home > koncert > HGF, 2. polufinalna večer, 26.V 2007. dvorana POU, Zabok

kontakt | search |

HGF, 2. polufinalna večer, 26.V 2007. dvorana POU, Zabok

Druga polufinalna večer autorskih demo izvođača priuštila je nekoliko solidnih, te dva izrazito jaka i kreativna sastava. Vrijedi napomenuti da su gotovo svi izvođači ovaj puta vokale imali na hrvatskom jeziku koji su se unatoč starom Bixijevom razglasu vrlo fino i razgovjetno čuli. Kako god okrenuli, samo jedan izvođač ide u finalnu večer, a po prikazanome, moglo ih je iz večerašnje konkurencije biti nekoliko.
[ sebastijan fustin ]

sebastijan fustin   © horvi

Loša sreća?!
Kako drugačije osloviti činjenicu da je te večeri unatoč očekivanjima organizatora mnogo toga bilo krivo na njihovom putu. Te večeri je naime lokalni košarkaški klub igrao odlučujuću utakmicu za ulazak u 1.ligu, pa je glavna fešta u Zaboku i sva publika bila smještena u restoranu "Golubek" gdje se slavio ulazak među najbolje košarkaše sve do jutra. Prije samog polaska u Zabok tog popodneva, osobno sam svjedočio na željezničkom kolodvoru (u Zagrebu) ulasku u vlak stotinjak ljudi koji su odlazili na open-air u Zaprešić, od kojih se dobar dio ekipe svađao ne vrijedi li bolje otići u Zabok na HGF. Sam organizator HGF-a Bixi mi je potom potvrdio da je svoj novi razglas iznajmio upravo za potrebe spomenutog open-aira na Inkerovom stadionu u Zaprešiću. Stoga se ne treba čuditi što je večeras bilo otužno malo publike. Uz to, večerašnjem HGF-u nije prisustvovao Goran Vrgoč (profesionalne obaveze), pa ga je u voditeljskom dijelu programa zamjenio Sebastijan Fuštin, vokal skupine Noxin koji je vrlo dobro, umješno i s određenom dozom simpatičnog šarma obavio svoj najavljivački dio posla.
[ trik ]

trik   © horvi

Prvi i veoma nesretni sastav večeri bili su TRIK iz Zagreba. Ovaj trio je otvorio večer pred jedva nešto više od dvadesetak ljudi, te su kroz svoj polusatni repertoar predstavili vlastiti rock stil s laganim utjecajima alternativnog i new-wave rocka. Pjevaju na hrvatskom jeziku simpatične, no nekako nedorečene emotivno-ljubavne tekstove koje čak niti povremene zanimljive gitarske ambijentalne sekvence nisu mogle dodatno poboljšati u praznoj dvorani. Sam sindrom praznine osjetio se i u njihovoj svirci pošto je bas gitarist imao "podebljan" zvuk kojim je praktički gotovo sve fino u njihovoj prezentaciji pokrio sa ipak preglasnim tonovima. Trik postoji već punih 12 godina (tako je barem Sebastijan najavio) i ovo je bilo zaista vrlo slabo i nedorečeno izdanje od njih za sve te godine.

Drugi sastav, SHEITANS iz Županje su se predstavili vrlo snažno i moćno u svojem rock-bluesu s naglaskom na čvrsti r'n'r po uzoru na svoje susjede - Majke, Kojote, Elektrobudu (a i Partibrejkerse, Messerschmitte, Cotu G4 i slične), no imaju jedan vidan kreativni problem - sve pjesme su im slične kao jaje jajetu. Tekstualno su na uobičajenim paralelama hard-rock izvođača u kojima uz individualne tematike vole zaglibiti u opčinjenost fikcijama, tako da niti povremene kreativne solo dionice mladog i vrlo seksipilnog gitariste u potkošulji tekst poput "...to sam ja..." nisu mogle djelovati nikako drugačije osim nezgrapno. Svaka im čast, prevalili su golemi put od Županje do zagorskih bregova, no na kraju kada sam pogledao ocijene žirija i publike, rezultat njihovog napora je bio razočaravajući. Djelomično i zato jer su melodijski podosta linearni, a i posljednje dvije skladbe su "zafalšali". Dali su mi i svoj demo rad o kojem će biti riječi upravo na ovoj web stranici.

