home > koncert > Kokolo Afrobeat Orchestra (usa) @ Purgeraj, 06.04.2011

kontakt | search |

Kokolo Afrobeat Orchestra (usa) @ Purgeraj, 06.04.2011

Na ulasku u Purgeraj sam ostao iznenadjen jer sve sto sam vidio ispred sebe je bila pozornica i niti jedan covjek, a i na ulazu sam cuo da je upad besplatan sto me isto iznenadilo, a vec je proslo 22h. Tek kasnije sam saznao da su Kokolo povodom prvog posjeta Hrvatskoj odlucili publici pokloniti besplatan koncert. Srecom kraj sanka i na terasi gdje je dozvoljeno pusenje je bilo osrednje popunjeno. Tocno u 23h gosti su zamoljeni da se polako premjeste u salu jer koncert pocinje.
Kokolo Afrobeat je svratio u Zagreb u sklopu svoje turneje povodom proslave deset godina postojanja, a u tom razdoblju iza sebe imaju cetiri studijska albuma, osam EP-a (12") i sedam singlica (7") , te se pojavljuju na preko 40 kompilacija.

Jos jedan od razloga za ovu dugu turneju je i skorasnji izlazak novog albuma. Sve o njima mozete naci na http://www.kokoloonline.com gdje mozete i cuti kao zvuce. Puno se clanova izmjenilo otkad je Ray Lugo oformio Kokolo pa ih je u jednom momentu bilo 14, a sinoc su dosli u peteroclanom sastavu: Ray Lugo (vokal, gitara, perkusije), Chris Morrow (trombon), Kavin Paulraj (bas), Neil Chastain (bubnjevi, kongo, perkusije) i Ando Kal (gitara). Kako zvuci Afrobeat iz New Yorka sa jakim utjecajima rocka, ska punka , funka i reggaea uz latino ritmove i odlicnu Lugovu vokalnu interpretaciju s povremenim elementima rapa bilo je veliko zadovoljstvo cuti.
[ Kokolo Afrobeat Orchestra ]

Kokolo Afrobeat Orchestra   © goran berović

Zapoceli su koncert sa hitovima poput Our Own Thing, Mama (Mamita) i Donkey te odmah zapalili publiku, jer sam se osvrnuo i vidjevsi da se prostor fino popunio do tad i da manje vise svi chagaju. Za nastavak odlicne atmosfere bend je nastavio prasiti s jos par odlicnih stvari kao The Way Up, Push Peng (TV-Sheng Peng), Mr. Sinister, a cijeli bend prati Rey Luga pratecim vokalima i decki iz benda se stvarno odlicno zabavljaju svirajuci, plesuci i sto mi je najvise leglo je njihova komunikacija sa publikom gdje se poprilicno iskazao bubnjar Neil Chastain uz pozdrave i hvale publici popracene sa "Let's make some noise now!" uzvikom, te frontman Lugo s ukljucivanjem publike u pjesme tj. refrene tzv. singalong-om. Kad su izvodili stvari bazirane na reggae vokalima tada je basist Kavin Paulraj (Galo) preuzeo Lugovo mjesto vodeceg vokala i odradio to vrlo dobro. Uz tako dobru zabavu i interakcijom sa publikom (koja je bila upoznata s njihovim pjesmama) cijela sala kao da je bila jedno kroz slijedece izvedbe pjesama kao sto su Congo Bongo, Vote Black i Love Intl. (za vrijeme kojih su se predstavili clanovi benda uz solo dionice gdje su se posebno istaknuli bubnjar i gitarist). Tada je uvodom, odajuci pocast i zahvalu Fela Kuti (koji mozda ima i najveci utjecaj na njihovu muziku uz James Browna, kao i njujorska rock, punk i HC scena) odsvirali Soul Power (Titty Bone), sto je po mome misljenju bio i vrhunac veceri. U tako uzarenoj atmosferi su odprasili jos Heaven i Think, te ocigledno ocarani atmosferom i dobrodoslicom, vlastitom kamerom snimali publiku koja je vec odavno bila u transu.
[ Kokolo Afrobeat Orchestra ]

Kokolo Afrobeat Orchestra   © goran berović

Tada su se zahvalili i napustili pozornicu uz gromoglasan pljesak koji nije stajao do njihovog povratka na bis. Uz srdacan pozdrav publici odsvirali su MAG 7 i misleci da je kraj poklonili se, njihovim rijecima, sjajnoj publici, ali ta ista sjajna publika ih je vratila jos jednom zajednicki pjevajuci "kokolo, kokolo, ko ko lo, kokolo moj",te povratkom na drugi bis i koristeci pjesmu Kokolo od Magazina za uvod u njihovu posljednju i oprostajnu stvar Sabroso u koju su ubacili i djelove Please Please Please za zavrsnim jam session. Nakon dva sata svirke i dva bisa mogu slobodno reci da je ovo bio sjajankoncert i da je bend sastavljen od skromnih, pristupacnih i vrlo dobrih glazbenika (na kojima su prepoznatljivi utjecaji Simple Living Lifestyle i pisanje Jiddu Krishnamurtia koje se vidi i u stihovima Reya Lugoa).
[ Kokolo Afrobeat Orchestra ]

Kokolo Afrobeat Orchestra   © goran berović

Nastavili smo druzenje s bendom do fajronta uz raznolike razgovore o njihovim humanitarnim projektima, DIY (Do It Yourself) etici, anegdotama sa turneje, te nasoj domacoj glazbenoj sceni (mjuza koju je DJ pustao tada) i pivo. Pozeljeli smo im skori povratak u Hrvatsku i sretan put i zabavu na ostatku turneje. Oni koji su mislili doci a nisu, propustili su izvrstan nastup i zabavu. Zakljucio bi izvjestaj sa njihovim logom: "Live More, Consume Less.. With More Joy and Less Stress" sa njihovog drugog albuma "More Consideration". Ocjena od 1 do 5, po meni petica, mada bi neki sigurno rekli 4 je dosta.

sensimillax // 08/04/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*