home > koncert > NOMEANSNO @ KSET, Zagreb, 04/12/2012

kontakt | search |

NOMEANSNO @ KSET, Zagreb, 04/12/2012

Ljeto ili jesen, sredina devedesetih, mjesto radnje Semeljci, jedna selendra, nedaleko od Đakova koje je isto selendra, samo malo veća, površinski mislim. U Semeljcima ima dvije ulice od kojih je jedna glavna. U njoj je crkva, naravno, a preko puta DVD (dobrovoljno vatrogasno društvo, ne nosač podataka, klinci).
[ nomeansno ]

nomeansno   © mario

Svaka kuća ima extra-large televizor s tabletićem koji pada na vrh katodne cijevi, kuhinju, frižider pun varijacija jela od svinjskih crijeva, poteznu pumpu na vodu koja škripi kao čagalj u sezoni parenja, i blata u dvorištu iz kojeg nikne i govno, rekli bi hvaleći se, ali koje i dalje ostaje blato i teško se skida s cipela, a u njemu crveni traktor jedne od tri svjetske marke, i na kraju tupave kokoši koje bezglavo bauljaju i čačkaju kljunovima po blatu. Svaka kuća ima i kazetofon na kojem je dugme za premotavanje pokvareno, pa se moraš snaći na način da kazetu natakneš na kemijsku i vrtiš je u smjeru jedne od kazaljaka.
[ nomeansno ]

nomeansno   © mario

U kućama žive babe i djedovi od dvadeset do osamdeset kojima je dnevni unos podataka Dnevnik, Mir i Dobro i Učimo Hrvatsku, i koji kad se napiju pričaju o politici, nogometu a kad se jako napiju pljuju najnoviju boju susjedove kapije i pjevaju domoljubne pjesme van tonaliteta. Svaka kuća ima to sve, ali samo jedna ima kazetu na kojoj piše A strana: Nirvana Nevermind, B strana: Nomeansno - Wrong. To je kuća mog frenda u kojoj nas dvojica sjedimo na njegovom kauču, stidljivo cuclamo pivo i slušamo što to urla Rob Wright jer je kazeta toliko loše snimljena da ti se umjesto "the tower!/the tower!" čini "Budalo! Budalo!". Usprkos lošem zvuku, primilo se na obojicu. Kako? Nemam pojma? Ne postoji bolji ambijent od opisanog u kojem se rečena dva albuma mogu primiti na um dvojice mladih adolescenata kao plijesan na sir. Tada nisam imao blage veze da će ovaj bend ostati jedna od rijetkih konstanti u mom životu.
[ nomeansno ]

nomeansno   © mario

Braća Wright uzvraćaju udarac peti put u mom kratkom životu. Ili četvrti? Tko bi više brojao? Oprostite mi ako nisam objektivan. Iskreno mislim da su ovi ludi Kanađani nekakvi polubogovi, vanzemaljci u ljudskom obliku, ili svaki od njih ima po još jednog brata blizanca koji, kad prvi padne od umora na turneji, samo uskoči i nastavi tamo gdje je prvi stao, baš kako se vozači autobusa mijenjaju na carinama. Kako drukčije objasniti tajnu njihovih čestih turneja koje traju mjesecima, bez vlastitog salona autobusa i čete tehničara, roadieja, organizatora i ostalih luksuza? Pa lako Stonesima! I moja baba bi to mogla! Ja bih se svakim danom osjećao oran za koncert, kad bi mi po dolasku u grad od kojeg ću vidjeti tri zgrade, servirali suhi kavijar i kamenice u sobi na krovu Swiss Hotela za predjelo, dimljeni losos za glavno a za desert mladu damu po izboru čitatelja s lajnom koke na Venerinom brijegu. I onda se pitaju kako mogu to u svojim šezdesetima? Ma nemojte me zajebavat. Tko ne bi mogao? Vi? Al dobro sad, svaka čast Stonesima, morali su i oni svoju pokoru odradit da bi došli do toga, vratimo se mi na bolesnu kanadsku braću. Nomeansno je i dalje za mene enigma. Odakle? Kako? Muzika im je beskompromisna, ritam nastupanja - estradnjački, i tako već dvadeset i kusur godina, bez gore pobrojanih blagodati. Čovjek mora jednostavno reći, kapa dolje majstori!
[ nomeansno ]

nomeansno   © mario

Ali iako su Nomeansno, nisu svemogući. Počeli su dosta rano, prije pola deset, što je značilo da namjeravaju ranije pobjeći sa stagea. KSET se pristojno popunio, kao i svaki put kada Nomeansno sviraju, prosjek godina publike vrlo blizu četrdeset, iako su ga kvarili pokoji student paperjaste bradice ili propupala studentica. I izbor je pjesama je bio takav. NMN su se odlučili za sporije i repetitivne komade pa je glavninu vremena publika provela stojeći i klimajući se, izuzev nekoliko glava (i jedna čupava, naravno) koje su mlatile u prvim redovima, što je ništa naspram nereda koji su NMN u stanju napraviti. Ali odmah na početku se vidjelo da ovo neće biti jedan od takvih koncerata. Mogli smo se prisjetiti kako zvuče neke od opskurnijih pjesama koje rijetko sviraju, i pri tome smo za neke zaključili da je bolje da ostanu opskurne, a za neke smo se iznenadili kako dobro zvuče i da bi bilo dobro da ih češće sviraju. Hitovi kao "Oh No! Bruno!" , i "I'm An Asshole!" su odsvirani da se zadovolji masa, a nama umjereno mračnim obožavateljima ostale su "The Tower" i "The End Of All Things" da nas podsjete kako sve ima svoj sretan kraj. Tom, gitarista je bio neobično razgovorljiv s publikom, bubnjar John, mlađi Wright, bio je dežurna budala kao i uvijek, ali Rob je stajao u prikrajku boreći se za zrak, povremeno podsjećajući na umornog maratonca, tako da sam se u par navrata zabrinuo za zdravlje dotičnog. Iako je bilo daleko od energetske bombe kakvu znaju isporučiti, mašina zvana Nomeansno nijedanput nije promašila i odradila korektan koncert. Sve u svemu, ne mogu reći da mi je bilo loše, ali moram priznati da su me s godinama razmazili, pa sam očekivao puno više energije.

djole // 09/12/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

| 26/04/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*