home > koncert > Riječka Hartera, 8. izdanje @ 19.-21./07/2012, Rijeka

kontakt | search |

Riječka Hartera, 8. izdanje @ 19.-21./07/2012, Rijeka

U prostoru ex Tvornice papira, popularnog naziva Hartera, održao se istoimeni festival elektronske i rock glazbe i to već 8. po redu.
[ Hartera ]

Hartera   © Ana

Tako je to poluruševno zdanje u periodu od 19. do 21. srpnja postalo poprištem glazbenog zbivanja u kojem su uživali glazboljupci Rijeke i okolice, ali i žitelji mnogih hrvatskih gradova s mora i iz unutrašnjosti kao i posjetitelji iz stranih zemalja - mahom iz Slovenije, mada se dalo sresti i posjetitelja iz ostalih zemalja Europe koji su na proputovanju lijepom našom odlučili posjetiti ovaj razvikani festival. Kažem 'razvikani' s razlogom što je Hartera svrstana po mišljenju 'European Festival Awards' među 10 najboljih malih evropskih festivala.
Mnogo se pričalo o tome kako će ovogodišnja Hartera razočarati upravo zbog čudnovatog rasporeda nastupa izvođača s obzirom na dane nastupanja. Nekako je najoduševljavajuće zvučao line up za drugi dan Hartere, petak. Četvrtak je uspio iznjedriti opisnu ocjenu - solidan. Subota je razočarala. Shvatili su to i posjetitelji koji su se u vrlo malom broju pojavili zadnjeg dana festivala i to bez obzira što su cijene ulaznica za taj dan bile znatno niže nego prethodnih dana, a u zadnji trenutak su se organizatori odlučili svekolikom ženskom življu pokloniti free upad.
U četvrtak, 19. srpnja, prešetavali smo se na čak tri stage-a: Tuborg main stage, Rock & DJ stage te Hidden stage. Najveći od svih, Tuborg main stage, okupio je popriličan broj ljubitelja elektronske glazbe, a u žaru elektro ritmova, beatova i performance-a uživalo se do ranih jutarnjih sati uz odlične glazbene izričaje Highland Brothers-a, uz electro pop ritam rasplesane kanadske četvorke Azari & III te uz nastup zvijezde ovogodišnje Hartere - Laurent Garnier s L.B.S. projektom uz odličan mix techno, house, jazz, disco, acid,... glazbenih pravaca.
[ Azari & III ]

Azari & III   © Ana

[ Laurent Garnier ]

Laurent Garnier   © Ana

Nešto manji stage, naziva Rock & Dj stage ovogodišnju Harteru je otvorio nastupom domaćih Sunshine Madnessa i Moskve koji su, nažalost, nastupili pred publikom koju se moglo izbrojati na prstima ruku.
Spomenuti stage se ipak uspio napuniti posjetiteljima koji su poželjeli poslušati Svadbas kao i odličan zagrebački ABOP uz koji ne možete mirno stajati već vas sve nešto poziva na ples.
Spomenuti su bili tek uvod u ludu plesaonu CFSN DJ-eva te njihove DnB/breakbeat ritmove kojima su pržili sve do 06:00 ujutro.
Hidden stage (kojeg smo sasvim slučajno našli 'pješke', a moglo ga se naći koristeći QR codove istaknute svugdje po prostoru Hartere), posjetili smo samo na kratko. Fascinantan tunel, uredno očišćen i oslikan vodio nas je do prostorije u kojoj su se 'skrili' DJ Ogi te Mateo Klaić. Iz istoga nas nisu potjerali techno zvuci već prostorija koja je bila ispunjena speci efektom naziva 'dimna zavjesa', mirisom ljepila (ostao od uređenja prostorije) i nedostatkom barem jednog malog prozorčića kroz koji bismo izbacili njuške i odagnali osjećaj panike poradi klaustrofobičnih uvjeta u prostoriji.
Drugi dan festivala, petak 20. srpanj, je mnogo više obećavao. Prvenstveno se to odnosi na činjenicu da većina od nas ne radi subotom, pa smo u festivalski petak uletjeli puno opuštenije. Sva tri stage-a su se nakrcala harterašima. Main stage je zaposjeo odličan srpski alternativni bend Darkwood Dub nastao daleke '88. godine. Uslijedili su najočekivaniji glazbenici tog petka - islandski Gus Gus i svakako oduševili one okoji su ih nestrpljivo iščekivali svojim istančanim ukusom za electro ritam.
[ GusGus ]

GusGus   © Ana

Asian Dub Foundation Sound System su se pojavili negdje oko ponoći i zvučali su poput vrhunskih majstora današnjice u rastegnutim okvirima reggae, bhangra, DnB te rap glazbe - što zapravo i jesu! Isto su potvrdile i neusiljene ovacije publike kojima ih je ista nesebično častila.
[ ADF ]

ADF   © Ana

Jedan od najpoznatijih DJ-eva današnje francuske electro scene - DJ Gesaffelstein, doveo je Harterinu publiku do glazbenog vrhunca te je electro plesna noć poprimila pravo značenje tog odličnog performansa.
[ Gesaffelfstein ]

Gesaffelfstein   © Ana

Ništa manje veselo nije bilo ni na Rock&DJstage-u gdje smo dočekali Losing Fokus, Veliki Prezir, Ruiz, fascinantne Dječake zbog čije se fascinantnosti nije moglo pristupiti prostoriji u kojoj su nastupali (poradi prevelikog interesa posjetitelja, naravno), pa je prava šteta što iste nismo vidjeli i oslušnuli u subotu na Main stage-u, npr. Uslijedili su DJ-evi koji su nas rasplesavali i činili sretnima sve do 06:00 ujutro: Mystic vs Okmanow, Virgin Helena i Dojaja.
Hidden stage je ove noći za mnoge ljubitelje underground zvuka postao razotkriven uz odličan nastup Miss Sunshine i Dj Arexx-a.
Od popratnih sadržaja Hartera je u četvrtak i petak nudila i Shop handmade nakita na svojoj lokaciji gdje su posjetitelji mogli razgledati i pokupovati prave maje 'umjetnosti' najpoznatijih riječkih handmade majstorica. Odlično je dočekana i tzv. Fontana, ogromno zdanje iz kojeg se točila piva, koja je čak bila i besplatna za posjetitelje do 21:00 h (ali takvih je zbilja bilo malo). U improviziranom bazenu Fontane gacale su divotne hostese u party-pjeni i vabile pivoljubce na još.
Kao što spomenuh - subota je bila najlošije posjećen dan, ali je zato sadržavala i dnevni program uz popularan Harterin buvljak te nastup benda Art Pollution Trio. Kada se spustila noć posjetitelji su ustanovili da je Rock&DJ stage zatvoren, Hidden također, a na Tuborg Main stage-u malobrojni posjetitelji su imali prilike poslušati One Possible Option, bezkompromisnog i genijalnog Damira Avdića čijem performansu nikako nije bilo mjesta ravnodušnosti, ali je nažalost bilo premalo publike te Ramba Amadeusa i prateći bend koji su uspjeli okupiti nešto više zainteresirane publike željne prepoznatljive blues/funk/soul kombinacije glazbenih nota.
[ Damir Avdić ]

Damir Avdić   © Ana

Harteru je zatvorio Dj A Skitzo čiji glazbeni performans krase žanrovi poput funka, jazza, break beata, hip hopa.

sandra vučetić // 25/07/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*