home > koncert > ŠPANCIRFEST; Varaždin (od nedjelje do nedjelje) ... neki dio

kontakt | search |

ŠPANCIRFEST; Varaždin (od nedjelje do nedjelje) ... neki dio

FLOGGING MOLLY, LENINGRAD COWBOYS i KULTURSHOCK skoro pa u mom dvorštu ? Pa to se ne propušta ... Iako, moram priznati da ne bi potegao na pr. do Zagreba pogledat ove bendove. U ovom pak slučaju, kad sviraju na "5 minuta s biciklom" za 30 kuna onda to definitvno treba vidjeti.
Na stranu ogromne gužve po cijelom gradu i cvatnja ambrozije na vrhuncu, glazbeni dio varaždinskog "Špancirfesta" se kroz sve ove godine i gostovanja svijetskih atrakcija poput FUN LOVIN CRIMINALS, MORCHEEBA ili ASIAN DUB FOUNDATION etablirao kao jedan od boljih i vodećih festivala u regiji i na glazbenom polju.
Uz nekoliko pozornica koje su smještene na trgovima u centru grada, glavni fokus mi je ove godine ipak bio usmjeren na tzv. MTV pozornicu pod bedemima Starog Grada.
[ KULTUR SHOCK ]

KULTUR SHOCK   © lfdk

MTV Stage su u subotu otvorili DISCIPLINA KIČME I PARTIBRJEKERSI što ste već mogli pročitati u izvještajima OKHRK-a, a u nedjelju navečer prvi su se na pozornicu popeli KULTUR SHOCK. Gino i njegova šarolika ekipa skupljena od Bugarske do Amerike počela je svoj set pred nekih, po slobodnoj procjeni, tristotinjak ljudi. Stanje s posjetom se do nastupa Leningrad Cowboysa malo popravilo ali prava je šteta što odličnom koncertu KULTUR SHOCKA nije nazočilo više ljudi. Ali nema veze, Barem su oni koji su bili imali više mjesta za ples a i atmosfera je bila nekako intimnija pa čak i klupska. Gino je bio odlično raspoložen i moram reći da me je oduševio njegov glas koji se propinjao od dubokih HC dionica do visina bosanskih sevdalinki. Većina koncerta je bila podređena posljednjem albumu "MInistry of Kultur" ali ni stariji hitovi poput "Hashishi" nisu izostali. Moćan i nabrijan nastup. Bravo za Kultur Shock.
[ LENINGRAD COWBOYS ]

LENINGRAD COWBOYS   © lfdk

Trinaestoro finskih kauboja izašlo je uz zvukove Sergia Leona točno u 23.00 h. Frizure i cipele na špic te dvije stjuardese plesačice i debeli Elvis. Sve je bilo tu osim bubnjeva na traktoru koji mi je nekako najviše ostao u sjećanju sa nastupa na Sziget Festivalu u Budimpešti prije nekih 10-tak godina. LENINGRAD COWBOYS ne treba shvaćati nešto preozbiljno. To je jednostavno vrhunski entertainment na vrlo visokoj razini. Svirački i vizualno je to sve besprijekorno pa ko voli nek izvoli. Među urnebesne obrade Metallice, Beastie Boysa i Uriah Heepa ubacivali su tu i tamo i pokoju pjesmu s njihovog zadnjeg albuma "Buena Vodka Social Club". Vrhunac nastupa je bio kad su u "Gimme all Your lovin'" ubacili solo na saksofonu iz "Careless Whisper" kojeg je saksofonista odsvirao "ko od majke rođen". Ovaj momenat je teško opisati riječima. To je jednostavno trebalo vidjeti i čuti uživo.
Iako smo planirali slijedeće subote na koncert DUBIOZA KOLEKTIVA, moram priznati da me kiša i činjenica da ih ionako dosta često susrećem na koncertima, malo obeshrabrila. Zato smo zadnji dan "španciranja" zaokružili na kalendaru događaja jer nastupaju "naši Irci" FLOGGING MOLLY koji zapravo nisu iz Irske ali su neki barem porijeklom sa zelenog otoka.
[ FLOGGING MOLLY ]

FLOGGING MOLLY   © lfdk

E, tog zadnjeg dana je bila gužva i kod MTV Stagea i mogao se u zraku osjetiti pravi rockerski i festivalski duh. Atmosfera za vrijeme nastupa FLOGGING MOLLY je cijelo vrijeme bila na vrhuncu. Ruke u zraku, masovno poganje, pjevanje i bakljada pokazali su da su organizatori pogodili sa bendom koji će zatvoriti ovogodišnji Špancirfest. I sam bend je bio vrlo raspoložen tepajući ljepoti grada Varaždina, količini Irokeza u prvim redovima i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u nekoliko navrata. Na ovom koncertu su promovirali svoj posljednji album "Speed of Darkness" ali nisu izostali ni ubodi sa njihovog ponajboljeg albuma "Swagger" poput "Selfish Man" ili "Drunken Lullabies". Iako relativno često dolaze u Hrvatsku meni je ovo bio prvi susret s ovim simpatičnim "poluircima" pa se nadam da nije i zadnji. Uostalom i oni su obećali ponovni dolazak u Varaždin.
[ FLOGGING MOLLY ]

FLOGGING MOLLY   © lfdk

Sve u svemu, iako sam propustio većinu koncerata. čini mi se da je ovaj 14. po redu "Špancirfest" bio najbolji pa se nadamo da će organizatori i slijedećih godina moći zadržati ovu razinu. Jedina zamjerka je ipak malo prekasni početak koncerata "headlinera" (23.00 h) s obzirom da je većina ljudi već došla s godišnjih a treba onda slijedeće jutro i na posao ići. Mislim da bi bilo savim O.K. da glavni bend počinje svirku u 21.30 ili barem u 22.00 h.
Toliko od mene za ovu priliku. Pozdra-f.

le figuar de kranque // 04/09/2012

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*