home > koncert > Održan 5. DORF (10.-13. 3. 2011., Rijeka)

kontakt | search |

Održan 5. DORF (10.-13. 3. 2011., Rijeka)

Peti po redu Festival Dokumentarnog Rock Filma - DORF, završio je nedjelju, 13. ožujka, u našoj prelijepoj Rijeci.
Inače, ovogodišnji DORF održao se u dva grada - Rijeci i Vinkovcima. Projekcije fimova u Rijeci održale su se u dvorani Art-kina Croatia
i prikazano je točno 20 filmova u kategoriji regionalnog i međunarodnog programa.
Ovaj jedinstveni festival organizira Udruga ljubitelja filma 'Rare' iz Vinkovaca u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom i Art-kinom Croatia.
[ DORF '11 ]

DORF '11   © Katja

Cijela svečanost otvaranja započela je u četvrtak, 10. ožujka i to projekcijom filma 'Lemmy' o popularnom frontmenu i basisti isto tako popularnog benda Motorhead - Lemmy Kilmisteru.
U 117 minuta ovog nadasve zanimljivog filma u režiji Greg Ollivera i Wes Orshoskog (SAD), uspjeli smo se upoznati donekle sa svakodnevnicom ove megapopularne rock zvijezde koja to zapravo i nije. Lemmy je prikazan kao simpatična i vrlo pristupačna osoba
koja živi u malenom, koještarijama prenatrpanom stanu, daje savjete o tome kako ljudi nikada ne bi trebali posezati za heroinom ili kokainom te vrlo otvoreno priča o svojem dugogodišnjem speed iskustvu. Ujedno ne odustaje od potrebe da stalno bude duhovit (što i jest) te prilike da dijeli autograme i fotografira se sa svojim fanovima. Po brojnom publici koja je došla te večeri pogledati film 'Lemmy' dade se zaključiti da je premijera ovog filma izazvala zaista veliku zainteresiranost među riječkom publikom. Po osmjesima i dobroj vibri uz ispijanje pićenaca (što alkoholnih-što ne) nakon filma u predvorju Art-kina dalo se naslutiti da će ovogodišnji DORF u Rijeci ostaviti snažan pečat na ljubitelje filmova, rocka, dokumentaraca,...što već.

Dalo se naslutiti, ali...sve ostale projekcije bile su iznimno slabo posjećene izuzevši možda one koje su započinjale u 21:00 h. Šteta - jerbo filmovi prikazani sljedećih dana uvelike zaslužuju pažnju publike.
No, bez brige - vaša izvjestiteljica je s velikom radošću i nikakvim naporom uspjela pogledati i sve ostale filmove u tri dana i to u periodu od 17:00 h do cca ponoći i s punim pravom mogu izjaviti da ste propustili jedno nadasve divno i oplemenjujuće iskustvo. Naravno, svaka čast onima koji su pogledali više od jednog filma na ovogodišnjem DORF-u.
Nakon projekcije filma 'Lemmy' dvoranu Art-kina ispunili su zvuci sve popularnijeg riječkog benda My Buddy Moose.
[ My Buddy Moose ]

My Buddy Moose   © Katja

Nekako mi se čini da kino dvorane nisu pravi prostor za koncertne izvedbe rock glazbe. Naime, nekolicina publike koja je ostala na koncertu tog četvrtka trebala je taj koncertni dio poslušati/pogledati udobno uvaljana u tapecirane stolice, a to se jednostavno ne poklapa s radošću prisustvovanja koncertu My Buddy Moose-a, a niti s riječkim 'Sjekirama' koji su nastupili u petak, 11. ožujka, u istom prostoru. Budući da su 'Sjekire' nekako sputan i sramežljiv bend - bojim se da se nisu snašli u tako velikom prostoru. Ipak, njihova 'legendarna' 'To je taj zvuk' izazvala je čak i ovacije malobrojne publike.
[ Sjekire ]

Sjekire   © Katja

Sasvim druga priča je subotnji dio koncertnog dijela festivala. Dakle, u obližnjoj 'Molekuli' - a u organizaciji Dorf-a - održalo se simpatično druženje uz DJ-a Mile Hunda, pa smo konačno malo razmrdali nožice što svakako dobro dođe nakon višesatnog sjedenja u Art-kinu. Taj doživljaj nisu zasjenili niti 'policjoti' koji su 'operirali' u blizini pregledavajući nadolazeće posjetitelje Molekule od glave do pete. C c c c c...gdje ide ova država??!

