home > koncert > DUBIOZA KOLEKTIV, 25. veljača, 2006, KSET, Zagreb

kontakt | search |

DUBIOZA KOLEKTIV, 25. veljača, 2006, KSET, Zagreb

Divna večer koju je priredio ovaj odličan sastav pokupio je zavidnu količinu simpatija i glasnih ovacija ugodno ispunjenog KSET-a, koji je Bogu hvala ovaj puta bio idealnim mjestom održavanja koncerta. Prije samo nekoliko dana, isti klub su posjetili Pips, Chips & Videoclips i napravili nesnosno vrelu saunu u kojoj hoćeš-nečeš moraš krepati. Ovaj puta nije bilo gužve, znoja i užegle sparine, KSET je bio popunjen do te mjere da se komotno moglo plesati i prolaziti od stagea do šanka, toaleta, garderobe, balkona i natrag bez ikakvih suvišnih "tancanja" po tuđim nogama.
[  ]

Uvertiru koncerta osmislili su DJ dvojac Jabbaton (Yesh i Chatko) koji su puštali sasvim solidan koktel glazbe (od hip-hopa do reggae/dubova), nakon čega izlaze Dubioza Kolektiv i oko 22,30 h počinju sa svojom svirkom. Ovo im je bio prvi nastup u Zagrebu i od prve kompozicije bacaju sve svoje adute pred vrlo znatiželjnu publiku koja je došla gledati i slušati šta se to zbiva u našem susjedstvu. Dubioza Kolektiv stižu iz BiH (jedan dio sastava je iz Zenice, a drugi iz Sarajeva) i nastali su kao frakcijski band od ostataka dva sastava - Gluho Doba Against Def Age i znamenitih Ornamenata. Dovoljno je samo spomenuti da su Ornamenti bili prateći sastav Adi Lukovca koji je jedan od rijetkih tuzemnih autora koji su se dopali pokojnome John Peelu i emitirali u njegovim čuvenim BBC radio sessionima. Osim toga, gitarist (kako li mu je ime?) je svirao u jednoj od postava SCH, te dakle imaju debelu i značajnu glazbenu povijest koja im je poslužila kao odlična odskočna daska.
[  ]

Vidno premoreni jer su se do Zagreba dokoturali nakon nastupa u Puli (klub Uljanik) i Splitu (Kocka), koncert otvaraju sa "Bosnian rastafaria" u kojoj se uz reggae/dub stilizacije osjećaju prizvuci bosanskog sevdaha (samplovi zvuka harmonike) kojeg sam, moram priznati, očekivao u daleko većoj količini. Na pozornicu su izašli sa 3 vokala (brat i sestra Adisa i Adis Zvekić, te Almir Hasanbegović), dok u glazbenoj postavi okosnicu čine bubnjar, basist, gitarist i majstor čarobnjak na klavijaturama i sampleru. Njihova sama nacionalna "šarena" multietnička i religijska struktura je vrlo bitan faktor u njihovoj glazbi pa se tako osim povremenih vokalnih arabeski mogu osjetiti i prisustva različitih glazbenih utjecaja - od Asian Dub Foundation (s kojima imaju najviše dodirnih točaka), preko Transglobal Underground, Fun-Da-Mental, Senser... sve do Rage Against The Machine u onom energičnom naboju, dok je onaj meditativniji i laganiji element otprilike blizak fuziji Massive Attack, Thievery Corporation i mnogih reggae/ragga muffin' imena.
[  ]

Da su ne slučajno pokupili i dvije nagrade Davorin 2005. godine za najbolji BiH debi album i najbolju inovaciju posvjedočila je i prisutnost MTV Adrie koja je uoči njihovog nastupa obavila interview, te je i snimila dio njihovog koncerta koji će vjerojatno uskoro biti emitiran u jednoj od njihovih emisija. Nema šta, ovaj sedmerac se već na samom startu karijere nametnuo kao veliko i obećavajuće ime koje će sasvim moguće zabljesnuti i daleko šire od uobičajenih lokalnih i ex-jugoslavenskih teritorija.
[  ]

Sve njihove kompozicije su otpjevane na tečnom engleskom jeziku, a posebnost lirskog ugođaja pružio je izuzetno karizmatičan i sjajan vokal Adise. Na sceni se ponašaju sukladno s glazbenom ritmikom (kombiniraju dizanje i spuštanje tempa), tako da su u energijom nabijenim sekvencama gotovo bijesni nu-metal sastav, dok su u onim "easy" tempovima fini pop-reggae-hip-hop-trip-hop izdanak kojeg posljednjih godina mnogo prezentiraju MTV i Viva. Osim što imaju intrigantne aranžmane, modernu glazbu i zarazne melodije, posjeduju i kvalitetnu dramaturšku teksturu u kojoj opisuju što se zbivalo u BiH u proteklom desetljeću, što im je vrlo bitan faktor koji im s punim pravom donosi veliki interes medija. Na koncertu su u cijelosti predstavili svoj album prvijenac jednostavnog naziva "Dubioza Kolektiv" (2004. Gramofon Sarajevo), a kulminaciju energije ispoljili su prilikom izvođenja skladbi "Bring the system down (ctrl+alt+del)" i "Cannot forgive". Ova potonja je posvećena bivšoj Jugoslaviji koja je umrla u 48. godini života. Kao ekipa na sceni funkcioniraju besprijekorno - glazbenici odrađuju svoj dio posla gotovo statično, dok je vodeći vokalni trojac u neprekidnoj scenskoj akciji - skaču, vrckaju se, vrište, galame... Dva isturena momka - vokala (Almir i Adis) imaju nabijene kape šilterice koje im gotovo prekrivaju oči, dok je Adisa iznimno simpatična djevojka vrlo niskog rasta, ali s finim oblinama koje su tijekom koncerta mamile poglede i uzdahe muškog dijela publike. Sve skupa, dakle bilo je i zvučnih i vizualnih superlativa, a nakon skoro dva sata svirke, cijela ekipa Dubioza Kolektiva ostala se družiti sa prisutnom publikom kroz razgovor i druženje još nekih pola sata. Potom su napustili klub i otišli na spavanje jer ih je već naredne večeri (nedjelja) očekivao nastup u Rijeci.
[  ]

Nastavak večeri ponovno je pripao DJ dvojcu Jabbaton koji su dobro zapržili zvučnu skulpturu kroz hip-hop, big beat i elektronske techno i world music ritmove. Sjajan koncert i sjajno subotnje veče u KSETU!!!

horvi // 01/03/2006

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*