home > koncert > TRIESTRI, RIĐI RIĐ I BUNTAI @ Tvornica Kulture, Zagreb, 21/04/2017

kontakt | search |

TRIESTRI, RIĐI RIĐ I BUNTAI @ Tvornica Kulture, Zagreb, 21/04/2017

S dozom netrpeljivosti i sumnje uputila sam se ovog petka, 21.travnja, u veliki pogon zagrebačke Tvornice Kulture. Na repertoaru su Triestri superbanda, njihov bandit Riđi Riđ i mlade kmice Buntai, svakome tko imalo prati razvoj regionalne glazbene scene jasno je kako je riječ o još jednoj u nizu trap rapsodija.

Nakon ne tako davno održanoga partya Graffiti na Gradele u malom pogonu iste, koji definitivno nije prošao niti blizu očekivanom s obzirom na imena koja su se našla te večeri na sceni, doza skepticizma je postojala.

Možda se ekipa zasitila Visokih Pet, možda stara škola još uvijek nije prestara.

Veliki pogon ipak je bio u prepolovljenom izdanju u odnosu na isti uoči velikog spektakla Drito iz Tvornice krajem siječnja, što je donekle obistinilo moja predviđanja. Pred sam nastup mlade zagrebačke trap grupe Buntai, koja je u petak bila zadužena za zagrijavanje publike, stvari nisu izgledale tako obečavajuće. Veliki pogon poprilično je zjapio prazan, no da ste nešto puno propustili ako niste došli poslušati Buntai i niste baš.
Zagrebačka trap grupa Buntai, nastala je krajem 2015., te je počela djelovati kao Undead Squad. Čine ju vokali Tajo i I ¥UNG BUD€ i producent DeepSix, do sada smo ih mogli poslušati, uz neke solo nastupe, i kao podršku uz High5 i KUKU$ na Drito iz Tvornice festivalu, a u petak su nam promovirali svoj mixtape 10 000.

Na binu su izašli oko 22 sata i izveli numere sa novog mixtapea $mrtSvimaKekiMeni, €A$¥, Špinat, također tijekom nastupa pridružio im se i Goca R.I.P. te su za kraj zajedno s cijelom Triestri bandom izveli Mrak Chapman.

Već s prvim beatovima, najblaže rečeno, doživjela sam stanje šoka, neminovno je kako je jedan od ključnih faktora kad je u pitanju trap stvaranje hype na sceni, ali postoji razlika između nabrijavanja publike i zastrašivanja iste. Momci su definitivno prešli tu granicu, i osobno, cijeli koncert sam odslušala pod dojmom kako će svakog trena izbiti neka masovna tuča, pa bolje da budem spremna.Dakako, treba uzeti u obziri da im fali nastupa u nogama, možda im je ovo bio preveliki zalogaj i možda ih je pojela želja da svakome u publici pokažu što znaju, ali definitivno bih im preporučila da se vode dobro starom manje je više.

Još uz sve to, iako su pjesme izvodili preko postojećih vokalnih linija, što definitivno nije ništa novo kada je u pitanju izvođenje trap glazbe, jer sama produkcija takve vrste glazbe je sada na toliko visokoj razni da jednostavno glas uživo ne može nadjačati tu matricu, ali problem je što i uz sve to nisu zvučali razgovijetno.
Tijekom cijelog nastupa ustrajala sam u namjeri da čujem što repaju, ali apsolutno nisam razumjela njihove strofe.

Buntai je svoju setlistu zatvorio uz Mrak Chapman tijekom koje im se na bini pridružila Triestri banda, pa ja njihov nastup imao barem na kraju poprimio zadovoljavajuću formu.

Kroz nešto malo više od sat vremena na bini su se naizmjenično izvodile stvari s Riđijevog solo album Čvarci od marcipana i mixtapea Gram Turizlo. Publika je i više nego dobro prihvatila sve numere koje su izašle kao produkti superbande i teško je istaknuti neku iz repertoara te večeri.
Singl Udari s kojim su najavili mixtape u sebi nosi neku posebnu pomalo luđačku energiju i jednostavno iz tog razloga nemoguće je bilo ostati mirno stajati, na ono malo kvadrata osobnog prostora što ti je preostalo u poprilično popunjenom velikom pogonu, kad je ista zaorila prostorom.

Ulaziti u raspravu o tome koliko su banditi do sada postigli i podigli ovaj svijet glazbe na skroz neku razinu van ovoga univerzuma, po mom skromnom mišljenju, i više je nego besmisleno. Vladari su scene, najtraženiji su trap izvođači u regiji, sudeći prema svim parametrima polako, ali sigurno, ispisuju svoja imena u povijest ove urbane poezije.

astrid // 23/04/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

| 19/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

| 16/06/2024 | dora pavković |

>> opširnije


cover: Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

| 16/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: The (Fabulous) Courettes @ Močvara, Zagreb, 13/06/2024

The (Fabulous) Courettes @ Močvara, Zagreb, 13/06/2024

| 14/06/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: ††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

| 12/06/2024 | pedja |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*