home > koncert > RockOff festival, 5. večer: Gatuzo, Markiz, Krešo i Kisele kiše @ Tvornica, 3/10/20140

kontakt | search |

RockOff festival, 5. večer: Gatuzo, Markiz, Krešo i Kisele kiše @ Tvornica, 3/10/20140

Ova večer bi se mogla nazvati punk večer, doduše uvjetno budući se samo Krešo i Kisele kiše deklariraju kao punkeri, ali obzirom na žestinu nastupa, naziv zvuči opravdano. Nažalost bila je to do sada i najslabije posjećena večer. Mislim da sveukupno nije bilo više od sto ljudi.

Dvojac Gatuzo je otvorio večer. Da se kritiku pita, oni bi bili predvodnici novog vala hrvatskog rocka. Publika očito ne misli tako jer je dio ispred pozornice bio skoro pa prazan. Bez obzira na to, dečki su odlučili odraditi pošten nastup bez kalkulacija. Iako su sve snage uložili u tzv. melodičnu agresivnost, moram priznati da je nastup bio malo monoton. Nedostajalo je dinamike između pjesama što se najviše ima zahvaliti jednoličnom ritmu bubnjara Gorana Martinjaka. Jednostavan metronomski ritam bi bio dovoljan da se radi garažnom rocku White Stripesa gdje je Jack White sa jednostavnim rifovima i breakovima dobro iskoristio nekompetenciju Meg. Ovdje to nije slučaj. Ovdje bi se više trebalo primjeniti melodiozno bubnjave recimo Brian-a Viglione-a iz dvojca Dresden Dolls. Ne pomaže ni to što pjevač/gitarist Damir Trkulja Šiljo ima dosta neugodan vokal nalik na Giletov iz ranih dana Električnog Orgazma. Jedina pjesma na kojoj su malo izašli iz šablone je Prljave Ruke koja im je da sada najveći hit, a i postigla je najveću reakciju publike. Čini mi se kao da su se nepotrebno samoograničili kako bi se svidjeli što većem broju ljudi. Budući to očito nije upalilo, trebalo bi malo promijeniti dosadašnji MO.

Drugi su nastupili Markiz, još jedni pretendenti na šire slušateljske mase. Ovo je prvi bend na RockOff-u čiji me vokal oborio s nogu. Naime, pjevačica ReD može sa svojom glasčinom otpjevati bilo koju visoku notu, a boja glasa najviše podsjeća na maldu Josipu Lisac, ali da ne bi sve bilo tako savršeno, treba napomenuti kako svoje vokalne sposobnosti koristi na maksimumu i kad treba i kad ne treba. Šteta što joj pjesme ne daju više materijala u kojima bi mogla smisleno iskoristiti vokalne mogućnosti. Pjesme bi se mogle podijeliti na dve vrste: žešće hard-rock koje najviše podsjećaju na Halestorm mi one malo sporije koje zvuče kao nabrijani Jinxi. Ono što im je zajedničko je da su, osim Savršeni Svijet i Grad, potpuno zaboravljive i za jednokratnu upotrebu. Za razliku od Gatuza koji su pojednostavili glazbeni izričaj kako bi se približili što većem broju slušatelja, Markiz su se pak raširili u svim mogućim smjerovima po sistemu za svakog ponešto. Zbog toga nemaju nikakav svoj identitet i prepoznatljivost već zvuče previše konfekcijski. Talenta imaju, članovi benda, pogotovo ReD spadaju u iznadprosjek, samo još trebaju odlučiti kojim smjerom se misle kretati i malo poraditi na boljem iskorištavanju potencijala i mogli bi imati jedan od rijetkih bendova koji će se dopasti svim slušateljima.

Zadnji su nastupili Krešo i Kisele kiše, punkeri iz Rijeke, pobjednici Demofesta i navodno velike zvijezde u rodnom gradu. Nazivaju ih još i nasljednicima Hladnog Piva najviše zbog Krešinog vokala. Ja bih ih prije nazvao Brkovima Primorja. Naime treš-Hrelić stylingh Kreše sa tajicama sa leoprad uzorkom i irokezom je gotovo identičan onima Brkova. Navedeno je potencirano višestrukim bacanjem konfeta na publiku. Što se glazbenog izričaja tiče, tu nema previše dilema, radi se o klasičnom punku sa ska utjecajima truba. Posebno bih pohvalio trubačku sekciju Kunde i Pere koja osim što je uglavnom zadužena za plesne elemente, ponekad zna ubaciti i etno i psihodelične dijelove jako slične onima Antenata, ali naravno puno ubrzanije. Jako zabavan bend koji sebe ne shvaća ozbiljno koji pokazuje zavidnu dozu umješnosti, pogotovo na studijskim albumima na kojima u nemalom broju slučajeva izlaze iz punk šablone. Nema se Kreši što zamjeriti samo što je konkurencija prevelika, takvih bendova je bilo i uvijek će ih bit. Povijesno gledano, koji punk je poslije Hladnog Piva ostvario neki veći uspjeh? Šteta samo što ih nije više ljudi vidjelo.

tomislav // 31/10/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*