home > koncert > LET3 @ Vintage Industrial Bar, 23.9.2016.

kontakt | search |

LET3 @ Vintage Industrial Bar, 23.9.2016.

Kod ovakvih takoreć' posebnih nastupa uvijek postoji opasnost od odavanja dojma jeftinog prodavanja nostalgije. I kod ovog nastupa Let3 bi se vjerojatno stekao isti dojam da Two Dogs Fuckin' i El Desperado ne zvuče tako aktualno, što zvukovno što tekstovno. Two Dogs Fuckin' je dozlaboga mračno, paranoično i klaustrofobično remek-djelo psihodeličnog post-punka koje će zvučati moderno dok je god ove urbane civilizacije jer se bavi elementarnim nesnalaženjem pojedinca u društvenim strukturama. El Desperado je naizgled nešto veselija afera, ali ispod površine brzih i milozvučnih melodija nalazi se do srži pokvaren, poremećen i anarhoidan svijet oslobođen bilo kakvih restrikcija. Tekstovi su postali na prvo slušanje besmisleni, ali nekakav smisao nije ni bio cilj već stvaranje slika kao u nekom od tipičnih stripova Jodorowskog u kojem su pomješani paneli.

Ovo je bila jedinstvena prilika da se upozna bend kakav je bio prije nego što ga je Kontinentio katapultirao u rock mainstream, prije nego što je postao jedan od predvodnika Fiju Briju i Crni Mačak generacije, a pogotovo prije nego što je postao oponent svemu konzervativnom. Znači u vrijeme kada je glazba bila jedini posrednik između benda i publike. A treba i napomenuti da bend veliku većinu ovih pjesama uopće ne izvodi na redovitim nastupima, uz iznimku Vjernog Psa i Izgubljenih i tko zna da li će ikada više obzirom na stalnu težnju za promjenom i potrebu za ponovnim stvaranjem samog sebe.
[ LET3 ]

LET3   © tomislav

Ono što se odmah primjeti je nedostatak bilo kakvih popratnih koncepata, kostima i ostalih nadogradnji glazbenog izričaja koji bi trebali upotpuniti nastup, čak nije bilo ni klavijatura. Bili su pristojno obučeni i bez ikakvih ekscesa. Počeli su sa dvadesetominutnom verzijom Sam u vodi sa kojom obično završavaju nastupe, ali pravi kaos je nastao na medleyu Ne Trebam Te-El Desperado-Fuck Famiglia kada su ubacili u petu brzinu. Odmah se vidjelo da je bend u odličnoj izvođačkoj formi, Prlja nije izgubio ništa od sugestivnosti i prijetećeg prizvuka u glasu, štoviše dozu rašpe koju je razvio tokom godina neprestanog nastupanja je iskoristio da pjesme sa tek latentnim političkim konotacijama poput El Desperado ili Mone pretvori u punokrvne pozive na rušenje trulog sistema. Matej Zec i Dražen Baljak su napokon dobili prostora da pokažu što znaju koji su dobrano iskoristili pa su nastup obogatili sa par jazz i fusion bravura. Bend kao cjelina je bio odlično uigran i željan sviranja ovih pjesama koje se više oslanjaju na same izvođače, a manje na tehnologiju. Odsvirali su Two Dogs Fuckin' i El Desperado u potpunosti i tek se ovako uživo može vidjeti sa koliko različitih stilova su u to vrijeme suvereno baratali. Tako su se bez problema šaltali između blues-rocka Pokvarene Žene, hardcore-a Ha Ha Ha, laganice Pogibe, freak-folk psihodelije Veliki Dan, gotovo pa doom metala U Rupi od Smole i Niotkuda i klasičnih alter rock razbijačina Fahrenheite, Voules Vous, Zora i Love Killer. Vintage je prema očekivanjima bio krcat i ekstatičan, tekstovi su se zborno pjevali, baš onako kako treba biti na uspješnom nastupu.
[ LET3 ]

LET3   © tomislav

Sve u svemu, zoran prikaz kakav je bend Let3 nekoć bio, ali kakav, na sreću ili žalost, više nije. Ne treba doduše to ni očekivati jer bi se ubrzo palo u manirizam i dosadu što opet ne bi nikome odgovaralo. Pokazali da mogu kada treba zaružiti kao u danima najveće inspiracije i kreativne i izvođačke snage. To treba cijeniti koliko god prethodni period bio smatran boljim od novijih nastojanja da se na drugačiji način i drugačijim izražajem pošalje poruka i stvori odnos sa publikom. Zaključno, prva edicija Sviraj Stare je prošla uspješno sa svih mogućih gledišta, sljedeći na redu su Psihići, još kad bi netko nagovorio Bareta da izvede Razum i Bezumlje i Razdor u cijelosti...

tomislav // 25/09/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*