Tek nakon njihovog nastupa, negdje oko 22,30h u dvorani se okupilo cirka stotinjak ljudi, pa je FRAGMENT iz Zagreba dobio priliku za bolji feedback. Oni su kvartet (gitara, bas, bubnjar, klavijature i ženski vokal) u kome je centralna figura Kristina Jagić na vokalu koja je s njima tek nepunih godinu dana. Inače, sastav postoji od 2002., te su do sada objavili jedan samizdat album. Tekstovi su im na engleskom jeziku, a ono čime su se predstavili je vrlo čudna smjesa power-metala, popa, harda i sympho rocka. Najupečatljiviji članovi Fragmenta su odličan bubnjar (dugokosi metalac gol do pojasa) i opčinjeni funk-rock bas gitarist koji na trenutke "plete" i "čupa" žice. Ideja da uzmu od više stilova ponešto je vrlo smiona, no ovom prilikom su zvučali podosta pretenciozno, neujednačeno i na momente vrlo šlampavo povezujući neočekivane aranžmane sa naglim breakovima i čestim izmjenama ritmova. Možda bi i bolje prošli da gitarist nije prekinuo nastup na gotovo desetak minuta zbog promjene žice. Bixi je tom prilikom dodao: "pravi band bi odmah pronašao rezervnu gitaru".
[ furiae ]

furiae   © horvi

Četvrti sastav FURIAE (čitaj: furija) iz Zagreba su imali sreću da sviraju pred maksimalnim brojem gledatelja te večeri u dvorani, pa su ostvarili i vrlo povoljan feedback, što su naredna dva sastava i vrlo dobro iskoristila. Ovaj također kvartet (2 gitare, bas i bubanj) ima jedno vrlo snažno i moćno oružje - fantastičan ženski vokal Nataše Đak koja će svakako biti veliko iznenađenje domaće rock scene. Ima odlične emotivne, pune boli, ali i energične tekstove na hrvatskom jeziku koje scenski izvodi vrlo dojmljivo jer u glasu ima mnoštvo argumenata s kojima se može razbacivati. Šuškalo se naokolo u publici "slušaj, ovo je Janis Joplin, zvuči efektno ko' Alanis, ponaša se kao Joe Cocker u mladim danima..." što je i posve ispravno jer je svojim glasom i nastupom zaista podigla adrenalin u dvorani. Sastav je također odličan, sviraju vrlo plesan grunge i garažni rock, te su do tada izveli najbolji nastup večeri. Imaju i laganijih skladbi, te je za vjerovati da pred sobom imaju vrlo perspektivnu budućnost.

ONLY TU iz Rijeke kao što samo ime govori je sastav u kome se nalaze samo dvoje glazbenika - gitarist i bubnjar koji se služe bežićnim mikrofonima za vokale. Scenski su vrlo šašavi, zabavni i otkačeni, pa su tijekom nastupa pozvali jednog momka iz publike da uzme partviš (metlu) i odsvira "zamišljenu" bas gitaru što je publika podržala s velikim oduševljenjem. To možda i ne bi bilo tako efektno da sam momak nije upravo bas gitarist (Mladen Barbić iz Noxina) koji se zaista otkačio i zabavio na pozornici. Što se ovog dueta tiče, njihova glazba je smjesa stoner rocka, funka i indie-rocka (primjerice od RATM, QOTSA, RHCP do Darkwood Dub), a kao treće pomagalo koriste synth sa strane koji im omogućuje bas i još neke sitne programirane glazbene dionice. Tehnički su vrlo dobri, no osnovna boljka su im vrlo prizemni, skoro drski hardcore tekstovi na hrvatskom jeziku u kojima sve pršti od ironije i eksplicitnog šegačenja.

Posljednji sastav večeri bili su VOODOO LIZARDS iz Varaždina koji su vjerojatno nastali na pepelu nekih lokalnih sastava budući da postoje tek nešto više od godinu dana. Ono što su oni izveli nikako ne djeluje kao band koji gitare i instrumentarij drže samo godinu dana budući da im je zakonitost, vještina, glazbeno znanje i uigranost u malom prstu. Sa svih aspekata su pokazali najviše - glazbeno su takoreći saželi povijest rocka od 1965. do današnjih dana (od Hendrixa do Pearl Jam, Alice In Chains i novih indie-rockera), vokal im je fantastično rockerski pripremljen, te su zvučno otprašili sjajan koncert. Također nije niti za odbaciti da imaju profilirani image, te vrlo dojmljiv i upečatljiv scenski nastup pun žestine, energije i emocija. Bez obzira na tekstove na engleskom jeziku s pravom su osvojili nagradu publike, a istog mišljenja je bio i stručni žiri tako da su posve zasluženo dobili svoje mjesto u finalnoj večeri HGF-a koje je na rasporedu 16.VI 2007.
[ voodoo lizards ]

voodoo lizards   © horvi

Još prije tjedan dana zaboravih spomenuti da je i jedna od simboličnih nagrada knjiga "Koncerti & festivali" autora Darka Budne u kojoj je obuhvaćen veliki vremenski period njegovih putovanja po svijetu i koncertnih raporta od 1987. do 2005. godine.

horvi // 28/05/2007

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Eto, javiše nam se i članovi benda FRAGMENT koji su poželjeli da umjesto "te su do sada objavili jedan samizdat album" piše "te su CD, debut materijal, objavili preko Euroton records, samostalno ga financiravši". Pa neka im je sa srećom...
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Iduće subote u istom prostoru očekuju se nastupi sljedećih izvođača:
NIKAD ROBOM (Zagreb)
WAVERACK (Zagreb)
D POLIKKIA (Zagreb)
PRETTY LITTLE N.M. (Zagreb)
KRIZA (Trogir)
HI FJU (Zagreb)
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*