home > koncert > Luka Belani @Tvornica, Mali pogon, 10/02/2012

kontakt | search |

Luka Belani @Tvornica, Mali pogon, 10/02/2012

U mom skoro opsesivnom praćenju glazbe, Luka Belani je nažalost uvijek promicao i nevoljko priznajem da sam neko vrijeme mislio kako je on samo jedan od izvođača poniklih iz kakvog talent šoua, koji obično imaju medijski dobro popraćen pokušaj proboja, da bi brzo nestali sa scene i posvetili se poslu, faksu, djevojci, životu općenito. Kažem nažalost i nevoljko, jer netko tko je u medijima proglašavan "budućnošću hrvatskog rocka" i "kantautorskom nadom", te uspoređivan s veličinama kao što su Nick Drake i Neil Young, svakako zaslužuje da se provjeri njegova kvaliteta. Iako su napisi nakon izlaska drugog albuma spominjali zaokret od intimnog zvuka prvijenca prema žešćem zvuku pojačanom kompletnom postavom banda, Lukina kvaliteta je ostala predznakom svih pisanja, pa sam iskoristio nastup ove hladne večeri da provjerim sve priče o nadarenom autoru i upoznam se s Lukinim likom i glazbom uživo.
[ Luka Belani @Tvornica ]

Luka Belani @Tvornica   © edi

Želju da vidi Luku uživo pokazao je prilično mali broj posjetitelja/znatiželjnika, koji se odvažio izaći unatoč ovim minusima i najavljenim novim padalinama. Malobrojna publika nažalost jest realnost domaćih izvođača, koji na neki način odstupaju od čudnih kriterija po kojima urednici hrvatskih radio postaja biraju ono što će se vrtjeti na njima. A domaći autori koji se odluče raditi stvari isključivo na engleskom, tu uvijek loše prolaze.

Dolaskom u Mali pogon iznenadila me atmosfera u njemu. Obično prije kantautorskih nastupa u klubovima DJ ne pušta soul i funk, a publika ne dolazi u outfitu primjerenijem Saloonu i disco plesu, pa mi se time cijeli štimung u Malom pogonu učinio nekako neprikladnim kao uvod u ovaj koncert. No kasnija događanja na stejdžu na neki način su opravdala ovaj set-up. Naime, Luka se pokazao kao nedvojbeno nadareni autor, naoružan moćnim vokalom, no još uvijek u potrazi za svojim primarnim glazbenim izričajem i, posljedično tome, odgovarajućom publikom. Želja da se dopadne što širem krugu, nažalost kao da je isključila muzičke sladokusce, a još nije u dovoljnom broju zainteresirala ostale.
[ Luka Belani i band @Tvornica ]

Luka Belani i band @Tvornica   © edi

Svojom pojavom te glazbenim izričajem, dečki na stejdžu su djelovali poput kakvog upakiranog proizvoda korporativne propagandne mašinerije. Iako u njihovom nastupu nije bilo neiskrenosti, raskorak u stajlingu i glazbi učino je da izgledaju pomalo fejk i cijela spika kao da je prilagođena brandu za curice. Mekši pop rock u kojem trenutno nalaze svoje glazbeno uporište, crpi inspiraciju u devedesetima. Pedja je u svojoj recenziji albuma spomenuo Eagle Eye Cherry, no ono što sam prvo čuo jest traženje hita na tragu "Two princes" Spin Doctorsa, a što se osjetilo u stvari "The Wanderers", kojom su otvorili nastup. Prenabrijani razglas, koji bi više odgovarao Velikom pogonu, a ne intimnom prostoru Malog pogona, ugušio je toplinu zvuka mirnijih dijelova pjesama (zapela mi je za uho Bring me your love, u koju bi savršeno pasala usna harmonika), a žešće dijelove učinio nepotrebno preglasnima, pa je sam nastup nalikovao nepotrebnom dokazivanju u žestini i glasnoći. Kao da je Luka jedva dočekao da se dočepa distorzija i solaža. No same stvari su dopadljivo i, rekao bih, proračunato strukturirane s izmjenama sladunjavih i žestokih dijelova, što se pokazalo i kao idealan poziv na ples, pa je ženska populacija iz prvih redova u jednom trenutku zaplesala dvokorak.
[  ]

  © edi

Pomalo zbrzana komunikacija s publikom i najave pjesama, kao da su otkrivale tremu i nervozu ili pak pretjeranu želju da se sve stvari iskrcaju pred publiku. Dečkima je ovo bio tek treći nastup zajedno, što se osjetilo i u povremenom nedostatku sviračke uigranosti, posebice tijekom izvedbe singlea "Drifter", gdje je u jednom trenutku kakofonija efekata pomela strukturu stvari. Inače uvodni riff "Driftera" ima sva obilježja zaraznog hita za koji bi se reklamne agenicje trebale tući kako bi ga iskoristile u propagandnim spotovima i šteta je što ga se češće ne čuje u eteru radio postaja.
[ Luka Belani @Tvornica ]

Luka Belani @Tvornica   © edi

Sredinu seta od petnaestak pjesama, Luka je razbio solo nastupom, izvođenjem par stvari u kojima smo konačno mogli osjetiti pravu snagu njegovog talenta. Uz dvije vlastite skladbe, izveo je i "Don't think twice, it's alright" Boba Dylana, kojom je kod mene konačno proizveo onaj magični učinak zarobljavanja slušatelja svojim glasom i snagom izvedbe, a sama izvedba imala je savršeni prizvuk povratka kući, na poznat topao teren. Šteta što je ova preobrazba u kantautorski intiman dio nastupa prošla neprilagođeno i gotovo nenagrađeno, jer se publika tijekom nje osula prema šanku, a žamor izbio u prvi plan. Pljesak je tako djelovao više kao poziv na nastavak s bučnijim plesnim stvarima, što je band i učinio, pa je nabrijani regularni set završio sa blueserskom Smile. Na bisu su se odlučili za izvedbu "Wolf like me" od TV on the radio, čime je Luka htio odati počast još jednom bandu kojeg cijeni, no ta "punkerski nabrijana i u jednom dahu" izvedba , oduzela joj je onu originalnu zavodljivost i animalnu erotičnost, a koja ipak dolazi s godinama iskustva i zrelosti. S obzirom na mladost banda, možemo im to oprostiti.
[  ]

  © edi

U konačnici, Luka i band isporučili su vrlo nabrijanih sat i kusur koncerta pitkog pop rock izričaja, a koji graniči s pozerstvom u kombinaciji s iskrenom sviračkom energijom. Možda je i to način da se stekne, odnosno privuče nova publika. Ono što jest sigurno, je to da su izvještaji i recenzije čudne biljke. Možeš im vjerovati ili ne, mogu ti se svidjeti ili ne, ali svejedno provjeri sam i otiđi poslušati Luku.

bir // 12/02/2012

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*