home > koncert > Održan 6. DORF @ Rijeka, 17&18/03/2012

kontakt | search |

Održan 6. DORF @ Rijeka, 17&18/03/2012

Treći dan održavanja festivala dokumentarnih filmova s rock tematikom, DORF, održao se u Rijeci 17. ožujka i priskrbio nam mnoštvo zanimljivih događanja.
U najpopularnijem riječkom kinu prošlog tjedna, Art kinu Croatia, projekcije filmova startale su već u 18:00 h, pa smo za početak imali priliku pogledati film naziva 'Vinyl' koji još nosi i podnaslov 'Tales from Vienna Underground' i kao što sam naslov filma govori, posvećen je underground sceni Beča, a obuhvaća različite glazbene pravce od trash punka do techna. Režiju potpisuje Andrew Standen-Raz. Sljedeći film kojeg smo imali priliku pogledati nosi naziv 'Što je meni Balkan' i rad je hrvatske redateljice Ines Pletikos koja se ujedno pojavila na festivalu kao gošća. Film govori o vječnoj usporedbi Balkana i Europe, odnosno razlikama među njima. Sve je popraćeno izvrsnom glazbom Darka Rundeka, a u filmu se pojavljuju kulturolog Boris Budan, komičari Predrag Lucić i Boris Dežulović, likovni umjetnici Milivoj Bijelić i Siniša Labrović te grupa budućih fakultetlija iz Knina i okolnih mjesta.
U 21:00 h posjetitelji Art kina zasigurno su uživali u dokumentarcu o poznatom njemačkom DJ-u i glazbenom producentu elektronske glazbe - Paulu Kalbrenneru.
Režiju potpisuje Max Penzel.
Nakon odgledanog filma nekolicina sretnika koji su na vrijeme nabavili ulaznice, požurila je u popularno mjesto za koncertne događaje - klub Tunel, jer se tamo nestrpljivo iščekivao početak koncertnog nastupa Goribora. Naravno, koncert je održan također kao dio festivalskog zbivanja ovogodišnjeg DORF-a.
[ Goribor ]

Goribor   © Mitja

Goribor su u Tunelu prezentirali dio svojeg najnovijeg albuma nedavno objavljenog pod nazivom 'Evo je banja'. Riječ je o dvostrukom albumu, a kao i na prijašnjim albumima osjetan je poetski senzibilitet frontmena Aleksandra Stojkovića ST-a savršeno povezan s glazbenom pozadinom trip-hop bluesa, zvuka karakterističnog za Goribor. Koncertni nastup započeli su s nekim od najpoznatijih glazbenih uradaka s prijašnjih albuma i cijelo zbivanje bi zaista bilo savršeno za stotinjak posjetitelja koji su se tamo okupili (navodno je u prodaju pušteno 100 ulaznica) da nije bilo toliko zagušljivo, vruće i zadimljeno u prostoru Tunela. Shodno tome, nadam se da su organizatori koncerta prepoznali veličinu Goribora te da će im ubuduće zasluženo osigurati puno veći prostor za koncertni događaj.
Osim spomenutih zbivanja projekcije filmova održale su se 17. ožujka i u Klubu Palach, pa su tako posjetitelji Palacha imali priliku pogledati film hrvatskih redatelja Stevan Grubića, Domagoj Kontaka te Marko Pejića - o brucošijadi studenata fakulteta elektrotehnike i računarstva. Film nosi naziv Brucošijada Fera ponovo u Kotlovnici, a u filmu se pojavljuju glazbenici poput Ajs Nigrutina, Brkova, TBF-a,...
U režiji Borisa Hrepića prikazan je film Blues zapisi Memphisa i riječ je o natjecanju blues izvođača na festivalu u Memphisu kroz doživljaj hrvatskih predstavnika -
Sunnysidersa.
Autorice Milica Jovčić i Aleksandra Milenković (Srbija) predstavile su svoj film Viljuška puna ljubavi kroz priču o bendovima Goribor, Pionir 10, Horkestar, Repetitor,...
U međunarodnoj konkurenciji predstavljen je film američke autorice Melissa Kirkendall, a nosi naziv Teen A Go Go. U filmu je riječ o teen garage punk sceni u mjestu Fort Worth Texas.
U Palachu je prikazan i film slovenskog redatelja Janeza Vrtačnika Zgaga festival 1996 o punk sceni 90tih, a u filmu se pojavljuju imena poput: Hladno pivo, Bambi Molesters, Kojoti, Damir Avdić,...
Tomislav Žaja redatelj je hrvatskog filma Kuća. U filmu se govori o prostoru u kojem su se održavali rock koncerti 90tih godina te o vlasniku prostora, nesebičnom zaljubljeniku takvih zbivanja.
Još je jedan prostor riječke ponude ovogodišnjeg DORF-a bio poprištem održavanja filmskih projekcija - Molekula. Tako smo 17. ožujka u Molekuli imali priliku pogledati film bugarskog autora Yassen Grigorova - Maluk Golyam. Redatelj spaja folk i metal scenu Bugarske kroz priču o bugarskoj folk zvijezdi i trash metal bendu.
Film američke autorice Amy Lee Grill - Speakin In Code govori o DJ-evima i glazbenim producentima elektronske glazbe te njihovim viđenjima glazbe koju vole i stvaraju. Inače, ovaj film je na ovogodišnjem festivalu proglašen najboljim u međunarodnoj konkurenciji. Članovi žirija u sastavu Ante Perković, Veljko Popović i Gjorgji Janevski iznose objašnjenje istoga: "U šifri priče o elektroničkoj glazbi nalazimo dubinu ljudskih odnosa aktera scene i protagonista filma, čime je vješto postignuta višeslojnost, izbjegnuta su ograničenja žanra i filmu je omogućena nova komunikacijska dimenzija".
Aryan Kaganof iz Južnoafričke Republike predstavio je svoj film A Leisure Society Of Severe Preponderence. U filmu je riječ o festivalu Crossing Border iz godine 1995. te druženju pisaca i glazbenika na spomenutom zbivanju.
U klubu Spirit istovremeno se održavao Diskodrom sajam secondhand vinila, a u Klubu Palach je gostovao austrijski DJ Stefan Skorepa koji je privukao mnoge ljubitelje glazbe i plesa na plesni podij.
Zadnjeg dana održavanja DORF-a u Rijeci, 18. ožujka, prisustvovali smo projekciji filma El medico: Cubaton story, dirljivom prikazu autora Daniela Fridella (Švedska/Estonija/Finska) o mladom doktoru s Kube koji ima strast prema glazbenom izražavanju, ali i nemogućnosti prezentacije svojeg glazbenog izražavanja u svijetu i to iz političkih razloga.
Sljedeći film u kojem smo imali priliku uživati je film Mark McNeill-a i Bryan Younce-a, a nosi naziv Secondhand Supershots o non-profit US web ekipi i dublabu i nastajanju novog muzičkog djela u radionici četvorice DJ-eva. Film je dobio posebno priznanje žiria na ovogodišnjem DORF-u, a članovi žiria su isto obrazložili riječima: "zbog uvjerljivog prikaza neslućenih mogućnosti ljudske kreativnosti i ljubavi prema glazbenoj arheologiji".
Nakon filma pogledali smo par vido uradaka Lance Bangs-a, a zatim je uslijedilo proglašenje pobjednika i svečano zatvaranje ovogodišnjeg DORF-a.
[  ]

