home > koncert > ARTAN LILI + MIXED UP MARY @ KSET, 20/01/2017

kontakt | search |

ARTAN LILI + MIXED UP MARY @ KSET, 20/01/2017

Petak navečer u Zagrebu: grad pun događanja unatoč tome što je siječanj.
Za svoju destinaciju odabrala sam KSET, gdje je tu večer svirao beogradski pop rock bend Artan Lili.

Na putu prema KSET-u, u javnom prijevozu primjećujem frontmena nekog drugog benda, koji me svojom pojavom podsjetio na svoj koncert u istom prostoru te mi skrene misli u idućih petnaestak minuta, koliko mi je trebalo da u konačnici dođem do KSET-a.

Predgrupa već svira, od silueta članova, prvo u oči upada futuristička frizura pjevačice Ane Lovrenčić. Kao hommage kraljici Amidali iz Zvjezdanih Ratova.
[ MIXED UP MARY ]

MIXED UP MARY   © kata.strofa

Da ne skrećem previše; Mixed Up Mary zagrebačko je velikogorički bend koji svira chamber-pop. Nositelj ovog benda bračni je par Lovrenčić; Konrad i Ana. Koje možda znate iz nekih drugih naših bendova. Kao i ostale članove ovog benda: Erol Zejnilović, Davor Zanoški, Daniel Kadijević.

Iako bend tek iza sebe ima EP (2015), publike u KSET-u nije nedostajalo. Vidljivo je da imaju podršku svojih prijatelja, od kojih je dio njih iz njihovih drugih bendova. Lijepo je bilo vidjeti istu ekipu kako kasnije uživa i na glavnom bendu večeri. Zapitala sam se kako bi to izgledalo da se češće bendovi posjećuju na nastupima uživo, a ne da je tek riječ o pojedincima koje možete nabrojati na prste jedne ruke.
[ MIXED UP MARY ]

MIXED UP MARY   © kata.strofa

Što se tiče predgrupe, vokal je bio preglasan (nastavilo se i kasnije) pa nisam razumjela riječi, osim da su na hrvatskom jeziku, što ime benda na prvu ne da naslutiti. Inače, nazvali su se po istoimenom crtanom filmu. Intrigantno.
Nadalje, KSET možda nije najsretnije mjesto za susretanje s ovim bendom, prije mogu zamisliti njihovu svirku u nekom noćnom klubu/bircu koji ima stejdž, ali povremene svirke i više stolova no podija. Čisto ambijenta radi.

Nakon bračnog para Lovrenčić, uslijedio je bračni par Slačala, odnosno: Artan Lili. Romana i Bojan Slačala nositelji su imidža benda, no svakako ne valja izostaviti Marka Ajkovića na bubnjevima (sjećam se koncerta u Vintageu kad je bubnjar bio izmješten naprijed uz ostale članove benda pa je cijeli nastup, ali i bend, dobio neki drugi smisao - baš kao u njihovom spotu Ako stanemo tu, gdje netko tko se prvi put susreće s bendom ni ne zna tko što svira), a ni Dragana Kneževića, gitarista koji se igra zvucima žestokog rocka i ponavljajućim pop dionicama kreirajući catchy riffove te bez kojeg Artan Lili ne bi danas imao smisla (pročitala sam komentar na pjesmi Srce kad je netko komentirao da vuku na Obojani Program, a britki odgovor na tu opasku uslijedio je: Kad im je gitarist iz Obojanog Programa - da, da, ljudi, ne zaboravimo tu važnu slagalicu koja nedostaje kad si pokušavamo objašnjavati zvuk ovog benda u glavi).

[ ARTAN LILI ]

ARTAN LILI   © kata.strofa

I moj prvi susret s njima bio je u KSET-u, prije dvije godine (već!). Od tada su izdali par singlova najavljujući novi album New Deal, polako, ali sigurno - da ne sruše ono što poliraju, a što ih obilježava na regionalnoj sceni.

Artan Lili poznati su zagrebačkoj publici, toliko da imate osjećaj da možete propustiti koncert, jer će zasigurno doći opet… sa mnom je tako bilo prošli put, i srećom, nisam se ugrizla za jezik.

Iskreno, zaboravila sam koliko su mi dragi jer sam ih onda previše slušala… Da, mogu se previše slušati, i onda onaj pop u zvuku što vas je prvotno privukao vas jednostavno tako i udalji, ili bar stavi na čekanje.

Ekscentrični i živahni Bojan frontmen je ovog benda te vješto komunicira s publikom, što tijekom pjesmama, što nakon. Nažalost, razumjela sam svaku treću iz već navedenog razloga, no dovoljno da znam kad od nas traži da pjevamo.

Romana je, za razliku od njega, nešto mirnija u odnosu s publikom, no ionako treba postojati taj balans, premda je i kod nje bilo ludog bacanja tamburina.
[ ARTAN LILI ]

ARTAN LILI   © kata.strofa

Iako je riječ o bračnom paru, nema neugodnih trenutaka na sceni ni za nas, ni za ostale članove benda. Štoviše, trenutak u kojem su se približili i zajedno plesali i jedini put pokazali kemiju koja postoji između njih bio je jedan od boljih momenata koncerta. Spontano, iskreno, u tom trenutku prigodno.

[ ARTAN LILI ]

ARTAN LILI   © kata.strofa

Velika količina singlova ima zahvalan rezultat - poznavanje glazbenog opusa kod većine publike što koncert čini odmah boljim.

Najveći hitovi ostaju Srce, Johnny i Ako stanemo tu.
Bis su sačinjavale zadnja singlica Samo ja, nova pjesma Salonac i draga namNajbolje što znam.

Artan Lili zna da u Zagrebu ima sigurnu publiku i da nijedan njihov nastup ne može proći slučajno neposjećen.
I s razlogom, ipak jesu jedno od nosećih imena regionalne rock scene. Nadam se da će to i ostati.
[ ARTAN LILI ]

ARTAN LILI   © kata.strofa

kata.strofa // 22/01/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*