home > koncert > Stockton Calling festival 2014 @ Engleska

kontakt | search |

Stockton Calling festival 2014 @ Engleska

Stockton je grad na sjeveru Engleske. Pretpostavljam da ga ne biste jednostavno pronašli na mapi Velike Britanije? Barem ja ne bi prije ove zadnje posjete Engleskoj, iako se radi o mjestu veličine jednog Osijeka. Puno ime grada je Stockton-on-Tees, gdje je Tees rijeka na kojoj se koncertirala industrija sjevera Engleske. Stockton je stisnut i skriven između dva veća industrijska središta na rijeci Tees, Middlesbrougha i Darlingtona, sa samo dvadesetak kilometara do svakog od njih. Cijelo to područje odaje apokaliptični ugođaj, more visokih industrijskih dimnjaka, gdje mnogi od njih niču iz napuštenih postrojenja, prošarano je s masivnim dimnjacima više lokalnih nuklearnih elektrana iz kojih suklja gusti dim.
[ motiv iz puba u Stocktonu ]

motiv iz puba u Stocktonu   © ivan

[ Pickled egg, ukiseljeno jaje, specijalitet britanskih pubova ]

Pickled egg, ukiseljeno jaje, specijalitet britanskih pubova   © ivan

U engleskom nogometnom navijačkom žargonu navijači najvećeg lokalnog kluba Middlesbrougha poznati su pod nadimkom Smoggies, nadimak sklepan s asocijacijom na zagađenje zraka zbog teške industrije, tako su ih prvo nazvali navijači susjednog Sunderlanda koju su na gostovanja u Middlesbrough dolazili provokativno s plinskim maskama na licu. Kako to često biva u fenomenu nogometne subkulture, lokalni navijači vremenom su prihvatili nadimak koji je prvotno smišljen kao uvredljiv, tako da se danas mnogi žitelji Tees doline ponosno nazivaju Smoggiesima. Apokaliptični ugođaj tog dijela Engleske upotpunjuju i brojne napuštene radnje po ulicama Stocktona zatvorene zahrđalim željeznim roletama. Sjećam se znakovitog odgovora Alena Bokšića, koji je dvije godine branio boje nogometnog kluba Middlesborough (njihov Riverside stadion je smješten u industrijskoj zoni uz rijeku Tees, između Stocktona i Middlesbrougha) u jednom davnom hrvatskom intervjuu pred desetak godina gdje je na pitanje "Kako vam se sviđa Middlesbrough kao grad, nije baš na glasu kao lijepo mjesto?", iskreno priznao "Ne znam, u ove dvije godine nisam niti jednom bio tamo, živim u Newcastleu, dovezem se do stadiona i nemam nikakvu želju posjetiti grad". Nadam se da Smoggiesi nisu tada čitali hrvatski tisak i razočarali se u nedostatak entuzijazma svog najplaćenijeg igrača u povijesti.
[ Ekskluzivna snimka članova ekstremnog ogranka Smoggiesa ]

Ekskluzivna snimka članova ekstremnog ogranka Smoggiesa   © ivan

Mi smo ovaj Uskrs odlučili ispraviti taj davni propust Alena Bokšića i provesti iznimno ugodan vikend u srcu Tees doline. Koliko je ovo pionirski pothvat govori i činjenica da u centru Stocktona ne postoji niti jedan hotel pa smo morali odsjesti u klaustrofobičnom guesthouseu u obližnjem Nortonu. Povod za posjet Stocktonu je bio glazbeni festival Stockton Calling koji se već nekoliko godina održava za uskršnji vikend u centru Stocktona. Koncept ovakvih festivala proširio se brojnim britanskim gradovima zadnjih godina: ideja je u naglasku na lokalne mlade bendove, bez dovođenja nekih velikih imena jer za njih nema odgovarajuće velikog prostora za nastup. A nastupi su po lokalnim pubovima, kazalištima i klubovima u centru grada, sve kapaciteta od nekoliko stotina posjetitelja. Festivalska ulaznica, često simbolične cijene, pokriva ulaz u sve koncertne prostore tako da posjetitelji uživaju u cjelodnevnoj ležernoj šetnji gradom, istraživanju pubova i otkrivanju novih glazbenih favorita. U Stocktonu je tako bogati program krenuo već prije 14 sati na osam pozornica gdje se taj dan izmijenilo više od 60 nastupa.
[ Matt Chipchase, Young Rebel Set ]

