home > koncert > HC PUNK ponedjeljak: Zero, Gewaltbereit i Srbi @ AKC Attack, Zg, 12/09/2016

kontakt | search |

HC PUNK ponedjeljak: Zero, Gewaltbereit i Srbi @ AKC Attack, Zg, 12/09/2016

Ponedjeljci i nedjelje kao da su u posljednje vrijeme rezervirani za punk gigove, pa je tako i ovaj ponedjeljak pružio nastup dva gostujuća benda, Zero iz Minneapolisa i Gewaltbereit iz Leipziga, uz domaću podršku Srba iz Zagreba.
Ako ovaj posljednji dio zadnje rečenice čudno zvuči, to je stoga što je riječ o novom zagrebačkom samoprozvanom "cringe punk" projektu ekipe iz Abergaza, Dvajzdekašpeka, Accidenta i Distopije. čiji je izbor imena, izgleda, podigao dosta prašine po regionalnim medijima. Odmah da kažem da sam propustio njihov nastup jer su, zbog roditeljskih obveza jedne od članica počeli točno onda kad je bilo zakazano. i završili taman kad sam stigao na poprište. Tako da ćete o njima na stranicama Terapije čitati neki drugi put, ako bude prilike.
[ Zero ]

Zero

Internacionalni štih cijelog koncerta pojačala je činjenica da Zero, iako su iz Minneapolisa, sviraju tzv. Burning Spirits verziju hardcore punka, što je naziv za zvuk japanskih hardcore punk bendova s kraja osamdesetih tipa Death Side, GISM, Nightmare, Gauze, Forward itd., a koju obilježava spoj glam-punk estetike, crust tematike i d-beat baze s metalskim, epskim i melodiznim solažama, nerazumljivim vokalima, brzim dionicama i distorziranom bas gitarom. Taj podžanr ima u posljednje vrijeme nekoliko istaknutih i nejapanskih bakljonoša (Selfish iz Finske, Dirty Wombs iz Grčke i dotični Zero iz SAD-a), pa se možda može govoriti o globalnom revivalu istog. Navedene odrednice tog podžanra dosljedno prate i Zero, koji su, nakon dva EP-a Paradox i The Mirror, nedavno izdali i LP pod istoimenim nazivom Zero. Nastup su otvorili s pjesmom Paradox, čije je streetpunk rifovlje lijepa priprema za sljedeću Whispers, s kratkim singalong dijelom. Nakon toga slijede stvari s aktualnog LP-a: Real Me Watching Me, Dark Streets, Under The Mask. Svaka je stvar odsvirana profesionalno, ali dosta hladno, bez ikakvog odnosa s publikom, a razglas nije bio baš najbolje naštiman, vokal pretih, što je otežalo razumijevanje ionako već dovoljno nerazumljivog izgovaranja teksta, koje ne liči baš na engleski, nego više na neki engrish. Relativno dulji i melodični uvodi, kao i gitarski lickovi dodaju mesa na bazičnu hardcore punk strukturu, što njihovu muziku čini zanimljivijom i originalnijom od dobrog dijela punk bendova. Na primjer, The Mirror započinje s čvrstom dionicom na distorziranoj bas gitari, praćenu skvičavom gitarom, a kasnije eksplodira u klasični predivni kaos. Završili su nastup s Love Ends. Publika se nije pretjerano komešala, pošto Zero više sviraju za uho nego za noge i ruke. Ipak, bend je djelovao dosta nezainteresirano, kao da su došli odraditi nastup tek toliko. Bit će da je to u skladu s njihovim kulerskim stavom.
[ Gewaltbereit ]

Gewaltbereit

Moram priznati da za leipziški Gewaltbereit dosad nisam čuo. Riječ je o bendu koji svira rudimentarni hardcore punk, brzi i kao stvoreni za poganje i moshanje. Ovaj je nastup to dokazao, jer je publika prepoznala njihovu muziku kao poziv na razvaljivanje koje cijelo vrijeme nije prestajalo. Agresivni i brzi, prilično slični Atomskom ratu o kojem je bilo već riječi, prigodno nazvani Spremni na nasilje raspalili su strasti pankerske duše nazočnih naslovima kao što su Knast, 160 000 Stunden, Scheisse, Religion, Geldgewitter, Pechgehabt. Kako rijetko koja stvar ne traje puno dulje od minute, sveukupno im je nastup trajao manje od pola sata. Ali kakvih je pola sata to bilo! Kratki izlet u pakao u najboljem smislu te riječi, konstantno masiranje unutrašnjosti mozga demonskog vokalom i minimalističkog zlokobnog režanja gitare. Za razliku od Zero, Gewaltbereit možda nisu toliko tehnički dotjerani ali to što rade rade jako dobro, što je i publika prepoznala nasilno ih zovući na bis, na što su im oni nasilno odgovorili. Nasiljem. Samo muzičkim, dakako.
Cijeli koncert je završio oko 23.15 što je omogućilo ljudima da stignu još na dnevne tramvaje. Ali, tko je ostao u dvorištu Medike, imao je prilike čuti i bonus koji su priredili roadieji bendova, koji su, nalik na Days'n'Daze od prije par tjedana u Klaonici, spontano otdžemali folk punk akustaru s bendžom i svim popratnim pojavama. Za kraj, dobro provedeno ponedjeljno večer, s ugodnim iznenađenjem iz Leipziga i kulerima iz Minneapolisa.

joks // 14/09/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*