  © Mitja

Organizatori DORF- a pod vodstvom Tonija Šarića uspjeli su se zahvaliti svim posjetiteljima, autorima, gostima festivala, osoblju koje se trudilo da sve bude baš kako treba, studentima kiparstva Ani Rupenović i Tonku Vukoniću koji su izradili nagrade ovogodišnjeg festivala, a dodjeljeno je i priznanje za doprinos u razvoju rock kulture riječkim Uraganima, rock bendu koji je nastao davne 1960te godine. Priznanje je uručeno samom inicijatoru i osnivaču benda - Dariju Ottavianiju.
[  ]

  © Mitja

Nakon proglašenja najboljih filmova ovogodišnjeg festivala i uručivanja nagrada, publika u Art Kinu je imala priliku pogledati jedan od najzabavnijih filmova DORF-a, švedski Sound of Noise, autora Ole Simonsson i Johannesa Stjarne Nilssona. U filmu je riječ o 6 bubnjara koje okuplja bivša studentica glazbene akademije te njihovom anarhističnom performansu sviranja po gradskim ulicama odnosno objektima.
Naravno, projekcije filmova održale su se te nedjelje i u Palachu gdje su posjetitelji imali priliku pogledati film Brda, 21 000, Split - hrvatskog autora Silvia Mirošničenka. U filmu je riječ o splitskom bendu Pas Maters te dijelu Splita zvanom Brda.
Španjolsko-srpski film Muriel Buzzara (On The Quest For) Beograd Underground govori o kultnim glazbenim imenima beogradske underground scene 90tih te strip crtačima i slikarima iz tog perioda.
Prikazan je i slovenski Tist' dan v tednu autora Anže Verdela, Anže Petrića te Miha Čeaka, a film je to koji govori o kultnom slovenskom bendu Big Foot Mama. Film su posjetitelji imali prilike pogledati u Molekuli gdje je istog dana prikazan i Radical Act autora Texa Clarka. U filmu je riječ o riot girl pokretu 90tih i samom doprinosu istome novinarki, glazbenica, književnica,...
Nizozemski film When I Sold My Soul To The Machine autora Igor Lesica i Ronald Lindgreen govori o kultnoj electro/techno/industrial glazbenoj sceni u Den Haagu.
Eto, tako su protekla zadnja dva dana održavanja DORF-a, uzbudljivo i ispunjavajuće, a mi vjerujemo da su posjetitelji filmskih projekcija i popratnih sadržaja festivala zadovoljili svoje potrebe za ovako odličnim i vrlo potrebnim festivalskim zbivanjima.

sandra vučetić // 22/03/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*