home > koncert > RockOff festival, 4. večer: Big Strip Gorilla, Morso, Libar @ Tvornica, 23/10/2014

kontakt | search |

RockOff festival, 4. večer: Big Strip Gorilla, Morso, Libar @ Tvornica, 23/10/2014

Kada su već sve prijašnje večeri bile nekako tematski određene, ova bi se mogla nazvati večer višeglasja, doduše uvjetno rečeno jer su samo dva benda imala više pjevača. Mogla bi se također nazvati i kišna večer zbog vanjskih uvjeta. Nasreću, vanjski uvjeti nisu uopće utjecali na posjećenost. Naime, Mali pogon je već na nastupu prvog benda bio skoro dupkom pun.

Prvi su nastupili Big Strip Gorilla, tzv. zoorock bend iz Zagreba. Iako bi ime i samoprozvani glazbeni žanr dali naslutiti kako se radi o bendu koji ili uglavnom pjeva o životinjama ili je angažiran u obrani njihovog prava. Niti jedno ni drugo nije slučaj već čisti spin kojim se pokušava ukazati na besmislenost pokušaja određivanja žanrova tamo gdje to nije moguće. Radi se o više-manje o indie-rock bendu sa funk i surf elementima koji glavnu inspiraciju vuče iz gitarističkog rada Built to Spill i Modest Mouse. Za one koji prate Rock Off aktivno, zvuče dosta slično Nosačima Zvuka. Pjesme su im uglavnom veselijeg karaktera, a posebno bih pohvalio solo gitaristu Matu Palestrinu Mazić koji može u relativno kratkim solažama puno toga reći.

Sljedeći je nastupio riječki bend Morso. Oni su jedni od iskusnijih bendova čiji počeci sežu još u devedesete. Godine 2008. objavili su pop-rock album Izlog, koji nije ostavio neki dublji trag. Godine 2013. objavili su drugi album Škare Krede Najlon sa radikalno promijenjenim zvukom koji se ovaj put bazirao na elektronici. Nastavljajući se na takav makeover, ovaj nastup je bio neka mješavina između epskog synth-popa nalik na Naked and Famous i klasičnog electro-industriala dok je prijašnji pop-rock zvuk skoro pa potpuno napušten (gitarist još tu i tamo uleti sa nekom solažicom, ali većinu vremena samo popunjuje synthove). Melodije su zarazne, ritam sekcija bubnjara Ivan Bojčić i basiste Nikola Mesarek je nepopustljiva, vokali Stanislava Grdakovića i Ivane Bartolović su uvježbani i ne smetaju jedan drugome. Ivana je uglavnom zadužena za refren, a Stane za sve ostalo. Jedini problem je što su u svaku pjesmu ubacili poduži plesni dio što je u redu ako se radi o festivalu elektronske muzike, ali ovdje mi se to činilo kao anakronizam, makar mora se priznati da je bend pristupio navedenim dionicama sa puno pažnje kako ne bi prešlo u dosadu. Kada upali onda stvarno upali, a kada ne onda se samo radi o čekanju da se pjesma vrati na refren. Bend treba također pohvaliti za visoke produkcijske domete jer synthovi uz živu ritam sekciju zvuče moćno i svjetski i volio bih ih vidjeti u nekom većem prostoru. Uglavnom radi se o odličnom bendu koji zna napisati zaraznu melodiju i istu dobro aranžerski obojiti, samo da još nađu balans između dobrih pjesama kao takvih i pjesama kojima su potrebne produžene plesne dionice.

Zadnji su nastupili splitski Libar, bivša klapa koja se odmetnula u alternativne vode. Postali su poznati po netipičnim obradama domaćih pop-rock standarda na klapski način da bi na autorskom albumu u potpunosti prešli u hard-rock vode te tako postali vjerojatno prvi rock bend sa pet pjevača, ali svaka prednost ima i svojih nedostataka. Naime, zbog potrebe usklađenosti petorice pjevača, teško da se može postići neka emotivna različitost između pjesama. U većini pjesama sva petorica pjevaju u isto vrijeme dok su solo dionice pažljivo raspoređene. Ima tu svega, alternativnog metala, funka, psihodelije, a capella, ali svima je zajednički vokalni napad što je, kako sam već rekao, i prednost jer su instant prepoznatiljivi,ali i mana jer se pjesme zapravo zvuče isto. Usprkos svemu, umjetnički domet im se ne može poreći, vjerojatno su zasad jedini bend koji mješa klapsko pjevanje i rock instrumentarij i to im nitko ne može oduzeti. Ovim potezom su vjerojatno izgubili dosta tradicionalne klapske publike budući nije baš vjerojatno da će ih zvati festivale tipa Ne damo te pismo naša, barem ne u ovim aranžmanima, ali su otvorili druga vrata koja im omogućuju pristup alternativnoj pa čak i metal publici uz kreativni potencijal čiji kraj se zasada ne vidi. Meni bi bilo najdraže, budući već imaju pet pjevača, da za sljedeći album po uzoru na Ayreon i Avantasiu naprave raskošnu rock operu gdje će svaki pjevač imati svoju ulogu. Baš me zanima u kojem će smjeru krenuti.

tomislav // 24/10/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*