home > koncert > Subvultures punk kaljuža @ Medika 17.3.2011

kontakt | search |

Subvultures punk kaljuža @ Medika 17.3.2011

Jučerašnji četvrtak bio je baš lijep - toliko lijep da nije ni mogao završiti drugačije nego predivnim koncertom u dobrom društvu!
S obzirom da je izlazak započeo već oko 6 uvečer, prvo smo posjetili pivnicu Medvedgrad u kojoj se održavala velika fešta povodom St. Patricks's day. Irska fešta reklamirana je sloganom "St. Patrick's kao nekada", što mi je bilo baš smiješno jer nisam imao pojma da su u davnim vremenima stari Zagrepčani slavili irskog sveca i slušali Poguese. Kako god, snižene cijene pića i hrane bile su dovoljno dobar mamac, kao i većini koje je dupkom napunila Medvedgrad. Ondje smo sreli podosta ekipe koje se nakon 9 razmiljela po gradu - neki u KSET na Jolly Rogers, neki u Sobu na Paddy's Allstars, a mi u Mediku na jedini koncert koji se ne održava povodom St. Patricka.

To je tak zato jer su svi iz Medike ateisti i ne vjeruju ni u boga ni u vraga ni u irske nacionalne svece, već samo u aktivizam, borbu i revoluciju. Zato su i organizirali koncert tri angažirana benda koji će prodrmati naše kosti dobrom svirkom i naše misli dobrim tekstovima. Što ćeš, treba ponekad biti i politički osviješten dok cupkaš s noge na nogu i gledaš muzičare kako tandrkaju po svojim sviralima.

Iako nisam očekivo mnogo ekipe, mračno dvorište Medike bilo je puno naroda - skupilo se 200-injak ljudi, od pankera do skinsa, od lepoglavskih irskih plesačica do točkaste luđakinje koju su valjda pustili s psihijatrije na produljeni vikend. Upad od samo dvadesetak kuna za tri kvalitetna benda privukao je masu. Došavši u dvorište primijetio sam da je onaj takozvani "birc" zatvoren, tj. izgorio je nedavno. Šteta, nadam se da nije netko namjerno potpalio. Danas ima svakakvih ljudi, nedavno su bacili i Molotovljev koktel na dječju bolnicu s porukom na zidu "Za uspešno lečenje".
[ Socijalna služba ]

Socijalna služba   © matej

Prvi bend koji je nastupao bila je zagrebačka hardcore atrakcija Socijalna služba, podosta popularna među mladima koji ne vole sve što vole mladi ali vole popiti preko svake mjere i skakati u prvom redu goli do pasa furajući se na Iggya Popa. Socijalna je odsvirala dobrih 45 minuta - žestoko, kvalitetno. Vokal Brane bio je prilično živahan, te s ostatkom benda redao poznate mi stvari Spriječimo nasilje, Bolje sutra, Nema povratka, Robija, Legalna agresija… Rekao bih da je bilo i nekoliko novih stvari - ili sam se prevario, jer već dugo nisam gledao ovaj bend uživo. Tekstovi Socijalne službe prožeti su društveno - političkim temama, borbom protiv nasilja na ulicama i sličnih problema. S obzirom da sam ih često dosad gledao, mogu sa sigurnošću reći da više nikako ne izgledaju kao demo bend (iako to nisu već jako dugo). E sad, koje će korake poduzeti da malko "odu naprijed", ovisi o njima. Ne znam imaju li uopće takvih planova? Ah, ni ne tiče me se.
[ Petnaesti čeh ]

Petnaesti čeh   © matej

Drugi bend bio je zagrebački (s primjesama karlovačkog) Petnaesti Čeh. U bendu od poznatih lica Andrija iz Gardens of Hiroshima, te Valid iz Eskadrona. Zanimljivost ovog benda je žestoki hardcore sa ženskim vokalom. Svakako preporučujem da ih posjetite na myspace, izdali su i jedan demo s nekoliko pjesama koji se može skinuti na internetu. Meni su jako dobri, uvršteni su i na kompilaciju PMS (hrvatski girl fronted punk bendovi). Jako me podsjećaju na kanadski bend Ballast, također sa ženskim vokalom (bili u Močvari prije nekoliko godina, odličan koncert!). Sviđalo mi se što pjevačica ne stoji ko drvena Marija, već aktivno pjeva plešući specifičnim pokretima za ovakvu muziku, te odaje dojam neke velike agresije i bijesa. Naravno, treba li uopće dodati da su i njihovi tekstovi bogati društveno-političkim temama? Nadam se da će ovaj bend nastaviti s radom jer bilo bi zbilja šteta da stanu (ili se raspadnu).

Treći bend koji smo gledali te večeri stilski se razlikovao od prethodna dva. Riječ je o postarijem bendu Kriva istina iz Slavonskog Broda, sjećam se da sa ih gledao u KSETU prije nekoilko godina sa One step away. Kriva istina je trojac koji svira brzi, izuzetno melodični punk rock - s obzirom na to da spadam u ljubitelje kalifornijskog zvuka nisam ih želio propustiti. Doduše, pogledao sam ih tek napola jer sam morao otići zbog sutrašnjeg radnog dana, tako da ne znam jesu li svirali onu pjesmu dirljivog teksta o dva prijatelja koji se vide nakon dugo vremena, a jedan od njih boluje od raka. Nemojte misliti da se furam na neku morbidnost (nisam metaljeros), ali tekst je fakat prekrasan. Ugl. koliko se dalo razabrati tih nekoliko stvari koje sam čuo, također je riječ o društveno - političkim temama. Ako se en varam, nekih pjesma bilo je s novog albuma iz 2010. "van okvira". Jedna pjesma posvećena je Vladi koje je "uvreda svakom zdravom razumu", kako reče vokal Bojan. Na vokalu okušali su se i neki pojedinci iz publike, a "audiciju" uživo uspješno je prošao momčić s Remize, inače poznat po tome što voli "uletjeti na majk" i Socijalnoj službi, Fakofbolanu, GBH, Dropkick Murphysima… Drago mi je da je Kriva istina još aktivna iako ne sviraju prečesto, stoga ih odite gledati ako budete dobili priliku jer su jedan od najboljih hrvatskih melodičnih bendova.
[ Kriva istina ]

Kriva istina   © matej

Kako rekoh, usred svirke pokupih kolegu i krenuh kući, tako da nisam pogledao bend do kraja i ne znam kakvih se čuda sve kasnije izdogađalo. Jednom sam tako otišao ranije s koncerta i propustio dečke iz Abergaza i Pankerfausta koji su po Mediki paradirali goli, na oduševljenje desetak prisutnih. No, izlasci radnim danom nerijetko mi završavaju ranijim odlaskom doma zbog sutrašnjeg dizanja, a uostalom htio sam izbjeći i točkastu luđakinju, inače poznatu po tome da šamara ljude bez razloga. Nakon ovako lijepog dana fakat mi ne treba da me netko napljuska prije spavanja, dosta mi je i to što mi je Njec skakao po leđima. Prije spavanja slatko usnuh, sretan zbog trijeznog stanja u kojem sam s lakoćom propješačio dionicu Medika - Trsje. Isplatilo se zbog ovo fenomenalnog koncerta, tak da hvala bendovima što su mi uljepšali dan, a hvala i frendovima koji su mi uljepšali cijeli tjedan ispričavši mi što sam to točno radio na izlasku prošli petak i kako stigoh uopće kući.

matej perkov // 18/03/2011

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*