home > koncert > DRITO IZ TVORNICE, DRUGI DAN @ Tvornica kulture, 28/01/2017

kontakt | search |

DRITO IZ TVORNICE, DRUGI DAN @ Tvornica kulture, 28/01/2017

TRAP NAŠ SVAGDAŠNJI

Nakon prve večeri epskog festivala regionalne hip-hop glazbe, uslijedila je trap rapsodija drugog dana festivala s maestralnom završnicom. Uz svo dužno poštovanje, koliko god vam svima bilo teško priznati i prihvati, ali novi klinci su službeno preuzeli prijestolje. Osim očigledne činjenice, rasprodane subote, koja bi potkrijepila moju gore navedenu presudu, ne može se ni prešutjeti viđeno na pozornici iste večeri, a to je bilo, poštovani čitatelju, definicija spektakla.

https://www.youtube.com/watch?v=2Iw_9KnD-_s
"Hajde da ludujemo ove noći ko Tajči"

Večer je otvorio niški MC Furio Đunta, kojemu je ovo bi prvi nastup pred, nažalost, i više nego malobrojnom i nezainteresiranom zagrebačkom publikom. No, to ga zasigurno nije omelo da ostavi zavidan prvi dojam, te je gore navedenim stihovima iz svoje pjesme Tajči koja je nastala u suradnji sa srpskim reperom Kendijem, dao naslutiti djelić onoga što nam noć nosi.

https://www.youtube.com/watch?v=Nb_UONg_iFQ
"Scena je pokorena, tuže me za ratni zločin"

Nastup gospođice Mimi Mercedez zasigurno najbolje opisuju gore navedeni stihovi iz njezine pjesme Mira Marković. Ulazak na scenu uveličala je momcima koji utjelovljuju sve ono što promovira u svojim pjesmama, alfa mužjaci pokorni samo svojim damama. Iako su se na set listi našle samo novije stvari, kao što su Bez sažaljenja i Turbo folk me je naterao, što bi se isključivo moglo opravdati danom raspoloživom satnicom ( nešto više od pola sata ), koja je definitivno bila prekratka za zagrebačku publiku gladnu surovih rima beogradske reperke.

No, barem na moje veliko oduševljenje, najavila je skori solistički nastup u Zagrebu, za koji sam sigurna da će ispuniti sva očekivanja njezinih fanova. Nastup je zatvorila pjesmom Ne možeš da sediš sa nama koja je inače duet sa srpskom pjevačicom Katarinom Ostojić Kayom, u pratnji svojih sestara Ramba i Majosha.

Raznorazne pokušaje uspoređivanja Mimi Mercedez sa ostalim predvodnicama ženskog repa osobno smatram apsolutnim propalim slučajem, jer Mimi i svojim scenskim nastupom i stihovima donosi novu dimenziju aspiracijskih životnih vrijednosti. No, upravo zbog navedenih razloga ili će vam se svidjeti na odmah na prvu ili će te žustro stajati iza mišljenja da je riječ o samo još jednoj bahatoj djevojci koja mladima nema ničega pametnog za ponudit.

Nakon nje, scenom su zavladali zagrebački momci iz kolektiva High5 i Kuku$ Klan, koji zajedno čine 33 bandu, te izveli prvi blok pjesama pripremljen za njihov nastup večeri. Iskreno, nije mi više ni lako izbrojiti sve njihove koncerte koje sam pohodila, ali odgovorno mogu tvrditi da im je ovo najbolji nastup koji sam doživjela. Ukrali su show svim izvođačima te večeri i dokazali da njihov uspjeh nije nezaslužen.
Uz činjenicu da su prvi, i za sad rekla bih jedini, pravi predstavnici za naše podneblje novog, ali sve popularnijeg trap fenomena, definitivno im ne nedostaje karaktera koji ih čini pravim zabavljačima publike. Ukoliko ne spadate u grupu onih koji spremno zajedno s njima flexaju, ne postoji razloga zašto im ne bi barem pokazali poštovanje, jer ipak su momci imali muda okušati se u nečemu novom i do sad nama nepoznatom , pa da se i naša rap scena mrdne od pukog udaranja u kantu.

Nastup su otvorili svojom himnom 33 banda, nakon koje su uslijedili i ostali njihovi dobro pozati trap hvalospjevi Versace, San Andreas te poezija nježnijem spolu Žene gazele. Prvi dio seta zaključili su Kuku$ovom pjesmom Frend, i pozornicu ustupili splitskim Dječacima.

U drugom setu nastavili su nizati hitovlje Spartanac, Jackie Chan, Cheez. Od publike su se na kraju oprostili s Mama napokon sam uspio i nadam se konačno dokazali da bez obzira koliko kvalitetnog producenta i sampleove imali iza sebe, publiku isključivo fascinira i kupuje energija uložena na pozornici u cilju ispunjenja želja svakog pojedinca koji je te večeri izdvojio svoje vrijeme ( a vjerojatno i novac ) da bi podržao tvoje stvaralaštvo, ali prije svega kako bi mu ti kao izvođač pružio taj prijeko potrebni odmak od stvarnosti.

Publiku na vrhuncu ekstaze preuzeli su splitski Dječaci. Iako su na glasu kao najveći pimpovi na sceni, dobro poznata karizma, po mom skromnom mišljenju, ovoga puta je izostala. Repertoar je odavao dojam CMC partya otvorivši sa svima nam znanom Narodnom iza koje su nizali sve samo mrtvo hitovlje Maci, Lovrinac, Dalmacija uz završnu himnu svih žena koje se trude držati korak s 21.stoljećem Bile starke.

Nerado priznajem, ali u usporedbi sa popriličnim brojem nastupa splitskog trojca kojima sam prisustvovala, subotnji performans nažalost nije prešao razinu samo solidno odrađenoga nastupa.

Splitski đir je, nakon drugog seta zagrebačkog kolektiva High5 i Kuku$ Klan, ponovno zagospodario rasprodanim Velikim pogonom zagrebačke Tvornice kulture. Na pozornici su se osim Kiše Metaka, našli i Krešo i Žuvi te prvi odradili set svojih pjesama Mirela Holy, Niko nema meda, Paka te su sve prisutne ostavili u transu s Mrma drma.

Kao što i dostoji svakom epskom svršetku Konan je progrmio Tvornicom i svime je bilo kristalno jasno da rafalnu paljbu Kiše Metaka nitko neće izbjeći. S repertoara nisu izostavili ni trap finese Swag iznad svega, Daj pare i bombastični hit Drei Millionen.

Namazan u Kocki, primazan u Kocki odzvanjalo je Velikim pogonom, dok se dio publike iz stanja nirvane uputio u realnost zimske zagrebačke večeri, ostatak je odbio tako olako se pozdraviti sa i više nego uspješnim ovogodišnjim izdanjem reklo bi se najvećeg
hip-hop spektakla na našim prostorima. Organizatori definitivno nisu uzeli preveliki zalogaj proširivši isti na dva dana, ali su zato ljestvicu podigli u enormne visine i postavili si niti malo lak zadatak za sljedeću godinu.

astrid // 30/01/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 18/04/2024 | zg, močvara
    sleepyheads (zg)
    alaska blue (ita)
    regen (slo)
  • 18/04/2024 | zg, vintage industrial bar
    eva braun (bečej)
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*