home > koncert > STRIBOG, ARKONA & KORPIKLAANI @ Tvornica Kulture, Zagreb, 4/11/2015

kontakt | search |

STRIBOG, ARKONA & KORPIKLAANI @ Tvornica Kulture, Zagreb, 4/11/2015

Večer je mirisala na dobro: čim sam ušla u tramvaj (oko 19h) prvi prizor jest kako dva mladića u metal majicama ispijaju litru žestice, a načula sam da onako pripiti raspravljaju o antimaterijama i crnim rupama. Znala sam da idu na isti događaj kao i ja, jer je srijeda navečer, a kud će mladi metalci koji se zagrijavaju žesticom nego na Arkonu, Stribog i Korpiklaane u Tvornicu. I doista, izlaze na istoj stanici gdje i ja. Samo sam ja, za razliku od njih, bila nepripremljena (čitaj: trijezna).
[ stribog ]

stribog   © veda

Ulazimo u Tvornicu nešto poslije 19:30, Stribog već svira. Nema kašnjenja.
Koncert je prvotno trebao biti u Vintage Industiral Baru, ali je zbog prevelikog interesa prebačen u veliki pogon Tvornice Kulture. Masa koja se okupila ispred Striboga dobrano bi popunila Vintage. Ovako se lako "dalo proći" između publike, ali dobro reagiraju na naš najpoznatiji folk metal bend.
[ stribog ]

stribog   © veda

Stribog, ovoga puta bez ženskog vokala, svira nove i stare stvari. Tomislav se obraća publici i govori nazive pjesama, ali ja ne pamtim nove nazive. Inače uspostavlja dobru komunikaciju. Ostatak benda dosta statičan, ne bih to ni zamijetila da su bili predgrupa nekim drugim dvama bendovima. Ali ovako, primjetno. Vokal se slabo čuje, gotovo uopće ne. Ali inače rasturaju. Žestoki. Nove stvari žešće. Ali dok ih ne upamtim, uvijek me razveseli čuti uživo stvari sa zadnjeg studijskog albuma U okovima vječnosti od kojeg je sada prošlo već 5 godina. Očito da imaju dovoljno materijala za novi album, a čujem da je i u pripremi. Željno iščekujem. Vjerujem da će biti i neka promocijska svirka.
[ stribog ]

stribog   © veda

Stribog, čiji je dobar dio tekstova posvećen slavenskoj mitologiji, čine odličnu uvertiru u svirku Arkone - benda koji je popularizirao slavensku mitologiju na svjetskoj razini.

Stribog svira samo pola sata, a do Arkone nas dijeli još pola sata. Malo veća stanka no što je to uobičajeno, ali točno po rasporedu u 20:30 - Arkona izlazi, publika koje sad ima gotovo duplo više, ludi.
[ arkona ]

arkona   © veda

Dramatično, jedan po jedan, okreću se leđima publici i otvaraju s pjesmom Yav s istoimenog novog albuma. Masha od početka žestoka, gotovo joj jedva vidimo lice koje je prekriveno plavom kosom dok pjeva, kao i dok headbanga. Dok otkrije lice, mimikom pokazuje uživljenost u ono što radi. Ona je definitivno simbol Arkone. Njen najjači i najupečatljiviji predstavnik. Iako članovi stalno energično izmjenjuju mjesta na pozornici, našu vizualnu pažnju ponajviše uz Mašu, kradu gitarist Sergey i Vladimir koji je na flauti/gajdama. Što zbog njihove pozicije na pozornici, što zbog energičnosti i mimike koju iskazuju tijekom nastupa. Jako dobro, jako živo. Arkona po prvi put u Zagrebu oduševila. Naravno, svi pričaju o Mashi, o njenom growlu, a mene uz to, oduševljava kako iz growla lagano prelazi u visoke tonove koji nalikuju tradicionalnom pjevanju kakvo se sližno može čuti i kod nas.
[ arkona ]

arkona   © veda

Masha između pjesama priča na ruskom, u panslavističkom duhu koji se definitivno osjetio u zraku. Nisam ju ipak ništa razumjela, osim kad je odlučila "spasiba" zamijeniti s "hvala".

Najglasnije ovacije zadobile su starije pjesme kao što su Goi, Rode, Goi! i Slavs'sya, Rus'.

Arkona, inače bend s mračnijom glazbom, i time bliža odrednici pagan, nego folk (ako ćemo uopće raditi tu distinkciju između ova dva bliskoznačna pojma) za kraj čuva svoje dvije najveselije pjesme koje su kao takve i stekle veću popularnost. Rulja kreće u šutku: za kraj Stenka na stenku i Yarilo.
[ arkona ]

arkona   © veda

Opet dobar prijelaz za nadolazeće Korpiklaane. Ali opet slijedi stanka od pola sata.

Ravno u 22h na pozornicu dolaze Korpiklaani. Publika ludi. Iako mi se čini da je Arkona zaradila veće ovacije. Možda zato što im je to prvi, a Korpiklaanima peti nastup u metropoli. O njihovim prvim koncertima još se i danas priča, dok je na onom zadnjem posjećenost bila nešto manja. Možda jer i široka popularnost folk metala pada, rekla bih, a započela je upravo s Korpiklaanima i njihovim prvim albumom.
[ korpiklaani ]

korpiklaani   © veda

Koriklaani najveće hitove čuvaju za kraj, glavninu njihovog opusa i setliste ipak čine pjesme na finskom. Čini mi se kao da su stekli veliku popularnost pred par godina te sad to iskorištavaju da rade ono što vole i žele. Malo drugačiji zvuk novih albuma - tko pozornije sluša (Ovdje se čuje Black Sabbath, jebote!), ali to je očito premalo da im zadnji albumi ne zvuče slično, te upravo na tome prigovara većina ljudi. A što bi moglo biti drugačije od ovog jedinstvenog zvuka koji su Korpiklaani stvorili? Kako bit to uopće zvučalo? Poznati su upravo po tom specifičnom zvuku. I po fešti koju znaju napraviti. A tako je bilo i večeras.
[ korpiklaani ]

korpiklaani   © veda

[ korpiklaani ]

korpiklaani   © veda

Kao i Arkona, bend je jako živahan i energičan, svi se izmjenjuju za mjesta, ulaze u različite video krugove publike, gotovo se igraju na pozornici, penju se na uzvisinu uz bubnjeve. Ne može ti biti dosadno na ovom koncertu - čak ni ako si pretrijezan. Samo gledaj tu veselu šumsku družinu i taj scenski nastup.
[ korpiklaani ]

korpiklaani   © veda

Valjda povodeći se Arkonom, članovi benda izmjenjuju neke rečenice na finskom pred ruljom ljudi. Svi se samo smješkaju: tko zna što su rekli.

Pred kraj koncerta publika kao da se umorila, što se tek vidjelo na zadnjem setu pjesama na koju su jače reagirali pa se osjetio kontrast, počevši od pjesme Vodka, preko Rauta, Wooden Pints i Happy Little Boozer (koji je bio prva pjesma bisa).
[ korpiklaani ]

korpiklaani   © veda

Brže se pozdravljam te provlačim kroz publiku dok traje zadnja stvar da ne zapadnem u gužvu zbog proklete jakne i da stignem na zadnji tramvaj prije ponoći.

Možda pretrijezna da bih više uživala u ovom koncertu tri mi draga benda. No svakako sam se prisutnom energijom podsjetila zašto ne napuštam folk metal.

kata.strofa // 05/11/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*