home > koncert > PUNK POETRY NIGHT @ ATTACK w/ ME AS WELL, FRANZ NICOLAY, MORNING GLORY 28.03.2013

kontakt | search |

PUNK POETRY NIGHT @ ATTACK w/ ME AS WELL, FRANZ NICOLAY, MORNING GLORY 28.03.2013

Predblagdansko raspoloženje koje kvari vremenksa prognoza i tona obaveza pokušali smo popraviti jednim zanimljjivim punk eventom koji su ekipa iz Attacka organizirali prošli četvrtak. Ovom prilikom su ugostili ska-punk-rock bend iz New Yorka -Morning Glory i multi-instrumentalistu, stand up komičara i mađiončara (kako sam sebe naziva) Franza Nicolaya, a za zagrijavanje su odabrali domaće snage iz Karlovca Me As Well.
[ me as well ]

me as well   © denis

Koncert je započeo dosta rano, nešto iza 22h sa Me As Well, koje čine tri dečka (gitare i bubanj) i jedna djevojka na basu koja dijeli vokalne dionice sa jednim od gitarista. Uz prvu pivu i buku koja je dopirala iz zvučnika, a proizvedena je od strane navedenog benda, večer nije izgledala obećavajuće. Unutar prostorija Attacka uz nekolicinu prijatelja i uz kojeg zalutalog posjetitelja mladi Karlovčani su odsvirali nekih pola sata materijala koji je zvučao dosta neuvježbano i neozbiljno. Na momente se činilo kao da su se i pronašli ali bi se opet ubrzo izgubili i u ritmu i u melodiji, dok su između pjesama pokušali neumjesnim ''humorističnim'' dosjetkama razbiti tremu ili rastjerati ono malo publike koji nisu bili iz njihovog kruga prijatelja. Sviraju melodični punk rock sa povremenim izletima u sfere heavy metala u kojima se čak bolje snalaze, ali sve skupa je zvučalo dosta neuvjerljivo i nezanimljivo. Možda njihovo vrijeme tek nadolazi, ali moram i primjetiti da je prostor i ozvučenje bilo neadkvatno za ovakav bend pa im se stoga nemože puno zamjeriti.
[ franz nicolay ]

franz nicolay   © nikola predović

Iznenađenje večeri je bio veličanstveni kantautor Franz Nicolay, koji je preuzeo popravak atmosfere u klubu u svoje ruke i u tome je bio više nego uspješan. Kroz nešto više od sat vremena nam je predstavio dio svog bogatog repertoara koji je bio popraćen zanimljivim anegdotama s turneja i iz života. Uz bocu dobrog vina, akustičnu gitaru, harmoniku i bendžo s umjesnim smislom za humor je zagrijao atmosferu i sve prisutne koji su lagano ispunili prostore Attacka, te izmamljujući smijeh i aplauze svakom prilikom nije izgubio koncept nastupa koji je iz pjesme u pjesmu postajao sve zanimljiviji. Tako je i najbolje opisao svoj nastup u jednoj od priča čiji je zaključak da dobiješ najviše kad očekuješ najmanje, a to je ništa drugo nego čista sreća. Franz Nicolay ima sjajan osjećaj za moment i za publiku na osnovu čijih reakcija i izvodi svoj repertoar.
[ franz nicolay ]

franz nicolay   © nikola predović

U jednom trenutku mi se činilo da sjajno improvizira jer se u njegovim pjesmama može pronaći svako živo svjesno biće, te da u pjesme ubacuje nove stihove prigodne samoj komunikaciji između njega i publike. Pjesme društvene tematike, ispunjene slobodom, srećom i boli u isto vrijeme, pune istine koja živi ''sada'', kao i posvete voljenoj ženi su izvukle oduševljenje iz svih prisutnih koji su složno pozdravili magični nastup ovog izvrsnog izvođača. Setlista mu se uglavnom bazirala na promociji posljednja dva albuma ''Do The Struggle''(2012.) i ''Bad Advice'' koji je izašao u ožujku 2013., ali smo mogli čuti i par bisera sa prethodnih albuma. Franz je svoje iskustvo sklesao svirajući s mnogim poznatim bendovima a kako zvuči i više o njemu možete pronaći na njegovoj stranici. Toplo preporučujem, ako niste upoznati s njegovim radom, da provjerite o čemu se radi, a naravno kad budete imali priliku obavezno odvojite vremena da čujete i vidite uživo majstorije koje izvodi Franz.
[ morning glory ]

morning glory   © nikola predović

Nakon izvrsnog nastupa gdina Nicolaya, težak posao su imali njujorški Morning Glory da zadrže odličnu atmosferu a samim tim i publiku unutar zidova kluba. Ipak je to bio četvrtak na Veliki Petak i ulazak u produženi vikend što većini prisutnih punkera nije značilo puno al' nekima od nas koji nismo fanovi navedenog benda su možda očekivanja bila previsoka. Kao što su i sami priznali, Morning Glory su trebali nastupati kao predgrupa sjajnom Franzu i zbog toga imaju moj totalni respekt. Nakon 15-minutnog naštimavanja napokon su započeli nastup s lakšim pjesmama ska ritma da bi pri kraju predstavili i materijal sa žešćim riffovima i ritmovima. Jako raspoloženi, također s humorističnim doskočicama između pjesama bez previše truda su ipak uspjeli iznjeti večer na svojim leđima i instrumentima. Predstavili su svoj posljednji uradak iz 2012 ''Poets Were My Heroes'' na koji se u krugovima fanova čekalo dugi niz godina, kao i starije stvari koje datiraju unatrag desetak godina. Svirajući bez pretencioznosti, opušteno ali i samouvjereno vjerujem da su usvojili i ponekog novog obožavatelja među publikom osim što su zadovoljili već stvorenu bazu fanova u Hrvatskoj te osvojili simpatije prisutnih. Svoju muziku sami opisuju kao nešto između The Clash i Oasis, no kako se radi o iskusnim i kreativnim muzičarima predvođenim svestranim Ezra Kire-om koji je za ovu turneju gitaru zamjenio klavijaturama, može se zaključiti da rade originalnu muziku i da ujedinjeni u svojoj raznolikosti stvaraju sopstveni stil. Kako zvuči novi album i više o Morning Glory
[ morning glory ]

morning glory   © nikola predović

Vrijeme se kvarilo, hladnoća i vlaga vani kao i par sati u zadimljenom prostoru su uz umor polako rastjerali prisutne koji su se sa zadovoljnim smješkom izgubili u noći. Ovakve večeri koje organizira ekipa iz Attacka su više nego potrebne u Zagrebu i nadam se da ćemo imati i češće priliku da se upoznamo da odličnim izvođačima koji će nas zabaviti sredinom tjedna u prostorijama AKC Medika.

sensimillax // 01/04/2013

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*