home > koncert > Suma @ Močvara, Zagreb 08/11/2016

kontakt | search |

Suma @ Močvara, Zagreb 08/11/2016

Polukišne i nevjerojatno hladne večeri za ovo doba jeseni, uputih se na sludge spektakl u Močvaru. Nakon što mi je iz torbe ispala dvolitra pive koju sam, zbog skorašnjeg isteka roka trajanja platila 8 i pol kuna, i tako plastična se razbila i preplašila mog psa (sori Bongo) te napravila katastrofu i apokalipsu u hodniku moga stana, dogodila se još jedna katastrofa - morala sam platit kartu Zetovcu. Pitao me još uz to čovjek zašto nemam pokaz. Zašto bih ga i imala? Da nekom mjesečno plaćam kartu za spore i odvratne (antiteza onoj reklami za vrhnje) autobuse i tramvaje kojima još uz to, u večernjim terminima, treba 40-ak minuta od Novog Zagreba do Močvare? Hvala, ne hvala.
[ suma ]

suma   © sale

[ suma ]

suma   © sale

Nego, žurnim korakom prošetah se uz Savski nasip do Močvare gdje me moj pristojni punk stoner kolega čekao duže vrijeme. Ispred Močvare nikog nije bilo do deset minuta prije početka koncerta. A u trenutku kad je Suma oderala svoje prve bass vibracije, unutra se nekim čudom stvorilo 50-ak ljudi. Otkuda su oni svi došli ostaje misterij s obzirom da nitko tijekom večeri nije ni prolazio putem do Čvare (izgledalo je kao da se tamo tu večer ništa ne događa). Ali događalo se! Suma, švedski veterani sludge zvuka rokali su svoje prve bass vibracije. I to toliko snažne da se nekoj ekipi koja je motala na zidiću sa strane sve iz rizle prosipalo po podu. Ubrzo nakon bass vibracija uslijedili su tonovi na gitari čijim je frekvencijama upravljao čovjek koji je na stejđu stajao iza benda. Imao je svoj mali stol te je istovremeno dok je bend svirao, okretao zvučne potenciometre ovisno o potrebama gitarista, bassista i vokala.
[ suma ]

suma   © sale

[ suma ]

suma   © sale

U mrvicu više od sat vremena dugog nastupa, Suma je odrokala svega 8 pjesama. I nebi to ni bilo toliko iznenađujuće da inače ne slušam mnogo bržu glazbu gdje se triput veći repertoar odsvira u triput manje vremena. U ovom slučaju moram priznati da, iako su beskompromisno spori i dobama otežu toliko da mi je u nekoliko navrata to čak bilo malo komično, ovaj zbroj, zbir, suma triju (četiriju) švedskih glazbenika bogami reže umjetnim dimom zadimljeni prostor u kojem nastupa. Najveću ulogu tu dakako ima bubnjar. Njegov set bubnjeva pomaknut je taman na sredinu scene, na istu 'liniju' gdje stoje gitarist i bassist, a njegov stil sviranja i glazbeno umijeće, kao i sami pristup instrumentu, kako bi se reklo, jebu majke! Što taj čovjek radi s palicama u nešto većem vremenskom razdoblju koje mu je raspoloživo između dvije naglašene dobe, je pravi užitak za slušati, gledati i učiti. Barem meni. Dogodilo se čak, za vrijeme trajanja treće pjesme (mislim da je bilo riječ o stvari Justice) da sam pomislila da taj čovjek stvarno ima nekih problema, čim tako žustro, energično i skoncentrirano siluje komponente tog sirotog bubnja. Kad na to sve ubrojiš distorzirani bass i multiefektiranu gitaru pri čemu je sve obavijeno tim nekim velom boli i patnje, dobije se konačna suma, bit, vrhunac, krajnja točka kvalitetne atmosferične sludge muzike!
[ suma ]

suma   © sale

[ suma ]

suma   © sale

Vokal, koji je ujedno i bassist, u pjesmama kojima je prosjek trajanja oko 10 minuta, tu i tamo izgovori pokoju dužu strofu pa se time dobije da su vokalno-instrumentalni dijelovi znatno kraći od samih instrumentalnih. Zvuk njegova glasa odmah me odveo daleko, daleko u neke sjevernije snijegom zatrpane predjele kugle zemaljske. Jave se tu zatim i asocijacije po kojima mu glas zvuči kao da ga je netko već snimio te ga reproducira putem starog radio tranzistora. Raznorazni osjećaji javljaše se u meni za vrijeme trajanja njihova nastupa i, bez obzira koliko sporu muziku sviraju, ona ni u jednom trenutku nije izgubila na količini ispoljene energije i težine.
[ suma ]

suma   © sale

U, dakle, sat ''plus-minus'' deset minuta nastupa, Suma je odrokala 8 stvari od čega su tri bile numere s nedavno izašlog albuma ''The Order Of Things'', a ostalo stariji hitovi. Tijekom najvećeg od njih, stvari ''Let the Churches Burn'', u publici je zabilježen najveći pristojni kaos u obliku muvinga 4 od 10 ljudi u prvom redu. Nakon što su nas počastili još dvjema pjesmama na bis, pozdravili su nas i otputili se u neki bolji svijet, svijet u kojem nema nadrkanih Zetovaca i prolivene pive.

lejapeja // 09/11/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*