home > koncert > TARJA TURUNEN @ Boogaloo, Zagreb, 23.1.2012

kontakt | search |

TARJA TURUNEN @ Boogaloo, Zagreb, 23.1.2012

Tarja Turunen ponovno je oduševila zagrebačku publiku odličnim koncertom. Kao uvod Tarji, svirale su 2 predgrupe, Scala Mercalli i Sylpheed (oba benda dolaze iz Italije i prate Tarju na njenoj turneji), od kojih sam stigla poslušati samo drugu. Mladi Talijani imaju poprilično žestok zvuk i nevjerojatnu količinu energije. Zagrebačka publika dočekala ih je s oduševljenjem, iako sam imala osjećaj da nije baš puno ljudi znalo da grupa uopće postoji, baš kao ni ja. Tako dobri bendovi tako blizu, a mi pojma nemamo.
[  ]

  © starometska

Vokal je bio izvrstan, pogotovo što osobno ne volim kada djevojke growlaju, ali ova cura me oduševila. Izvrsno su odradili svoj posao i pošteno nas zagrijali za Tarju. Došlo je vrijeme za postavljanje instrumenata te Mikeovog bubnja koji, moram priznati, nije bilo toliko impresivan kao prošli put, a kako doznajem, radi se o novom setu bubnjeva koji nisu pozlaćeni (da, prošli put su bili) - valjda je Mike zaključio da se ne isplati trošiti novac na činele koje samo tako pucaju.
[  ]

  © starometska

Nakon otprilike pola sata, bend je izašao na pozornicu. Uz zvuke atmosferičnog introa, dečki su zauzeli svoja mjesta i čekalo se samo na Tarju. Pjesma s kojom je otvorila koncert bila je 'Afteroom Of Death'. Moram priznati da smo svi bili pomalo zbunjeni činjenicom da poluprozirno platno nije palo u trenutku kada je Tarja izišla na pozornicu.
[  ]

  © starometska

Ali zbog poprilično dobrog osvjetljenja vidjeli smo Tarju iza platna na kojem je, u slučaju da netko ipak nije uspio razaznati likove iza platna, bilo Tarjino lijepo lice. Platno je palo i čuli su se oduševljeni krikovi. Tarja je imala predivnu crnu haljinu i masku na glavi, u skladu s tematikom prve pjesme. Pozdravila nas je na savršenom hrvatskom, dapače, čak je izgovorila par rečenica, kao 'Drago mi je da sam opet ovdje', 'Nadam se da će vam se svidjeti koncert'. Svi koji su bili na prošlom koncertu znaju da Tarji izgovaranje hrvatskoga ide savršeno - a kako i ne bi, imamo poprilično sličan izgovor kao i Finci. Koncert se nastavio u sličnom tonu - uslijedile su pjesme 'Lost Norther Star', 'Falling Awake' te 'Dark Star'.
[  ]

  © starometska

Publika se tek zagrijala, a Tarje više nije bilo na pozornici - uslijedio je solo jednog od najboljih bubnjara današnjice, Mikea Terrana, kojem je ovo drugi put kako u dolazi u Zagreb u Tarjinoj pratnji. Solo je bio izvrstan, nimalo dosadan, kako to bubnjarski soloi znaju biti, a kao posebno iznenađenje, Mike je odsvirao uvertiru Williama Tella. Nakon Mikenske soloa, uslijedio je instrumental Tarjinog pratećeg benda u kojem su sve samo vrsni muzičari, bivši ili pak trenutni članovi poznatih metal bendova - Mike Terrana (Masterplan, Savage Circus, ex Rage, ex Malmsteen) na bubnjevima, Christian Kretschmar (Schiller), na klavijaturama, Kevin Chown (ex Tony MacAlpine, ex Tiles) na basu, Alex Scholpp (ex Farmer Boys) na gitari, Max Lilja (Hevein, ex Apocalyptica) na čelu. Bitno je napomenuti kako su svi članovi pjevali bek vokale, izuzev Mikea. Tarja je nastavila sa 'Little Eyes', a odmah nakon predstavila je zagrebačkoj publici pjesmu 'Into The Sun', sa nadolazećeg albuma.

A onda je uslijedila ludnica - već na prvim taktovima 'Bless The Child' usta su mi bila puna tuđe kose a nakon desetog udarca laktom u glavu, prestala sam brojati koliko me puta netko zapravo lupio. Tarja je očito i očekivala takvu reakciju, jer je nakon toga uslijedila nešto mirnija dionica - 'Rivers Of Lust' koji je uspješno i gotovo tako dobro pretočen u 'Minor Heaven', da bi neki nepoznavatelj Tarjinog repertoara rekao kako se radi o istoj pjesmi, 'Ring Bor Me' ponovno 'gorostasove' sa 'Feral Mortalitet', s Traja nam je čak i zasvirala na 'Feral Mortalitet'. Nije da nismo znali da svira, ali bilo je divno vidjeti ju kako svira i pjeva u isto vrijeme.

Nakon toga opet malo promoviranja nadolazećeg albuma, sa 'Never Enoguh'. I zadnja pjesma prije bisa bila je 'In For A Kill', koju sam s nestrpljenjem očekivala od početka koncerta - osobna preferansa sa novog albuma. Tarja nas je lijepo pozdravila, rekla kako joj je bilo drago svirati večeras za nas (sve to u kombinaciji engleskog i hrvatskog) i kako će sigurno ponovno doći i to ubrzo. No svi smo znali da to nije to - Tarja se ubrzo vratila i to u novom outfitu, ovaj put bijelom plaštu, a kako bi joj pasao uz plašt, promijenila je i mikrofon (zagriženi fanovi znaju kako je jako modno osviještena i voli to raditi). Otpjevala je 'Over The Hills and Far Away', koja je, baš kao i 'Bless The Child', izazvala neviđenu euforiju. 'Die Alive' i za kraj, simbolično, 'Until My Last Breath'.
[  ]

  © starometska

Bila sam razočarana jer sam mislila da će koncert trajati ipak malkice duže. Ali bilo je naprosto odlično. Unatoč činjenici da posjećenost nije bila prevelika, atmosfera je bila izvrsna, komunikacija s publikom također. Fanovi su joj vjerojatno zamjerili činjenicu da se odmah nakon koncerta pokupila u tour bus, ali ne i ja. Nakon skoro dvosatnog skakutanja po pozornici, vjerojatno je bila umorna i neraspoložena. Uostalom, samo 2 dana poslije čeka ju koncert u Rumunjskoj, a treba do tamo i doputovati. Plus, cijela turneja je proglašena 'camera friendly', što znači da smo svi mogli fotkati koliko smo god htjeli i nismo morali skrivati fotiće po kojekakvim mjestima da bi uhvatili barem jednu sliku. Valjda je to trebalo nadoknaditi činjenicu da nije izašla družiti se sa fanovima. Sve u svemu, dajem koncertu odličnu ocjenu, zbog zanimljive setliste, atmosfere i činjenice da je ozvučenje bilo barem sto puta bolje nego u Tvornici prije 2 godine!

Gea Bahun - Vlašić

terapija // 26/01/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*