subote.
Čak je bilo i par stvari umiksanih zaredom, kao u njegovim nekim prošlim setovima koje sam slušao, ali gdje piše da dj mora umiksavati stvari svaki puta na neki novi način…
Početak odličan, ljudi ne previše, taman za lagani ples i ljuljuškanje u ritmu te zavodljivim bas linijama.
Aquarius kao mjesto, ima bolju ozvučenost od, naravno, KSET-a, gdje je prošle godine nastupao Mala, također jedan od dubstep pionira. Tada su confusionovci morali postavljati dodatni razglas, jer je dubstep glazba koja jednostavno traži moćni sound system…
Iako je zvuk bio poprilično dobar, nekako imam dojam da to još nije to.
[ Kode9 ]

Kode9   © Kichmar

Nakon ove male digresije - natrag na priču o setu.
Odličan početak, hrpa dubova ,tj. neobjavljenih stvari , no svaka je pogađala u žicu. Bilo je i vidljivo da je dubstep krenuo u nekom techy smjeru, što u ovom slučaju nije nužno čak ni loše. Čuo sam dakle, hrpu novih stvari, koje su me sve jako zaintrigirale, te sad provodim vrijeme tražeći njihove nazive.
Bilo je čak i dosta hitova, ako se to može tako nazvati u dubstepu.
Također, meni jedna od dražih stvari u zadnje vrijeme bila je odsvirana čak dva puta - jednom od Kode 9-a, te jednom od strane dubwaya, koji je vrtio nakon njega.
Stvar se zove Please, autorica je Ikonika koju je sam Nine potpisao za svoj Hyperdub label nedavno, tako de se osjećajte slobodnima provjeriti je.
Još je jedna stvar bila puštena više puta,mogu slobodno reći da je densflor čudovište - autor je Cotti, ime je I don't give a dub. Zadnja stvar koju je, Kode9 pustio bila je Burialov Ghost Hardware, jedno istinsko remek djelo. Stvar je to, a i njezin autor, koji ubiru samo izvrsne kritike, a prodaju se i među ljudima koji o dubstepu nemaju nekog drugog saznanja.
Pred sam kraj je zavrtio 2-3 stvari koje su same po sebi tražile rewind i napravile veliki hype u klubu, ako se uzme u obzir da je dubstep još, bar u Hrvatskoj, mala scena. No, s ovim nastupom, dokazano je da ona raste, te da je svakim partijem sve jača i brojnija.
[ Tricky D & MC Popay ]

Tricky D & MC Popay   © Kichmar

Nakon tog seta, koji mi se urezao u sjećanje za sigurno neko duže vrijeme, nastupili su i Dubway, te Feelipa i Phillipe back2back.
Njihov nastup nemogu nešto pretjerano ocijeniti, jer sam još bio pod dojmom odlično odrađenog posla Kode9.

Ako će ovako izgledati budućnost ove kulture u Hrvatskoj, kao što je izgledalo na ovom eventu, dajte mi odmah papir na kojem to mogu potpisati…

kichmar // 07/02/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
zimski Seasplash spektakl
klub Aquarius, subota, 2.02.2008., 21-05 h

KODE 9 (dubstep/grime, Hyperdub, UK)
RADIKAL DUB KOLEKTIV (live & upbeat dub band, Zg)
TRICKY D (jungle/drum'n'bass, Tricky Tunes, D)
CONFUSION DJ's
KINGSTONED SOUND (jungle, Zg)
JAHSTICE SOUND (roots dub reggae, Zg)

upad: 50 kn u pretprodaji, 70 kn na dan događaja
pretprodaja: AQUARIUS cd shop, Varšavska 13, KINGSTON vinyl/cd shop, Radićeva 3.
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*