Matt Chipchase, Young Rebel Set   © ivan

Idemo na glazbeni dio programa. Najveći font na festivalskom plakatu i udarne večernje termine u najvećim koncertnim prostorima u Stocktonu dobili su Public Service Broadcasting, Space i Young Rebel Set. Za prva dva ste možda i čuli, za PSB ako pratite aktualnu englesku scenu, za Space ako ste to radili pred 20 godina. A Young Rebel Set? Sumnjam da je ovo ime bilo kome zazvučalo poznato? A taj bend glavni je razlog zašto sam sjeo da napišem ovaj tekst, u stvari možda bi i prigodnije bilo da tekst nosi njihov naslov umjesto cijelog festivala, ali tko bi išao čitati tekst o nepoznatom bendu. Prije svakog festivala potrudim se poslušati što više novih imena iz festivalskog programa i pripremiti raspored što me zanima. U tom večernjem terminu veselio sam se PSB-u, ali me zanimalo tko su ti Young Rebel Set, kako mogu biti hedlajneri, a da nisam čuo o čemu se radi? Provjera na Internetu, malo informacija ima o njima, ali spominje se aktualni album Crocodile iz 2013. Provjera na ovom jedinom streaming servisu što je stigao kod nas, što se hvale da imaju svu novu glazbu: nema Krokodila. Ajde, mislim si valjda Francuzi to ne razumiju, idemo vidjeti na američkim streaming servisima: ništa. Google: ništa. Ok, znači Young Rebel Set - Crocodile ne može se online poslušati. Zanimljivo. Album sam kasnije nabavio tek u Engleskoj, CD izdanje, sniman je 2013. godine u Škotskoj i producirao ga je Paula Savage iz zaboravljenih Delgados. Crocodile je ujednačenije djelo od njihovog prvog albuma Curse Our Love iz 2011. godine koji je u stvari skupljena zbirka singlova objavljivanih prethodne dvije godine, počevši s odličnim If I Was singlom izdanim još 2009. godine. A ono čemu sam se nadao prije nastupa, da će pomalo mlaka produkcija s prvog Young Rebel Set albuma zvučati kako treba uživo, u potpunosti se pogodilo. I preko mojih očekivanja. Više o tome u nastavku.
[ Ivan fotografira modele iz festivalske publike i momka koji se propeo ]

Ivan fotografira modele iz festivalske publike i momka koji se propeo   © krešo

Young Rebel Set s ta dva snimljena albuma žanrovski bi se smjestio u neki komercijalni blues rock, ili da ih postavim u usporedive okvire staviti ću i poveznicu na sporiji dio repertoara Briana Fallona i njegovih The Gaslight Anthem, tim putem naravno dolazimo i do Bruce Springsteen asocijacija. Ono što me zadivljuje, nakon dva mjeseca intenzivnog slušanja njihova dva albuma, je što Young Rebel Set kvalitetom materijala mogu u istu rečenicu sa spomenutim uzorima. Bitno je naglasiti da su Young Rebel Set lokalni bend, iz Stocktona, te da su tim putem vjerojatno i preko veze došli do pozicije glavnog nastupa festivala. Pretpostavljam i da je ovaj euforični nastup pred nekih 800 posjetitelja bio vrhunac njihove dosadašnje karijere. Lokalni ugled i značaj benda postao mi je jasan i ranije taj dan, prije koncerta, kada sam u pubu pronašao oglas gdje pub organizira autobus za odlazak na Young Rebel Set koncert u Newcastle.