No, vratimo se mi filmovima. U petak, 11. ožujka, imali smo priliku pogledati čak sedam filmova i to redom:
'Vivir del aire', 'Zvezda je rođena', 'Druga strana rock and rolla', 'Nerdcore rising', 'Mica i okolne priče', 'NSK - Neue Slawonische Kunst' i 'Upside down - Creation Records Story'.
Nekako najdojmljivija od navedenih bila je projekcija filma 'Nerdcore rising', američki film u režiji Negin Farsada. Jedan od najzabavnijih dokumentarca ovogodišnjeg DORF-a govori o novitetima na hip-hop sceni, žanru muzike nazvanom - nerdcore. Film prikazuje američku turneju MC Frontalota i njegovog benda čiju muziku vole i prate fanovi koji se od ostatka svijeta ističu time što su nerdovi. Po dojmljivosti nikako ne zaostaje ni srpski dokumentarac 'Mica i okolne priče', film o nekad vrlo popularnoj tj. prvoj turbo folk zvijezdi na području ex Juge - Mici Trofrtaljki. Inače, režiser filma Milan Nikodijević, koji je ujedno bio i gost ovogodišnjeg DORF-a, spomenuo nam je u kratkoj prezentaciji filma da je prvotna ideja bila napraviti film o suprugu Mice Trofrtaljke, ali je isti u međuvremenu preminuo, pa se ta ideja nikad nije ostvarila.
[ N. Nikodijević ]

N. Nikodijević   © Katja

Još je jedan film bio vrlo zanimljiv te večeri, a to je 14minutni 'Vivir del aire' španjolskog režisera David Maciana. Film nas upoznaje s Curro Savoyem koji je popularnost stekao zviždeći muziku Ennio Morriconea u filmovima Sergio Leonea - 'Za šaku dolara' te 'Dobar, loš, zao'.
'Zvezda je rođena' srpski je film u režiji Vanje Kovačević tj. priča o njezinoj želji da osnuje tribute bend naziva Writers of fiction, nauči svirati bubnjeve i nastupi na koncertu koji je zakazan deset mjeseci unaprijed (dakle, otkad je Vanja sjela za bubnjeve) svirajući pjesme svojeg omiljenog benda The Decemberists.
'Druga strana rock and rolla' je hrvatski film čiju režiju potpisuje Silvio Mirošničenko, a dokumentarac je to o problemima cenzure rock glazbe i karakterizaciji iste kao šund glazbe u bivšem sistemu koji je 'prepoznavao' antidržavne parole u tekstovima pjesama pojedinih glazbenika. U filmu se pojavljuju svjedočanstva Aerodroma, Zabranjenog pušenja, Prljavog kazališta,...
'NSK - Neue Slawonische Kunst' je još jedan hrvatski film u režiji Slobodan Šijana i Stjepan Petea, a u filmu je riječ o osječkoj rock sceni i bendu Neue Slawonische Kunst koji su u doba početka rata i bombardiranja Osijeka snimili album te usput sudjelovali i u Domovinskom ratu.
Posljednji film kojeg smo pogledali te večeri bio je irsko/britanski 'Upside down - Creation Records Story' u režiji Danny O'Connora. U trajanju od 101 minute upoznali smo se s pričom Alan McGee-a, osnivača britanske nezavisne etikete Creation Records te propasti iste. U dokumentarcu se pojavljuju bendovi: Jesus&Mary Chain, Primal Scream, Oasis, Ride, Teenage Fanclub, My Bloody Valentine…

12. ožujka, u subotnjem dijelu festivala posjetitelji Art-kina i ovogodišnjeg DORF-a imali su prilike pogledati oba nagrađena filma na ovogodišnjem festivalu.
Dakle, nagradu za najbolji dokumentarni film u regionalnom programu osvojio je makedonski film 'Ako nikoj ne sviri'. Režiju filma potpisuje Gjorgji Janevski, a film je to o želji da rock glazba u Makedoniji dopre do ušiju slušatelja kao i socijalne poruke koju ista nosi. U filmu se prati pričao o makedonskom bendu Bernay's Propaganda i opčenito o novijoj underground sceni u Makedoniji te o glazbenom angažmanu Vaska Atanasoskog, lidera Bernay's Propagande.

