home > koncert > NOVA ROCK 2015 - Nickelsdorf, Austria, 12/06/2015

kontakt | search |

NOVA ROCK 2015 - Nickelsdorf, Austria, 12/06/2015

Otvaranje ljetne festivalske sezone u regiji i ove je godine započelo na panonskim poljima u neposrednoj blizini austrijsko-mađarske granice. Nova Rock Festival ponovno je okupio nekoliko desetaka tisuća ljubitelja žestokog zvuka, iako su procjene brojki ove godine nešto manje a što se može dovesti u vezu s pojavom nove zvijezde na austrijskom festivalskom nebu samo tjedan dana ranije u obližnjem Beču. No pretjerane zabrinutosti za organizatore ne bi trebalo biti jer vjerni posjetitelji iz godine u godinu potvrđuju kvalitetu ovog festivala, od gotovo besprijekorne organizacije do uvijek atraktivnog line-upa. I naša se delegacija tradicionalno uputila u još jednu festivalsku avanturu, no shvativši da se broj posjeta ovom festivalu uskoro približava dvoznamenkastom jubileju, neki su odlučili ovogodišnji odlazak skratiti na samo jedan dan. S obzirom na line-up odluka je pala na prvi dan festivala, što se pokazalo dobrom procjenom i iz drugih razloga, jer vremenske su prilike drugog i trećeg dana festivala posjetiteljima i organizatorima zadale dosta muka.
[ nova rock ]

nova rock   © martina

Rijetko se za koji hard'n'heavy bend može reći da još nisu imali prilike zasvirati na pozornicama Nova Rocka, no iznimka potvrđuje pravilo pa smo tako ove godine konačno imali priliku po prvi puta vidjeti nastup hard rock četvorke iz Massachusettsa, benda Godsmack. Dečki su svoj kratki kasnopopodnevni nastup odradili u skladu s očekivanjima - nismo padali u nesvijest od oduševljenja ali isto tako teško možemo naći ikakvu zamjerku na nastup. Žestoki početak s hitom Straight Out of Line, i žestoki završetak s numerom iz Scorpion Kinga, I Stand Alone.
[ Parkway Drive ]

Parkway Drive   © samir cerić kovačević

[ Guano Apes ]

Guano Apes   © samir cerić kovačević

Nastupe bendova Parkway Drive i Guano Apes odgledali smo u hodu, istražujući i uživajući u novom fizičkom formatu festivala. Naime ove su godine organizatori nakon niza godina odlučili promijeniti uobičajeni raspored pa su tako novo uspostavljena blizina dviju pozornica, novi dodatni sadržaji i nemali broj nanovo niknutih vjetrenjača odavali dojam i potpuno novog festivala. Dok je sunce već lagano zalazilo za plavu pozornicu na istoj su se pojavili gorostasi iz Atlante, Mastodon. Ovo je bio njihov treći po redu nastup na Nova Rocku, a dečki su nam svojom energičnom svirkom dali do znanja da su ponovno u top formi te smo odmah mogli naslutiti što nas čeka dan poslije na domaćem terenu u zagrebačkoj Tvornici. Iako se festivalski nastup nikad ne može mjeriti s klupskim samostalnim nastupima, Brent, Troy, Bill i Brann austrijskoj su publici savršeno predstavili novi album bacivši rukavicu u lice svim skepticima koji su ga dočekali na nož.
[ mastodon ]

mastodon   © samir cerić kovačević

[ nova rock ]

nova rock   © martina

[ Eagles of Death Metal ]

