home > kolumna > PARTIBREJKERS TOP 20 PJESAMA

kontakt | search |

PARTIBREJKERS TOP 20 PJESAMA

Ako bih morao birati jedan jedini bend, to bi bili oni. Uvijek samo oni. Sviraju u petak 04.10. u Zagrebu u Tvornici i u subotu 05.10. u Varaždinu u Rogozu. Kao pozivnicu za ta dva koncerta poklanjam vam izbor dvadeset najdražih pjesama Brejkersa.

20 KRŠ I LOM

Ispovjedni stihovi praćeni hipnotičkim ritmom nalaze se na "Sirotinjskom carstvu", posljednjem studijskom albumu dostojanstveno ostarjelih prvoboraca. Album je objavljen prije dalekih devet godina i ako mogu naći jednu zamjerku Brejkersima onda bi to bila preduga stanka među albumima.

19 JAVI SE

Debate o najboljem albumu Brejkersa uvijek se svedu na raspravu o jedinici ili trojki. U principu se slažem s takvim mišljenjem ali mislim da je "Kiselo i slatko" skoro jednako dobar i značajan album kao i dva prethodno spomenuta. Argument koji u tim sitnosatnim nadmudrivanjima stavljam na stol je ova pjesma. Bolni Canetov vapaj "Javi se, skini me sa vešala, javi se, upali svetla u ovome mraku" pogonjen i progonjen jecajućom Antonovom gitarom sablasni je dokument užasa olovnih devedesetih.

18 STOJ DŽONI

Jedina pjesma u pjesmarici Brejkersa čiji autori nisu Cane i Anton. Stoj Džoni je obrada obrade. Original je naravno Chuck Berryjeva "Johnny B. Goode" koju je obradio Tomi Sovilj, jedan od prvih beogradskih rockera. Brejkersi su dodali još jednu strofu teksta koju pjesmu čine opasnijom, lascivnijom i zanimljivijom od Tomijevog izvornika. Priču s Johnnyjem Deppom pretpostavljam da znate. Ako ne znate, pitajte Džonija. Jer on zna kraj svake priče

17 RAZMETLJIVKO

Manje poznata stvar s "Gramzivosti i pohlepe" izgrađena na opreci "tiho-glasno" moj je osobni favorit. Naizgled banalan refren neće vam danima izlaziti iz glave. Zašto? Zato jer samo Cane može svojim nazalnim recitiranjem u ritmu otpjevati stih "sad, kad se ruši i puši" a da to ne zvuči isprazno. To je nešto što čovjek ima ili nema. To je karizma.

16 NAJBOLJE SE PUTUJE

Pjesma s odjavne špice većine njihovih koncerata. Akustični, pijani, ponoćni bluz ono je što vam treba prije no što okupani znojem zaronite u noć.

15 ONA JE MOJA

Sjajni uvodni stihovi ono su što me kupilo odmah. Pera Joe i njegova usna harmonika ono su što me kupilo poslije i zauvijek. Pjesma za koju mi je drago što je više ne sviraju uživo jer bez usne harmonike jednostavno to nije to.

14 ĆUTANJE

Stihovi u formi pitanja i odgovora zaštitni su znak Brejkersa. Ovo je pjesma s najviše pitanja i najmanje odgovora. Zašto? Zato što ostaje samo ćutanje.

13 ROĐEN LOŠ

Iskonski ritam, razorni boogie woogie koji udara ispod pojasa, omiljena pjesma svih gradskih kauboja. Stihovi su zarazni ali mislim da ih ni Cane više ne doživljava ozbiljno jer zna da nitko pa ni on nije rođen loš.

12 KRENI PREMA MENI

Pjesma za koju Cane ironično kaže da je znaju i blagajnice u samoposlugama. Nastala u posljednji trenutak, na jednoj od posljednjih probi za vrijeme snimanja "trojke", prometnula se u jednu od najpoznatijih pjesama jugoslavenskog rocka i nedvojbeno najpoznatiju pjesmu Brejkersa. Anton praši Chuck Berry rif, Cane reži, pa stanu pa krenu pa prodaju pa kupuju … jednostavno ova pjesma je rođena da bude hit.

11 ONA ŽIVI NA BRDU

Djevojka lijepih očiju živi na brdu s ocem alkoholičarem koji je prema njoj grub. Nitko ne pita za nju i svi misle da je luda. Ona je tajna tatina devojka. Ne, nismo vam prepričali kratki sadržaj nekog horor filma o obiteljskom zlostavljanju. Samo smo vam skrenuli pažnju na ovu bravuru punk minimalizma.

10 PRSTEN

Kako znate da ste bili na koncertu koji će se pamtiti? Svirali su Prsten. Kultna pjesma koja otvara "dvojku" i jedna od najomiljenijih pjesama Brejkersa ispala je iz koncertnog repertoara (na posljednjih desetak koncerta na kojima sam bio svirali su je samo jednom ). Cane je majstor jezgrovitosti, kratke forme i formule "manje je više" ali refren Prstena ostaje za vječnost. Od izuma klinastog pisma pa do danas ne postoje riječi koje bolje i preciznije opisuju dvojbe mladog muškarca na raskrižju sudbine od stihova "Kupio sam prsten, kupio sam pušku, jedno od ta dva baciću u reku".

