home > koncert > Modern Pets, Thee Melomen, The Celetoids @ Attack, Zagreb, 07/07/2015

kontakt | search |

Modern Pets, Thee Melomen, The Celetoids @ Attack, Zagreb, 07/07/2015

Nakon nedjeljnog kaosa na koncertu fenomena Daikaiju koji su baš poput Godzille ispreturali sve živo i neživo u omiljenom pohodištu svih noćnih izletnika i avanturista u Zagreb-gradu, na red je došao i retro punk rock berlinskih Modern Pets te domaćih The Celetoids i Thee Melomen. Tako u obratu onoga što su nekoć Antidote pjevali "15 in '77" sada imamo "77 in '15". I to na datum 7.7. Slučajnost? Ne bih baš rekao. Unatoč neboderskoj visini temperature i radnome danu, dvorište je Medike bilo pristojno popunjeno. I više nego sam klub za vrijeme giga, pokazat će se kasnije. Ali krenimo redom.
[ the celetoids ]

the celetoids   © ujak stanley

[ the celetoids ]

the celetoids   © ujak stanley

The Celetoids imaju već nekoliko gigova iza sebe i može se reći da je riječ o vrlo zanimljivom i svježem bendu kojeg nije baš lako svrstati u postojeće glazbene kategorije. Dijelom je to i zbog prilično raznolikih glazbenih podrijetla članova i izostanku bas-gitare, ali meni nekako najviše odskače to što taj svoj garažoidni punk sviraju na vrlo trzav i živčan način. Zadnji put sam ih gledao na koncertu Nancy i Mean Jeansa, a otad su, u sviračkom smislu, postali još sigurniji. Bubnjarica i dva gitarista su unatoč vrućini besprijekorno držali priču na okupu. Doduše, na jednoj su pjesmi morali početi ispočetka, ali to im definitivno nije za zamjeriti. Boja glasa pjevača me iz nekog razloga podsjeća na Monkeya iz Adictsa, a svojim kretnjama i artikulacijom odražava kroničnu neurotičnost. Volio bih pročitati njihove tekstove, jer mi se čini da se bave zanimljivom tematikom. Na primjer, jedna je pjesma bila posvećena filmskom klasiku Johna Carpentera "They Live". Imali su i odgovor na ove saharske vrućine pjesmom "Kill the Sun". Njihova bi se glazba mogla opisati kao obred istjerivanja svih onih stvorenja iz modernog urbanog pandemonijuma koja opsjedaju naše jadne male duše a u kojoj se može prepoznati proto-punk sedamdesetih, trunka melodioznosti, određena količina psihodelije ali i brzina i živčanost jednih Bad Brainsa. Publika je bend pratila nervoznim cupkanjem nogama i trzanjem glavom, za nešto puno više od toga bilo je jednostavno prevruće.
[ modern pets ]

modern pets   © ujak stanley

[ modern pets ]

modern pets   © ujak stanley

Za Thee Melomen se može reći da su veterani zagrebačke garažne scene. Za razliku od Celetoidsa, kod njih nema ni neurotičnosti ni frustriranosti, riječ je o vrlo pitkom i opuštenom garažnom rocku miješanom s protopunkom Stoogesa ili Dead Boysa. Dakle, kulerstvo i rock'n'roll. U skladu sa stupnjem iskustva, ali i činjenicom da se većinom oslanjaju na obrade ako se ne varam, Melomen su svoju set-listu odsvirali besprijekorno. Našlo se tu i "Situations" od Slaughter and the Dogs i autorska Cosmic Ted (čak dvaput čini mi se). Ipak, čini mi se da je njihova ciljana publika više sredovječni rockeri, a manje pankeri iz dvorišta Attacka, pa je klub za vrijeme njihovog nastupa bio skoro prazan, s tu i tamo kojim znatiželjnikom i prijateljem benda koji dobacuje interne fore. Ovakav slijed događaja zapravo je bio poželjan jer se ovako moglo bar donekle disati, što bi inače bilo nemoguće, pošto je nekako baš za vrijeme njihovog nastupa sparina i vrućina najviše udarila. Zato su Attackovci postavili čak dva ventilatora koja su bar malo omogiućili kakvo-takvo strujanje zraka. Sam koncert je tako nekako ostao u drugom planu.
[ thee melomen ]

thee melomen   © ujak stanley

[ thee melomen ]

thee melomen   © ujak stanley

Do trenutka kad su Modern Pets došli na stejdž, moj je mozak već bio pretvoren u rastopljenu amorfnu masu, lišenu potrebnog kisika, pomiješanu sa zagrijanim bambusom i pivom te nesposoban da funkcionira kao odgovoran zabilježavač dojmova i relevantnih koncertnih informacija. Stoga mogu pružiti samo uvid u povremene bljeskove koji bi tu i tamo isplivali iz tog primordijalnog mulja. Berlinčani koji sviraju i izgledaju kao da je Berlinski zid još netaknut, moderni su kućni ljubimci plodni muzičari s već podosta izdanja iza sebe. Predani u svom oživljavanju duha '77, oni pišu pjesme s dadaističkim smislom za humor, odsvirane u stilu najklasičnijeg punk rocka, što je opet potpuno paradoksalan izraz. Nabrojat ću samo svoje osobne favorite njihovih naslova: "Punk + 0 = Still 0", "The Last Nanosecond Of The Universe", "Asphalt Cowboy Syndrome", "Killing Sounds For Rotten People", "Plastic Mind", "Funeral Fun", "The Walking Contradiction" i tako dalje i tako dalje. Muzički to je najbliže Buzzcocksima, Advertsima i već spomenutim Adictsima, s ipak primjetnim utjecajem novijih bendova kao što su the Hives i the Briefs. Zajebantski, dakle, punk rock sa sunčanim naočalama. Što se tiče nastupa, mogu samo reći da nije bio previše dug niti nešto posebno pamtljiv, ali ponovit ću još jednom, bilo je VRUĆE. Uglavnom, solidno odsviran set koji je bio ispraćen bodrenejm publike s nekoliko hrabrih pokušaja započinjanja poga. Da su okolnosti bile drugačije, ovaj bi koncert vjerojatno bio vrlo zabavan i dinamičan, ovako se uz najbolju volju zapravo čekalo izaći van na zrak. Ali to sam samo ja, ne sumnjam da je koncert bio odličan posjetiteljima s manje gunđalačkih sklonosti. Moram još samo napomenuti da bi ovakvm šaljivom bendu dobro došlo malo više šaljive interakcije s publikom. OK, treba biti pošten i reći da se nakon Daikaijua samo dva dana prije sve čini kao beživotno, dosadno i nemaštovito sviruckanje.

joks // 09/07/2015

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*