Eagles of Death Metal   © samir cerić kovačević

Preklapanja nastupa na festivalima su neizbježna, no ove se godine djelomično doskočilo tom problemu ranije spomenutom blizinom dviju pozornica. Tako smo nakon Mastodona trčali na crveni stage ne bi li se svojim očima uvjerili u glasine koje su već ranije stigle do nas. Josh Homme glavom i bradom na bubnjevima uz svojeg starog druga Jesse Hughesa. Iako su njih dvojica jedini originalni članovi Eagles of Death Metal, poznata je činjenica da Joshua rijetko nastupa s ovim bendom pa je stoga ovaj nastup (nadamo se i cijela turneja) osobita poslastica za sve ljubitelje kalifornijskog rocka i štovatelje lika i djela kralja pustinjskih melodija. Nastup Eaglesa i bez Joshue uvijek je prava atrakcija, no iako volimo Jesseja (i Dave Catchinga), njegova pojava ukrala je cijeli show. Zanimljivo je da je u ovom izdanju ostavio sasvim novi dojam na neke od nas koji s ogorčenjem pamte prošlogodišnji hladan i beskičmenjački odrađen nastup Queens of the Stone Age u Zagrebu. Potpuno opušten, s osmijehom od uha do uha za vrijeme cijelog nastupa i neizostavnim vađenjem češljića nakon svake odsvirane stvari, izgledao je ko da se baš dobro i iskreno zajebava.
[ Eagles of Death Metal ]

Eagles of Death Metal   © samir cerić kovačević

[ motley crue ]

motley crue   © martina

[ Mötley Crüe ]

Mötley Crüe   © samir cerić kovačević

Dojmovi od dva zaredana savršena nastupa slegli su se tek kasnije kad se većina festivalskog svijeta skupila oko plavog stagea iščekujući nastup glam metal legendi Mötley Crüe. Također prvi nastup na Nova Rocku, no ujedno i posljednji, jer dečki su trenutno u originalnoj postavi na oproštajnoj turneji svoje karijere. Uparvo je to razlog zbog kojeg ovaj nastup nije bilo upitno propustiti, bez obzira voljeli Mötley ili ne. Očekivati spektakularnu svirku od ekipe koja iza sebe ima više izdanih biografija sa Sunset Stripa, međusobnih svađa, kliničkih smrti, propalih brakova i slomljenih srca holivudskih starleta i glumica nego gitarskih rifova u cijeloj karijeri, bilo bi smiješno i naivno. No dobru zabavu smo očekivali i dobili.
[ Mötley Crüe ]

Mötley Crüe   © samir cerić kovačević

A nakon dobre zabave bilo bi deplasirano pisati o jadnim vokalnim sposobnostima propalog Vince Neila, čudesnom mladolikom izgledu i poletu Nikki Sixxa, zadivljujučem trudu bolesnog i jedva hodajućeg Mick Marsa, ili energičnom nastupu blesavog Tommy Leeja. Ovu paradu losanđeleskog kiča upotpunile su i dvije plesačice/back vokalistice, od kojih je jedna, vrlo neočekivano, trenutna Tommyjeva zaručnica. Pristojna doza pirotehnike i Home Sweet Home za kraj ipak ostavili su smiješak na našim licima. No ultimativni trash moment ovogodišnjeg Nova Rocka tek je uslijedio - nastup njemačke dance legende iz devedestih, Scootera. Ponuditi austrijskoj publici bilo kojeg izvođača s njemačkog govornog područja uvijek je pun pogodak, pa tako ni zaboravljena disko legenda nije bila iznimka. Iako glazbenim i bilo kojim drugim stilom zaostao u jednom vremenu i prostoru, nastup Scootera definitivno je nadmašio nastup Mötley Crüea. Isto su gotovo potvrdili i sami Crüeovci oduševeljno prateći nastup i obavještavajući o njemu svoje fanove na društvenim mrežama.
[ Rise Against ]

Rise Against   © samir cerić kovačević

[ nova rock ]

nova rock   © martina

I baš kad smo pomislili da nas Nova Rock nakon godina zajedničkog druženja više ničim ne može iznenaditi, iznenadili smo sami sebe i zadovoljni se vratili doma.

Dunja

terapija // 18/06/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*