home > koncert > ANTENAT + FOR @ Vip club, Zagreb, 05/04/2014

kontakt | search |

ANTENAT + FOR @ Vip club, Zagreb, 05/04/2014

Predgrupa Antenatu bili su FOR. Bend koji je nastao tek krajem prošle godine a glazba im se bazira pretežito na americana zvuku i melankoličnim tekstovima. Nisam baš bio siguran kako će Antenatova publika reagirati na ovaj bend i hoće li ih uopće doći poslušati. Mi smo se pojavili svega 5 minuta prije početka njihovog nastupa i sa ostalih cca 15-20 ljudi popratili smo njihov nastup. Prvi put sam ih gledao u Vintageu prije kojih mjesec i pola kada su nastupali sa Mika Male i Radio Aktivom i tada su mnogobrojnija publika i puno bolji zvuk kumovali i boljem doživljaju nego ovaj put i pomislio sam vau.. ovo je baš super bend. U principu i jeste, no nikako za zagrijavanje pred Antenat.
[ FOR ]

FOR   © mario m.

Izgledaju kao klasičan rock sastav, no unatoč dvije akustične, od kojih je jedna osmožična, te bas gitare i bubnjeva, gotovo ništa ih sa time više ne povezuje. Prijatelj s kojim sam bio na koncertu također je zamjetio kako im nedostaje onih dijelova u pjesmama kada će netko od njih troje povući i baciti neku minjaturu na gitari, ili zađemati, no i to se rijetko dešavalo. Inače sve tekstove pjevaju na veoma dobrom engleskom, no nemaju onaj neki dio u pjesmama koje bi još malo povečale dinamiku, makar se vidi da im gitare veoma ležerno sjede u rukama. Sve u svemu, bend koji se isplati pogledati u nekoj intimnoj varijanti a ne da sviraju pred publikom koja voli dredove i vutricu.

Nakon njih na binu se penju miljenici zagrebačke publike, Antenat. Ajme koliko puta sam ih već pogledao.. Samo sam prošle godine bio na jedno 5-6 njihovih koncerata. No nedavno sam gledao i jedan intervju u kojem je MTV-jevoj novinarki sugovornik bio pokojni Frank Zappa koji joj između ostalog pokušava objasniti razliku između glazbe kakvu on svira i ''ostataka bendova'' navodeći kako se njegov šou razlikuje od jednog do drugog dok se ostali izvođači ponavljaju, misleći pritom na to da ne eksperimentiraju dovoljno i vrte se u ''zadanim'' okvirima, bilo žanra ili gotovo egzaktne izvedbe studijskih verzija pjesme, stalno spominjajući kako je to dosadno i monotono. Jer čemu uopće dolaziti na koncert ako dobiješ isto ono što je upakirano na studijsko izdanje.

[ Antenat ]

Antenat   © mario m.

Istovremeno Znam da će neki sigurno prigovarati, no po meni se Antenat nije jednom našao u ovakvoj situaciji. Kako sam već spomenuo, bend je to koji sam uživo gledao sigurno preko petnaestak puta u zadnjih nekoliko godina i nije u tome da mislim da su neusvirani ili nešto treće. Sviraju savršeno. Gotovo presavršeno i čini mi se da su baš radi toga upali u zamku koja im se stvorila. Zajedno je sam kolektiv uigran do maksimuma, no imam osjećaj da si iz nekog razloga ne dozvoljavaju, ili se ponekad pak svjesno ne upuštaju u gotovo nikakva odstupanja od studijskog zvuka.

[ Antenat ]

Antenat   © mario m.

Osobno sam mišljenja da njihova glazba ima dovoljno, ako ne i predovoljno prostora za razna eksperimentiranja na tom području i ne mogu si nikako prežaliti što ih nisam vidio u Močvari kada su za reggae.hr-ov rođendan nastupali u akustičnoj varijanti jer i po video zapisima koji kruže netom vidi se da su na takve stvari itekako sposobni. Kako god bilo, Antenat su i ovu večer pokazali svoje adute, no bez obzira na to, znam da to mogu i bolje. Možda im je te večeri netko ukrao mojo ili se desilo nešto treće, no mislim da je ovo bilo ispod nivoa kakav bend ima i ne bi si trebali dozvoljavati ovakve svirke. Pogotovo nakon albuma Izlet koji je ispao stvarno veoma veoma dobar. Snimao sam dio nastupa u kojem se čak i vidi da nešto nije bilo u najboljem redu, no možda su ipak to bile neke trenutne mušice koje su se eto desile baš u subotu, a možda sam i ja samo razmaženo derište pa nisam uspio dobiti ono po što sam došao pa sad kenjuckam.Svejedno, na kraju je njihova svirka trajala gotovo dva sata i đuskanja publike nije usfalilo. Odsvirali su i jedan bis i zbrisali sa stejđa, kao i mi iz Vipa, jer na ulazu u klub već su čekale spremne horde mlađarije. Kasnije mi je još palo na pamet, isto kao i kolegici Tolić sa reggae.hr-a kako Vip unatoč svojoj lokaciji i nije baš najsretnija opcija za ovakve izvođače, već im bi puno bolje odgovarala npr, Močvara, KSET, Medika ili nekakva zelena šumica i priroda. Vjerojatno na idućoj svirci svih ovih mušica neće biti i sve će funkcionirati savršeno, no ovaj puta nije. Pa do tad, see ya.

mario m. // 09/04/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

| 20/06/2024 | denis |

>> opširnije


cover: The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

| 20/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

| 19/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

| 16/06/2024 | dora pavković |

>> opširnije


cover: Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

| 16/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*