9 MOLITVA

Ovo zazivanje Boga ispresijecano apokaliptičnim slikama beznađa je potresno lijepa pjesama nastala na raskrižju Zoranovog života i početku njegovog duhovnog preobraćenja. Šapat "Ne zaboravi nas" s kraja pjesme istovremeno para dušu i budi vjeru. A gdje ima vjere ima i nade.

8 ULIČNI HODAČ

Hodač je brat blizanac Iggyjevog "Passengera". Ritam doslovno hoda i otapa tlo pod nogama dok stihovi slikaju iz sna otrganu, fantazmagoričnu sliku noći. Hodač je ujedno i još jedna pjesma za koje ne mogu prežaliti što je ispala iz koncertnog repertoara. Djeco, ako čitate ove riječi, iskoristite čari moderne tehnologije i You Tubea za nešto smisleno. Pogledajte devetominutnu live verziju, naklonite se majstorstvu Nebojše Antonijevića i zapamtite - Ljubav je veća od svih faraona i piramida!

7 PUT

Brejkersi su koncertni bend, jedan od onih čiju raskoš ne možete dokučiti i čiju veličinu ne možete spoznati ako ga niste vidjeli i čuli uživo. Put je i u studijskoj verziji fantastična pjesma ali uživo je Anton i ortaci čine vanvremenskom, ubrzaju je i ubrizgaju joj dodatnu injekciju adrenalina koja stvara nepatvoreni osjećaj vožnje u zadnjem vagonu zahuktalog vlaka na pruzi za jug.

6 ONO ŠTO POKUŠAVAM

Brejkerse sam počeo slušati s 15 godina, kada je izašla "trojka". Ovo je bila prva pjesma koju sam čuo. Poslije nje ništa više nije bilo isto. Kao da je netko drugi progovorio mojim glasom, u stihove sažeo ono što sam tada osjećao. Ovo je inače i najdraža pjesma moga sina. Ispunjenje snova, baklja je predana, plamen gori i u idućoj generaciji.

5 HIPNOTISANA GOMILA

Ako je šestom mjestu Ono što pokušavam, onda na petom mora biti Hipnotisana gomila. Njih dvije se nalaze jedna za drugom na "trojci" a i Brejkersi ih sviraju jednu za drugom na koncertima. Hipnotisana gomila je Antonovo čedo, jedna od rijetkih pjesama za koju je i napisao stihove i skladao glazbu. Na straobalan rif nakalemio je generacijski poziv na buđenje. I stvorio pjesmu za vječnost.

4 VEČERAS

Nepatvoren dokaz dominacije Brejkersa nad konkurencijom je taj što je Večeras izabrana za B-stranu prvog singla. A A-strana je bila "Hiljadu godina". Ima li tko jači najavni singl? Nema. Volio bih je još jednom čuti uživo. Inače ovo je pjesma koju je prijatelj rock and rolla godinama slušao prije svakog izlaska u grad. I nadao se da će ona doći sama poslije ponoći.

3 MESEČEVA KĆI

Antonovo žensko dijete nastalo na tragu "Tales Of Brave Ulysses" grupe Cream. Još jedan od koncertnih favorita i pjesma u kojoj su se Brejkersi najviše približili terminu "ljubavna balada". Ne dajte da vas zavara uvodna šlagerska minuta. Od šezdeset i pete sekunde kreće asfaltiranje… i naravno taj refren.

2 HILJADU GODINA

Zlatni rez se u umjetnosti smatra idealnom proporcijom i poistovjećuje sa skladom. Zato se još i naziva božanski omjer. Rani Brejkersi i njihov prvi singl su baš to - zlatni rez, božanski omjer Zorana (punk) i Nebojše (blues). Hiljadu godina je sidro njihovih nastupa uživo, pojas za spašavanje bačen brodolomcima u publici, pjesma prema kojoj se sve ravna. I kojoj nema ravne.

1 HOĆU DA ZNAM

Pjesma nad pjesmama. Kada sam ju prvi puta čuo ostao sam bez zraka, nisam bio spreman. Bila je to ljubav koja guši, ljepota koja ubija. Ugasio sam kazetofon, izašao na balkon i dugo gledao u mrak. Onda sam se vratio u sobu i na papir samo napisao hvala. I evo sada nakon trideset godina ponovno zahvaljujem na odgovoru. A odgovor je jasan i jednostavan - biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj.

beer baron // 01/10/2024

Share    

> kolumna [last wanz]

cover: PARTIBREJKERS TOP 20 PJESAMA

PARTIBREJKERS TOP 20 PJESAMA

| 01/10/2024 | beer baron |

>> opširnije


cover: Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

| 26/02/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: KEKAL protiv triknološkog napretka AI

KEKAL protiv triknološkog napretka AI

| 13/01/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: San novogodišnjeg tuluma

San novogodišnjeg tuluma

| 03/01/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: reakcija na recenziju

reakcija na recenziju "Live @ Dobrovo" benda RODOLJUBAC

| 01/09/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*