Uhodana engleska organizacija festivala vidljiva je i po tome što se na ulazu u svaki koncertni prostor brojao broj posjetitelja koji ulaze i izlaze, te se ulaz zatvarao kada se popuni kapacitet prostora. Tako na rasprodanom festivalu niti u jednom pubu nije bila nesnošljiva gužva, ali je i postojala mogućnost da ne uspijete ući na koncert koji želite vidjeti. Iz tog razloga natjerao sam suputnike da ranije od planiranog napustimo zanimljive pubove sa festivalskim programom i zauzmemo mjesto u koncertnoj dvorani za Young Rebel Set nastup više od sat vremena prije početka, zajedno sa lokalnim fanovima benda koji su vrijeme kratili navijačkim skandiranjem Tees, Tees, Tees…
[ Hero Fisher u Stockton Storytellers pubu ]

Hero Fisher u Stockton Storytellers pubu   © ivan

Moj prvi dojam nakon koncerta bio je da Matt Chipchase, frontmen i autor Young Rebel Set pjesama, može bez problema samostalno držati cijeli koncert na akustičnoj gitari pred ovolikom publikom, toliko sam bio oduševljen dijelom koncerta gdje je tri pjesme izveo samostalno na pozornici, autoritetom najvećih kantautora. Drugi dojam bila je konstatacija kako koncert nije imao praznog hoda bez obzira na samo dva izdana albuma, čak i onih par neuglednih pjesama s albuma došle su do izražaja u koncertnom nastupu. Da ovaj festivalski osvrt ne ostane samo na oduševljenju jednim bendom, spomenuti ću još i škotski Fatherson, nazvani po pjesmi Cat Stevensa Father and Son, koji su predstavili upravo izašli debut album na način tako da sam sam ga odmah nakon festivala krenuo nabaviti. Zatim Hero Fisher, sitna cura moćnog glasa iz Londona, koja nema još izdan prvi album, ali ima nekoliko dojmljivih spotova i singlova te će otvarati pozornicu na predstojećim Neil Young & Crazy Horse nastupima u Londonu.
[ Obnova glavnog trga u Stocktonu ]

Obnova glavnog trga u Stocktonu   © ivan

Za kraj još par crtica o Stocktonu, da ne ostane sve na vjerojatno pretjeranoj slici apokalipse iz uvoda teksta. Centar grada je iznenađujuće ugodan, usprkos velikim radovima koji su u tijeku na glavnom trgu. Zgrade rađene u neki prosperitetnijim vremenima za ovaj grad, uske pješačke uličice i novo uređena šetnica uz rijeku Tees vrijedne su puta u Stockton. Ponos grada je Georgian Theatre iz 1766. godine, najstarije kazalište takve vrste u Engleskoj, koji je ujedno i najljepša od osam pozornica Stockton Calling festivala. Treba spomenuti da Stockton ima i najstariji putnički željeznički kolodvor na svijetu s pripadajućim spomenikom koji obilježava prvu svjetska putničku željezničku liniju koja je krenula iz Stocktona do obližnjeg Shildona 1825. godine. Pročitao sam negdje da je Stockton jedini veći britanski grad koji nema McDonald's restoran u svom centru. Ovo se može shvatiti i kao prednost i kao nedostatak. Lokalci, nenavikli na turiste, čine se izuzetno susretljivi prema stranicma. Kada se sve to uzme u obzir, usprkos malim očekivanjima prije posjeta Stocktonu, sada se nadam se da ću imati prilike jednom vratiti se tamo. I nadam se da ću za koju godinu moći pričati kako sam prisustvovao prvom trijumfu kasnije velikih Young Rebel Set.

krešo // 14/05/2014


PS: Originalno objavljeno na http://uljesura.com/.
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*