home > koncert > Limitless Apologies: ROKO MARGETA aka GNOMAD i ĐURO DOBRANIĆ - Kudikamo?, 06/09/2022, KC Mesnička, Zagreb

kontakt | search |

Limitless Apologies: ROKO MARGETA aka GNOMAD i ĐURO DOBRANIĆ - Kudikamo?, 06/09/2022, KC Mesnička, Zagreb

Sudbinu Kulturnog centra Mesničke valjda znate. Odbrojavaju zadnje tjedne i dane aktivnosti jer se ne može više tako boriti i busati sa stalnim kaznama i kojekakvim mešetarenjima što pristižu iz gradske uprave. Dozlogrdilo je ekipi, a i uporniji bi možda odustali.

Pa shodno tome, ovo je možda bio posljednji Limitless Apologies utorkom, ponovno u režiji dva poznata glazbenika kojima ovo bješe, čini mi se peto ukazanje u istoj postavi na istome mjestu, eh, a sviraše oni još kojekuda pod istim nazivnikom - čistim imenima bezeciranim za solo karijere ko' što jazzeri biraju kompanjone, a za ime benda im se mahom fučka jer, zna se što je bend. Stalne probe na tjednoj bazi i kakav-takav zajednički suživot, a toga ovdje nema već neprijeporne kreativne improvizacije na licu mjesta.

I redovito je začudna ta njihova sprega puta u nepoznato: namjestiš instrumente i šibaš. Pičiš kud puklo da puklo, a uvijek ispadne neka neočekivana stvar s tom improvizacijom nastalom na licu mjesta bez ikakvog unaprijed planiranog aranžmana. Svašta se znalo čuti na prethodnim sessionima, a ovaj je potegnuo u moćan techno/d'n'b s balkanskim etno suzvučjem i melodičnim koridorima, no krenulo se tromije u prva dva seta najavljena trubom i fanfarama jer je te večeri Dinamo kresnuo Chelsea ajnc-cu-nul u Maksimiru. Bilo je tu prvih petnaestak minuta švrljanja po funku i trip-hopu plesnijeg temperamenta uz Rokovu flautu i melodiku, psihodelične igre klavijatura, programiranih loopova, delay frakcija; općenitih ekspresija pogleda kuda vodi ova staza ko' da smo na dub certu. I, ti bokca, odmah se začagalo za razliku od nekih prethodnih izdanja kada je audijencija sjedila.



Plesnije forme su počele kasnije s eteričnim amplitudama i sve dubljim uronima u psihodeliju s obaveznim reggae/dub medikamentima prerastavši mic po mic u Đurovu ritmičku fleksibilnost pojačavajući tempo i intenzitet otvarajući fluktacije za, ha, spomenuti balkanski etno u kome je Roko posegnuo i za akustarom tamburom, ajde, ukuleleom nižući splet melodija što se fino može čuti na priloženom živom zapisu od 22 minute, a bilo bi ga i još da sam ja mulac debilni izbrisao ranije video zapise sa svoje EX5000 kamere. Bez konekcije na PC to se nemere, fuck tehnika, a i nespretni snimatelj. Nastavak je bio sve jači i jači dodavanjem techno/d'n'b temeperamenta u neprekidnim transovima punih melodičnih izvedenica pretvorivši se u izniman party koji tjera noge na čagu, poganje i stalnu aktivnost da su ga razvalili na čak dva i pol sata svirke!!!

E, pa kaj svega tu nije bilo, naravno, pozitivnoga u vibracijama i raspoloženju da su svi bili na nogama drmusajući se izuzev jednog gospodina pristojno ufuranog u mentalnu higijenu 'uživati se može i sjedećke'. Ali ovo nikako nije bila sjedeljka, niti namjena te vrste ko' što je prije znalo biti s obzirom da su i akteri i auditorij bili na istoj frekvenciji 'razvaliti se do balčaka'. Svi smo se sjajno proveli, a sad bi se mogao raspisati, ali namjerno neću, nek' bude žao partyjanerima za ovaj propust. Inače, jako dobro se osjetilo da je ovaj dvojac itekako potentan za nastavak ovakve suradnje u malim klubovima s punim feedbackom gdje publika učestvuje u kreaciji naboja jer je ova glazba unikatan primjer analognog pristupa svirke, barem na našem području, a djeluje poput nabrijane, vješto samplirane elektronike/ techna i sukladnih digitaliziranih žanrova, čak i za one nove vjernike kojima smeta bas gitara jer, basovi moraju biti elektronski, Bože moj, pa u 21. stoljeću živimo. Tko je još vidio na elektronskom koncertu bas gitaru? To je zaostalo... Koješta. Roko umije napraviti idealan kostur kompozicije od početka do kraja kao da je fakat unaprijed imao barem sinopsis u šturim crtama, rečemo onaj što ga ima techno DJ, samo za razliku, Roko ga ne 'pegla' unedogled stvarajući zasebne vizije kompleksnih aranžmana. Uostalom, ako se ovaj dvojac nastavi aktivno gibati s ovakvim nepredvidljivim performansima, uloga artističke vrijednosti biti će sve veća, jer osim one zabavne kao što je to pokazao primjer ovog sessiona, postoji i glazbena komunikacija puna šarma s raznoraznim insinuacijama koje bi se tek mogle osloboditi iz ovakve vrlo čvrste sviračke čahure.

horvi // 08/09/2022

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*