home > koncert > ŠANK!?, 9.III 2017., Vintage Industrial Bar, Zagreb

kontakt | search |

ŠANK!?, 9.III 2017., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Fenomeni hrvatskog undergrounda bez ikakve medijske potpore, izdavačke kuće, emitiranja na radio programima ili pojavljivanja na TV ponovno su dokazali i pokazali tko su i zašto su toliko omiljen i cijenjen bend. Nakon što su lani nakrcali zagrebačku Tvornicu, a u međuvremenu odletjeli do Irske, svoj novi pohod na ozbiljnu pljusku mainstreamu upriličili su u četvrtak, samo jednu večer poslije Dana žena, kako je zgodno prokomentirao jedan također underground pjesnik 'to ti je isto ko i Noć vještica samo po danu'.
[ šank!?, 9.03.2017., Vintage Industrial Bar ]

šank!?, 9.03.2017., Vintage Industrial Bar   © Ramona

Vintage Industrial Bar je bio pretovaren fanovima koji odreda znaju sve njihove tekstove. Šutka, čaga, poganje, moshpit, naguravanje, a i obavezno skandiranje, te grleno pjevanje gotovo svih refrena orilo se puna dva sata nakon što je kao uvodnik emitiran izabrani zvučni zapis nekoć popularne TV serije "Smogovci". Gotovo da nije bilo na set listi dobro znane pjesme koju nisu izveli prošetavši furiozno kroz četiri dosadašnja albuma "Grad je naš" (2010), "Priče noćnih tramvaja" (2011), "Treća runda" (2013) i "Naša stvar" (2015) od "Zagreb gori", "Grad je naš", "Vatromet", "Crni oblak", "Krvavi trag", "Krvav od pića", "100 godina", "Naša stvar", "Kurva", "Skini se", "Demagogije", "Vlada", "Za kvart", "Muda", "Snobovi", "Ne odustajem", "Bijes", "Gad", "To me ne brine", "Nemamo sreće"... sve do posljednje "Sve za kraj".
[ šank!?, 9.03.2017., Vintage Industrial Bar ]

šank!?, 9.03.2017., Vintage Industrial Bar   © Ramona

Žestoko nabrijani vraškim tempovima i sjajnim gitarskim performansima koji su uz klasične punk riffove imali i ponešto dobrodošlih metal elemenata u tehniciranju, već od prve pjesme su stvorili idealnu interakciju između benda i publike ne dozvolivši niti jedan trenutak opadanja britko protkane koncertne atmosfere kakva se samo poželjeti može. Iz pjesme u pjesmu su nizali dinamički raspoređenu energiju s tek malo predaha u kratkim komentarima i najavama, no to i nije toliko bitno koliko taj fascinantni pristup benda koji si je ama bez ičije pomoći stvorio nepatvoreno moćan image najvećeg hrvatskog punk-rock benda koji je, hvala Bogu, u korijenu istinski punk, a ne neki klišejizirano ušminkan komercijalni proizvod što samo poetskim prkosom evocira na buntovnički revolt socio-političkog angažmana.

Čvrsti u stavovima s dosljednim prezirom prema trulom kapitalizmu, izrabljivanju, omalovažavanju i potcjenjivanju svake vrste, te gordom ljubavlju prema rodnom gradu, kroz čitav koncert se vijorila aureola nacionalnog ponosa s akcentiranim lokalnim crticama, a istovremeno bend lukavo zaobilazi slučajne klopke šovinizma ili pseudonacizma. Nacionalizam kao takav nije negativna konotacija u njihovom stavu, uostalom što bi bili Ameri, Englezi, Kinezi, Japanci i ostali veliki narodi da ne vole svoju domovinu i ne ponose se s njome? Disidenti, otpadnici, odmetnici? Šank!? su istinski domoljubi, u to nema sumnje. Poznaju svojeg unutrašnjeg neprijatelja očitavajući mu lekciju pred narodnom masom, a opet, koliko mi se čini, nemaju striktan politički diskurz neke stranačke pripadnosti, barem je ja ne primjećujem.
[ šank!?, 9.03.2017., Vintage Industrial Bar ]

