home > koncert > The Jon Spencer Blues Explosion (SAD) + Urban Jr (Švicarska) @ Teatro Miela, Trst, Italija, 04/06/2011

kontakt | search |

The Jon Spencer Blues Explosion (SAD) + Urban Jr (Švicarska) @ Teatro Miela, Trst, Italija, 04/06/2011

Dan prije Zagreba The Jon Spencer Blues Explosion su svirali u Trstu, na istom mjestu gdje su prije nešto više od tri godine svirali Heavy Trash. Prilika da se JSBX pogledaju dva puta u dva dana se ne propušta, pa smo se zaputili u susjednu nam Italiju. Sva sreća, ovaj put nismo morali ići daleko od slovenske granice.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Predgrupa, iliti predčovjek, je kao i u Firenci prošle godine bio švicarski one-man-band Urban Jr. Ludi švicarac, s jako dobrim pamćenjem, je malo promijenio repertoar od zadnjeg puta, i umjesto talijanskih šlagera ubacio duhovitu obradu Liama Lyncha i njegove ''United States of Whatever'' u kojoj nam je ispričao kako je postao predgrupa za JSBX. Većina seta je bila skoncentrirana na njegov odlični zadnji album ''Two Headed Demon'' izašao prošle godine za Voodoo Rhythm. Publici se svidjelo što vidi i čuje, a Urban Jr im se kao pravi svjetski čovjek gotovo cijelo vrijeme obraćao na talijanskom i zbijao šale, na opće oduševljenje publike.
[ urban junior ]

urban junior   © ana

Osim šalama i zafrkantskim pjesmama, Urban Jr je publiku zabavljao i gegovima, a omiljeni mu je bio da svaki put kad ustane sa stolice da se razodjene ili popije vode ili pive, kao slučajno nagazi na pedalu spojenu sa semplerom i pokrene muziku. Dok je u prvom dijelu seta sintić pomalo bio u drugom planu, u drugom su nas satrali zvukovi koji su nas na trenutak podsjetili na najbolje dane nizozemskih 2 Unlimited, preko kojih se vrtila gitara u loopovima popraćena bubnjem i Juniorovim pjevanjem kroz megafon. Možda se čini nevjerojatno, ali zvučalo je super.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Urban Jr je odlično odigrao svoju 'predgrupa' ulogu i zagrijao sve prisutne, a vrlo brzo nakon njega na pozornicu su došli JSBX i bez previše uvoda odmah krenuli na posao. Prva pjesma je bila ''Chowder'', a zatim je uslijedio niz sa zadnja dva studijska albuma ''Plastic Fang'' i ''Damage'' u luđačkom kovitlacu bez pauze i predaha. Jedna pjesma se direktno pretapala u drugu, ne ostavivši vremena čak ni za aplauz. Na početak JSBX karijere nas je vratio Jonov poziv da pažljivo slušamo što će nam sad reći jer sljedeća pjesma je bila nabrijana ''Shirt Jac'', koju je slijedio niz nešto starijih pjesama i obrada Black Flag ''My War''.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Russellovi ionako malen set bubnjeva, je pored njega izgledao još manji, dok ih je mlatio kao da su kakva igračka, a palice su se lomile jedna za drugom. S Jona Spencera, u crnoj košulji s bijelim točkicama i svojim famoznim uskim hlačama (fluorescentno zeleno izdanje), su se cijedili hektolitri znoja dok je skakao, klečao, pjevao i gutao mikrofon. Jedini koji je izgledao kao da se cijeli taj tornado na pozornici njega baš i ne tiče je bio vrlo kul i ležeran Judah Bauer koji se lagano njihao sa svojom gitarom, bez previše naglih pokreta.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Rafalne izvedbe nekih starijih i vrlo kratkih pjesama, koje su bile garage punk u najboljem izdanju, prekidale su malo umjerenije rock'n'roll stvari i pustile nas da dođemo do zraka. Kažem malo umjerenije, jer na ovom koncertu nije bilo vremena za stiskavce. ''Blues X Man'' je počela prilično pitomo, ali naravno da je to bila samo varka. U tren oka Jon je svakim dijelom svojeg tijela svirao dva teremina, a gitara je ostala odbačena na podu pozornice nakon okršaja s tim 'izvanzemaljskim' instrumentom. Situacija na desnoj strani pozornice je postala krajnje kaotična. 'Bezgitarni' Jon Spencer je pretrčavao pozornicu, bacao se na koljena i vrištao u mikrofon i bilo je očito da se nalazi na nekoj drugoj planeti, pa je pjesma do kraja odsvirana na drugoj gitari koju mu je na brzinu uvalio tonac smješten u blizini u mraku pozornice. Pravo duhovno rock'n' roll iskustvo.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

Pri povratku na bis Jon nam je najavio da će sada svirati neke nove stvari. Ono što smo čuli je zvučalo jako dobro, pa se nadam da ćemo ih uskoro moći čuti i na najavljivanom i dugo očekivanom novom albumu. Da ne bi sve ostalo u budućnosti, u prošlost su nas vratili s ''Full Grown'' na kojoj je Jon Spencer čak sišao u publiku i izgubio se negdje među gomilom, dok se mikrofonski kabel petljao po pozornici i rušio stalke za mikrofon. Prikladan kraj nevjerojatnog koncerta nakon kojeg samo želite još. Na našu sreću, za sljedeću večer su JSBX u svom planu turneje imali zapisano ''Tvornica kulture, Zagreb, Croatia'', pa nismo morali dugo čekati na novi susret.
[ the jon spencer blues explosion ]

the jon spencer blues explosion   © glass

ana // 07/06/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*