home > koncert > DISCIPLIN A KITSCHME & AND THE KID @ Tvornica kulture, Zagreb, 26/04/2014

kontakt | search |

DISCIPLIN A KITSCHME & AND THE KID @ Tvornica kulture, Zagreb, 26/04/2014

Disciplinu nisam u živo gledao još tamo od 2011. kad su se ukazali na predstavljanju netom izdanog odličnog albuma Uf!
Bilo je to prije nešto manje od tri godine. Ovaj puta opet isti klub, isti bend, no jedan glazbenik više. Disciplina više nije trio jer od nedavno buku upotpunjuje i usnoharmonikaš. No, da od nekud počnem... najbolje od početka.
[ Disciplina Kičme ]

Disciplina Kičme   © edi

Prije malo više od godinu dana nalazio sam se u stanu dvoje frendova koji su se netom prije toga doselili u Zagreb i odlučili svoju sreću potražiti u Hrvatskoj. Tako nadobudni i sretni često su bili raspoloženi za druženje koje bi nerijetko završavalo pijanim ranojutarnjim razglabanjima od glazbi. Često su nam se na tim poljima kosili stavovi i mišljenja, no kad sam im pustio Disciplinu Kičme, a potom, pošto su frendovi Englezi i Disciplin a Kitschme, oni su ostali zabezeknuti. ''Duuuude.. is this just bass guitar?'' pitao je frend, i tako je palo obećanje da ih vodim na prvi idući koncert Discipline u Zagrebu. Oni su u međuvremenu naučili pjevušiti dosta tekstova, što sa albuma iz ex-yu (od kojih ne razumiju gotovo niti jednu riječ), tako i onih koje su snimljeni za vrijeme Kojinog boravka u Londonu i jedino što nas je tu večer moglo spriječiti da ne odemo na koncert bilo bi otkazivanje istog. Kako se to nije desilo, mi smo se već iza 21:30h nalazili u praznjikavom Velikom pogonu a to vrijeme nastupala je zagrebačka četveročlana predgrupa And The Kid. Bio je to moj prvi susret s njima i moram priznati da mi nakon što sam došao kući i pustio ih na plejer ništa više nije bilo jasno. Studijske snimke istog tog benda više vuku na zvuk npr. The Smithsa, a ono što sam vidio i čuo u Tvornici na trenutke me podsjetilo na Nirvanu ili neki grungerski bend. Pogotovo kad je pjevač završavao pjesmu ležeći na podu, praćen distorziranim gitarama. Šteta da smo došli pred sam kraj njihovog nastupa pa ne mogu puno o njima niti pričati, no gitare i pjevačev performans nikako nisam mogao spojiti s onim što sam kasnije ćuo doma, pa mi ne preostaje ništa drugo nego ponavljanje lekcije nekom drugom prilikom, a do tad ću se zadovoljiti slušanjem veoma dobrog debia. Za vrijeme svirke u Velikom pogonu bilo je možda 20-30 ljudi, no bilo je još rano za našu publiku koja se tek polako privikava da koncerti počinju u predviđeno vrijeme. Usred pauze smucali smo se po Tvornici koja se lagano punila sve dok se nije oglasio najopakiji bas sa ex-yu prostora.
[ Disciplina Kičme ]

Disciplina Kičme   © edi

Koja i ekipa popeli su se na stage i bez previše filozofiranja ofrljili na njima specifičan način. Velika novost jest da Disciplina više nije trio jer im se pridružio jedan od najboljih usnoharmonikaša ovih prostora, Igor Djeke, kojeg je Koja navodno našao na jutubu kako svira na neke njegove stvari, i ovaj mu se toliko svidio da ga je kontaktirao i pozvao da im se pridruži.
[ Disciplina Kičme ]

Disciplina Kičme   © edi

Kako to zvuči pitate se? E pa zvuči fenomenalno. Stare pjesme koje je nekad upotpunjavala truba, danas to čini usna harmonika. Samim time pjesme su dobile novu dimenziju a neke zbilja zvuče bluzerski, koliko to zvuk Discipline uopće dozvoljava. Veliki pogon bio je otvoren, no na tribine se nije moglo što je u neku ruku i bolje, jer bi se publika razvodnila i možda ne bi zavladala ovakva atmosfera. Ne odmah u početku, no kako je svirka odmicala kraju raja je bila sve nabrijanija, a ples, pa čak i pogo, širili su se lagano po podiju. Disciplini je to očito godilo jer su nastavili još brže i nabacili par starih hitova tipa Betmen Mandrak Fantom, Buka u modi, Dali ti znaš za neki drugi ritam itd.
[ Disciplina Kičme ]

Disciplina Kičme   © edi

Odsvirano je i nekoliko novih komada koji će se naći na narednom izdanju kojeg spremaju, no imena im se ne sjećam jer nisam zapisivao nego jednostavno uživao. Tu i tamo smo prokomentirali svirku i uživali, a gledajući Koju kako barata basom i svim mogućim pedalama koje su i jedan od klavnih krivaca njihovog prepoznatljivog zvuka, zaključili smo kako je to jedan od rijetkih bendova koji nikad neće imati cover bend. U jednom trenu palo mi je na pamet i snimiti dio koncerta pa sam uspio uhvatiti odlazak sa stejđa i poziv na bis, ali i prijatelja Engleza koji je bio doslovce oduševljen i poručio u objektiv; ''This is the best band in the world!

mario m. // 02/05/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*