home > koncert > RockOff festival: Silente, Mjuzikl i Radio Luksemburg @ Tvornica, 03/10/2014

kontakt | search |

RockOff festival: Silente, Mjuzikl i Radio Luksemburg @ Tvornica, 03/10/2014

Prva noć završnice ambicioznog projekta Hrvatskog društva skladatelja Rock Off i odmah redovi pred ulazom u Mali pogon. Sad da li će tako biti i ostalih večeri četvrtkom ili je to bilo samo stoga što je bio petak, to nam ostaje vidjeti. Mali pogon je već pretkraj prvog nastupa bio načičkan.

Nakon kratkog uvoda članova stručnog žirija Hrvoja Horvata i Mrleta i Let3, bend Mjuzikl je otvorio večer. Do sada su najpoznatiji po tome što im je na jednom koncertu nastupilo Hladno Pivo kao predgrupa. Sviraju kombinaciju hard rocka i punka sa srednjoškolskim tekstovima koja bi im, da su nastali prije dvadesetak godina, omogućila puno veću eksponiranost dok u sadašnjim uvjetima nažalost jedino čemu se mogu nadati jest popunjavanje ranih mjesta na festivalima i nastupi kao predgrupa. Sukladno imenu su bili obučeni u kožnjake i zalizane frizure osim bubnjara koji kao da je ispao iz Kose. Pjesme im uglavnom jednostavne post-punkom ili ska inspiriranima poskočice tu i tamo ispresijecane sa nelošim kompleksnijim indie rješenjima nalik na Glasvegas. Za kraj su ostavilli mali medley u koji su nagurali Let3, Kawasaki 3p i MC Hammera. Uglavnom, neloš bend obzirom na godine starosti koji tek mora izaći iz sjene svojih uzora. Čekamo prvi album pa da vidimo što mogu napraviti u studiju jer uživo sukladno imenu znaju napraviti Show.

Sljedeći su nastupili Radio Luksemburg. U vrijeme prvog albuma su bili proglašavani kopijom Kinokluba, ali na drugom albumu su prešli na stadionske balade nalik na James. Koliko su napredovali u skladateljstvu i snimanju pjesama, toliko su postali neupečatljivi uživo. Naime, ovakve sporogoruće balade, koliko god dobre bile, se u žamoru kluba skoro uopće ne čuju (makar na streamu zvuče sasvim pristojno). Jedino što ih koliko-toliko spšava je sjajan vokal Nikole Marjanovića. Jedine pjesme koje su se istakle su nešto žešća Tvoje Boje, hit Ispod kože, Povedi me i nova Kažeš. Obzirom na često vrćenje njihovih singlova na radiju, moglo bi se reći da nisu ovoj publici ponudili ništa novo. Ironično je da bi bend sa ovakvim stilom i kvalitetom negdje na zapadu bio proglašavan novom nadom i nasljednikom Coldplaya. Ovako jedino što mogže jest nadati se da će publika biti dovoljno tiha da pjesme dopru do njih.

Zaključni Silente su bili neupitne zvijezde večeri. Čak sam stekao dojam da je većina publike Mjuzikl i Radio Luksemburg smatrala kao predgrupe. Mislim da njih ne treba puno predstavljati. Dovoljno je reći da su samostalno napunili Veliki pogon. Jedan od rijetkih bendova koji je uspio pomiriti zahtjeve tzv. estrade i alternativije publike pa tako sa jednakim uspjehom nastupa u ovakvim klupskim prostorima i na ljetnim festivalima zabavne glazbe. Slušajući ih ovako uživo, postaje očito kako u bendu postoje tri struje, blues sa vokalnim manirizmima Ibrice Jusića pjevača i gitarista Tibora, r'n'b/soul pjevačice Doris i etno violinistice i pjevačice Lorene. Sve to je potrebno kako bi dobili domaću verziju Waterboysa, samo sa mediteranski štihom umjesto keltskim. Sličnost je potencirana čestim literarnim aluzijama u tekstovima pjesama pa i fizičkom sličnošću Tibora sa Mike-om Scott-om. Zvuk je bio pametno postavljen sa violinom u prvom planu dok su se ostali instrumenti priključivali po potrebi. Vrhunac nastupa je očekivano bio Terca za tišinu sa kojom su se probili na scenu, ali treba napomenuti kako ostale pjesme ne zaostaju budući su izrazito ujednačene kvalitete.

Sve u svemu, očekivano uspješna prva večer zahvaljujući prvenstveno Silente-u. Predstoji nam vidjeti da li će se ovako visoka razina posjećenosti zadržati i na ostalim večerima.

tomislav // 05/10/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

| 20/06/2024 | denis |

>> opširnije


cover: The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

| 20/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

| 19/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

| 16/06/2024 | dora pavković |

>> opširnije


cover: Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

| 16/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*