Film koji je dobio nagradu za najbolji film ovogodišnjeg DORF-a u međunarodnoj kategoriji je film 'We don't care about music, anyway...'
80minutni film u režiji francuskih režisera Cédric Dupire-a i Gaspar Kuentz-a ispunjava nas pričom o underground sceni u Tokyu kroz viđenja osam avangardnih glazbenika koji žive i stvaraju u Tokyu, a inspiraciju za svoja djela nalaze u zvukovima otkucaja srca, gradskom prometu, gradskom smetlištu, lupkanju po violončelu,...i svemu što može stvarati zvuk, a nalazi se oko nas. Izuzetno dojmljiv film (koji je nekolicinu publike potjerao iz kino dvorane, a ostatak ostavio zabezeknutima, ali i fasciniranima) najbolje su objasnili članovi žirija koji su mu na ovogodišnjem DORF-u dodijelili prvu nagradu u kategoriji međunarodnih dokumentarnih filmova:
"Film je to o osam avangardnih glazbenika iz Tokyja, visoke estetske poetizacije, s istančanim osjećajem za pripovjedni ritam, svježim pristupom fotografiji i kadru, koji promišlja japanski megalopolis u 21. stoljeću. Gledatelju se na taj način, iz jednog drugog kuta daje slika pozicije kreativca u dehumaniziranom konzumerističkom svijetu". Inače, spomenuti film je već dobitnik brojnih nagrada na festivalima diljem svijeta.
Te su se večeri održale projekcije još 4 filma od kojih posebno izdvajam film 'Art Pepper: Notes from jazz survivor'.
Dokumentarac je to, vrlo dirljiv, o Art Pepperu, jazz alt saksofonisti koji je unatoč dugogodišnjem burnom životu vezanom uz heroinsku ovisnost, pljačke i zatvorenički staž ostao vjeran muzici kojom još uvijek oduševljava ljubitelje ove vrste glazbe širom svijeta. Režiju potpisuje Don McGlynn.
Sljedeći prikazani film režisera Don McGlynna također govori o jazzu, točnije o životu Dexa Gordona - jazz bebop tenor saksofonista i njegovom muzičkom stvaranju u SAD-u i Danskoj.
70minutni La Faute des Fleurs izvrstan je film u režiji darovitog Vincent Moona, a priča nas vodi u Tokyo, točnije u stvaralaštvo japanskog 'screaming philosopher' muzičara i pjesnika - Kazuki Tomokawi-a.
Film koji je izazvao veliko zanimanje na ovogodišnjem DORF-U je svakako film Milorada Milinkovića iz Srbije koji je ujedno i njegov diplomski rad, a snimljen je za života Satana Panonskog - kontraverznog umjetnika koji je svoje nastupe upotpunjavao zabadanjem pribadača u kožu te rezanjem žiletima. Dirljiva je to pričao o neshvaćenom mladiću koji je za obranu svojeg brata od nasilnika (tj. ubojstvo nasilnika) dobio 12 godina u Psihijatrijskoj bolnici Popovača.
S već spomenutim DJ Mile Hundom završio je i ta dirljiva subota 3. dana festivala.
Zadnji dan DORF-a, nedjelju, smo nekako jedva dočekali, ali ne s toga što je zadnji dan nego smo nekako još osjećali glad za gledanjem i upijanjem svih zanimljivih dokumentaraca koji su nas čekali te nedjelje, 13tog ožujka.
U nedjelju je riječkoj publici ponuđeno uživanje u četiri izuzetna filma od kojih posebno izdvajam priču o frontmenu i basisti legendarnog Morphine-a, Mark Sandmanu, naziva 'Cure For Pain: Mark Sandman Story'.
Ne znam da li ste ikada poslušali Morphine, njihove izuzetne tekstove u izvođenju duboke i tamne mješavine blues/jazz/rock glazbe gdje koriste bas s dvije žice, bubnjeve i bariton saksofon,...ako niste - eto tople preporuke. Priča je to u režiji Robert Bralvera i David Ferinoa i govori o frontmenu Mark Sandmanu te njegovom potresnom životu u kojem je izgubio dvojicu mlađe braće, nerazumijevanju roditelja za njegovo stvaralaštvo i samoj njegovoj tragičnoj smrti u talijanskoj Palestrini 3. srpnja 1999. tokom koncertnog nastupa. Tokom projekcije ovog dokumentarca mnoge su oči zasuzile.
Vincent Moon u suradnji s Nat le Scouarnecom potpisuje još jednu režiju i to za film o škotskom glazbenicima poznatijima kao Mogwai. Film je prikazan kao niz black&white video spotova snimljenih tokom koncertnih nastupa Mogwai-a.
Najviše smijeha među riječkom publikom ovogodišnjeg DORF-a svakako je izazvao fascinantni film srpskog režisera Jovana Jovanovića 'Mlad i zdrav kao ruža' u kojoj se kao glavni akter pojavljuje mladi Dragan Nikolić u ulozi delikventa koji ne mari za društvene, moralne i bilo kakve ostale norme, a sve umotano u lascivni humor i ludu psihodeličnu glazbu 70tih.
Za sve poklonike dobrog starog punka pogledali smo 'Kuzle', film u režiji Matjaž Mraka i Robi Šabeca, koji govori o počecima punk glazbe u Sloveniji, a kroz predstavljanje benda Kuzle i njihovim svjedočenjima o tom vremenu.
X Sajeta je dokumentarac o prošlogodišnjem festivalu naziva Kreativni Tabor koji se održao u Tolminu i ugostio mnoge kreativne i nadarene umjetnike na 10. jubilarnom susretu kreativaca. Režiju potpisuje Dušan Udicki.
60minutni Bassweight u režiji Suridh Hassan (UK) dokumentarac je o mladim i nadobudnim dubsteperima, njihovom stvaralaštvu i ljubavi prema elektronskoj glazbi. Odličan film s obiljem dubokih elektronskih bas dionica
iz 'kuhinje' Dj-eva: Mala, Loefah, Pinch, Plasticman,...
Za sam kraj ovogodišnjeg DORF-a imali smo priliku dočekati i žiri, točnije predsjednicu žirija Tanju Golić, Zorana žmirića i Silvestara Kolbasa koji su najboljima proglasili filmove 'Ako nikoj ne sviri' u regionalnoj konkurenciji i 'We don't care about music anyway' u međunarodnoj, a direktor festivala Toni Šarić dodijelio je i posebno priznanje za doprinos u promicanju vrijednosti rock kulture Velidu Đekiću, riječkom novinaru i publicistu.
[ završnica ]

završnica   © Katja

sandra vučetić // 15/03/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*