home > koncert > CHILDREN OF BODOM @ Tvornica kulture, 23/03/2017

kontakt | search |

CHILDREN OF BODOM @ Tvornica kulture, 23/03/2017

Kad sam čula da bodomi dolaze u Zagreb, ponadala sam se da će sa sobom dovesti još neko finsko melodeath ime, no večer je jasno definirana samim nazivom: 20 Years Dirt & Down. Zvijezde večeri su Children of Bodom i činjenica da su već 20 godina s nama (više-manje) pa neka je dolazak samo zbog predgrupe onemogućen.

Prvi bend Oni dolaze iz Kanade. Iako je riječ oni kod nas osobna zamjenica za treće lice množine te pruža raznolike mogućnosti za igre riječima u trenutnom kontekstu (odoljeh!), na japanskom je to folklorno mitsko biće. Valjda je to i razlog zašto umjesto klavijatura imaju lika na ksilofonu, odnosno ksilosintu. Iako korijeni tog instrumenta ne potječu iz Japana, na prvu daju egzotičan izgled, barem neznalici. Bilo kako bilo, ksilosint je tih, čuje se samo u dijelovima pjesama s utišanim gitarama. Lik s palicama na ksilosintu (Johnny DeAngelis op.a) uživljen je u metalski đir pa cijelo vrijeme maše kosom i luduje. Pomalo djeluje smiješno, posebice zato što ga ne čujemo.
[ oni ]

oni   © lara

Tom smiješnom izgledu pridonosi i činjenica da gitare članova benda nemaju glavu, dakle, i gitaristi i basist su imali Steinberger gitare. Kasnije je jedan gitarist zamijenio gitaru s nekom koja ima glavu za potrebe par pjesama. Nadalje, stejdž je bio sužen zbog opreme druga dva benda pa su se šestorica članova (odnosno četiri - vokal, gitare, bas) nezgodno kretali, kojiput i sudarili. No barem su se trudili biti dinamični, u skladu s glazbom. Što se nje tiče, najavljena je kao progressive death metal. No tako nešto se čuje tek na momente jer bend iz pjesme u pjesmu šara igrajući se bliskim žanrovima. Dobro, imaju tek jedan album iza sebe (Ironshore, 2016), vjerujem da će iskristalizirati zvuk i stil.
[ oni ]

oni   © lara

[ oni ]

oni   © lara

Nakon polusatne svirke i stanke slijedi danski Forever Still. Bend koji sebe opisuje kao alternativni metal jedva da se i može nazvati metalom. Zgođušna pjevačica već je i prije samog nastupa zaradila zločeste komentare da će se svirka ići samo gledati. Potvrđeno je to i krkanskim vikanjem: "Baci sisu da se igramo!" A Maja odgovara: "I hope that you are saying something nice." (...)
Sve u svemu: ništa posebno, zvuče kao Evanescence na speedu, u najmanju ruku. Teško se u odabranom stilu istaknuti. Sretno im bilo. Također imaju jedan album iza sebe (Tied Down, 2016).
[ forever still ]

forever still   © lara

Onda je uslijedio dobri stari Children of Bodom. Ekipa koju sam susretala na koncertu su bili kao: "Ma, došao sam, eto tak…" Kao da ih je sram priznati da su se zaželjeli nečeg ovakvog ili da im je znatiželja jaka. Pa platio si kartu, stari moj. Očito s razlogom, ili ne znaš što s parama. Otkad su CoB postali guilty pleasure? Bit će da od 5. albuma, svi stari fanovi barem tako tvrde. Ali sinoć su došli na svoje - svirale su se stvari samo s prva četiri albuma. (Čini li ga to boljim koncertom nego onim rasprodanim pred 11 godina? Nisam čula, a pred 11 godina sam bila premlada za koncerte u našoj metropoli.)
[ children of bodom ]

children of bodom   © lara

Tvornica Kulture je bila skroz dobro popunjena, a dočekani su s jednako snažnim ovacijama od prve do zadnje stvari. Tako da se jedva primijetilo koji su najveći hitovi (vjerojatno Everytime I Die, Needled 24/7, Downfall).
Laiho je bio oduševljen i komunicirao je čitavo vrijeme s publikom, ili kako veli s hate crew. Spomenuo je i taj nastup pred 10 (tj. 11) godina kad su bili u Boogaloou.
[ children of bodom ]

children of bodom   © lara

Children of Bodom su, uz Nightwish, Apocalypticu, HIM*, bili jedno od mainstream imena koji su globalno popularizirali Finsku kao zemlju metala krajem 90-ih i početkom 2000-ih. Svaki od spomenutih specifičan u svom izričaju, ali svi zajedno kreirajući sliku Finske kao zemlje, ali i čineći lako dostupnim žešće zvukove širokoj publici pa ni ne čudi što su upravo oni bili prvo metal iskustvo mnogima od sinoć prisutnih.
(*Iako se HIM teško može nazvati metalom, uklapa se u ovu priču s finske scene te ga je svakako neizbježno spomenuti u navedenom kontekstu.)
[ children of bodom ]

children of bodom   © lara

[ children of bodom ]

children of bodom   © lara

Bilo kako bilo, zanimljiva je činjenica da je samokritičnom Laihu upravo prvi album najgori, a njegova godišnjica se zapravo slavi, a i basist Henkka u intervjuima navodi da najviše voli najnovije stvari i albume. Naravno, vjerujući u linearno-vremensko i logično napredovanje.
No bez obzira na to, mislim da je ovakva turneja dobro došla njihovom džepu, ali i ono bitnije - njihovim fanovima.
[ children of bodom ]

children of bodom   © lara

kata.strofa // 25/03/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*