šank!?, 9.03.2017., Vintage Industrial Bar   © Ramona

Štoviše, čitav koncert s ovako izabranom set listom doimao se poput inteligentnog šamaranja društvene zbilje i kritičkih komentara svakodnevnice, bilo kroz zgodne poetske humoreske ili ozbiljne pokude. Točno upiru prstom na problematiku prkosno i gnijevno analizirajući poput oštrog sociologa u zajedničkoj spregi s energičnim vibracijama skladno ugođenih formata pjesama u kojima se redovito ostavlja dovoljno prostora svakoj kompoziciji da se razmaše i razvije. Ovaj, hoću reći da možda i nisu najidealniji bend za slušanje u mojoj kućnoj intimi, ali doživjeti ih na koncertu je sasvim drukčija stvar. Ta magija kojom stabilno povezuju atmosferu svako malo dovodivši do katarze i ekstaze gotovo raspamećeni auditorij je specifičan faktor kojeg vrijedi promatrati. Skoro nakon svake odsvirane pjesme mislio sam si to je bio vrhunac, bolje od ovoga ne može. No, stalno sam se hvatao u nezgrapnim kompromisima na račun nevjerojatne discipline benda koji je dramatično iz pjesme u pjesmu dizao tu tenziju snažnog stroja kao da se neprekidno kotrlja uz brdo. Uphill. Gore. Višlje i višlje. Bori se i ne da se. Daje poticaj publici za racionalne metode društvene promjene počevši od one u vlastitoj psihi i svjetonazoru bez obzira na malignost kuloarskih šank atributa. To je značajan efekt koji proizvode: uz obilje zabave i moćno napenalene punk-rock glazbe, dobiva se i poštena porcija tog socio-političkog angažmana od kojeg se ne može ostati ravnodušan. Šta jest - jest, oni su zaista impresivni kritičari ovog benavog sistema koji se ne hvataju za parole bez pokrića, a materijala za inspiraciju imaju napretek. Tog četvrtka smo se uvjerili u to.

horvi // 11/03/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: 12. InMusic festival @ Jarun, 19-21.6.2017.

12. InMusic festival @ Jarun, 19-21.6.2017.

| 24/06/2017 | edi |

>> opširnije


cover: Nouvelle Vague, Slow Motion Suicide, Markiz @ Boogaloo, 23.6.2017.

Nouvelle Vague, Slow Motion Suicide, Markiz @ Boogaloo, 23.6.2017.

| 24/06/2017 | tomislav |

>> opširnije


cover: SAMOSTALNI REFERENTI, OFFICER DOWN @ KSET, 16/06/2017

SAMOSTALNI REFERENTI, OFFICER DOWN @ KSET, 16/06/2017

| 18/06/2017 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Mastodon, Kvelertak @ Tvornica Kulture, Veliki Pogon, 16.6.2017.

Mastodon, Kvelertak @ Tvornica Kulture, Veliki Pogon, 16.6.2017.

| 17/06/2017 | tomislav |

>> opširnije


cover: BEAT CITY FESTIVAL (PRVI DAN): DOG'S BEACH, THE SHIVAS @ Močvara, 11/06/2017

BEAT CITY FESTIVAL (PRVI DAN): DOG'S BEACH, THE SHIVAS @ Močvara, 11/06/2017

| 13/06/2017 | ognjen bašić |

>> opširnije


> chek us aut!
> wi giv medi[k]a[al] suport to:
df
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
 • 22/06/2017 > 25/06/2017 | slunj, r/verse fest
  r/verse festival
  >> najawa @ terapija.net
 • 22/06/2017 > 25/06/2017 | velika gorica, ranch kurilovec, exposure music festival
  stuart neville sco
  milan stančić kimi bih
  lilly drumeva bg
  zvonka obajdin (svemir) cro
  jerry mažgon slo
  ana lovrenčić (mixed up mary) cro
  bojan aleksić chavez srb
  sam chelcraft eng
  johnny l'ove srb
  ivana bastašić basta cro
  doug andrews usa
  sebastian doe cro
  jakob kobal slo
  juraj jurlina cro
  claudia heidegger aut
  željko thot cro
  shane o'fearghail irl
  seed holden cro
  anita iličić srb
  mark peters eng
  aljaž hrastar slo
  mali makedonski gušter slavko srb
  light bulb cro
  matej kermavner slo
  igor agejev cro
  andrej abramušić cro
  teo golub cro
  saša paljenkaš srb
  miki solus cro
  good news cro
  >> najawa @ terapija.net
 • 26/06/2017 | zg, šalata
  prophets of rage
  house of pain
  >> najawa @ terapija.net
 • 27/06/2017 | zg, šalata
  the cult
  >> najawa @ terapija.net
 • 28/06/2017 | zg, močvara
  luboyna
  dunja knebl
  >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*