home > kolumna > MUZIKA NIJE BUKA!!! - ZATVARANJE TVORNICE KULTURE ???

kontakt | search |

MUZIKA NIJE BUKA!!! - ZATVARANJE TVORNICE KULTURE ???

U utorak u 12 sati je održana pressica u Tvornici kulture povodom zatvaranja Velikog pogona s kojom su se pokušali objasniti razlozi koji su doveli do toga, te posljedice istog. Ovaj put Veliki pogon se ispunio novinarima, glazbenicima, promotorima, prijateljima i slučajnim znatiželjnicima koji su skupili s jednim ciljem, da bi saznali što se događa i kome smeta ovaj skoro preuređeni katapult kulture u regiji? Jesu li to susjedi, inspekcija ili pak netko sasvim treći?

Nakon što je nova uprava preuzela Tvornicu u travnju prošle godine potpuno su je preuredili najmodernijom opremom i rasvjetom, sagrađeni su dodatni zidovi za izolaciju buke kao i dodatna izolacijska ulazna vrata. Uloženo je jako puno novca i truda u tu misiju od strane nove uprave, te su nakon šest mjeseci mukotrpnog rada pretvorili Tvornicu kulture u najvažniji koncertno središte sa najbogatijim programom u gradu Zagrebu i Hrvatskoj. Statistika u zadnjih 6 mjeseci : 139 koncerata, 74 DJ-a, 11 vizualnih umjetnika, 4 kazališne predstave, 3 promocije knjiga plus 83 već dogovorena koncerta za slijedećih 4 mjeseca. Osim domaćih bendova u Tvornici su nastupali gosti iz čak 17 država.
[  ]

Kako takvo jedno kulturno središte može biti zatvoreno? Klub je do sada imao 5 mjerenja buke od strane ovlaštene tvrtke za takvu vrstu posla prije otvaranja u rujnu i svi su zakonski bili u korist Tvornice, da bi se zbog pritužbi susjeda napravilo i 6. mjerenje pod sumnjivim okolnostima (što se aparature tiče) te je izmjerena prevelika buka?! Buka se mjeri unutar kluba, na izlasku i u stanovima onih koji se žale na istu. Da ne bi bilo apsurdno više nego što je tvorničari su naručili novo mjerenje ali se sad tri stana (koji se žale na buku) pozivaju na zakon o privatnosti i ne dopuštaju mjerenje u svojim prostorima čime čine začarani krug. Ovom prilikom na konferenciji Dražen Goreta, direktor marketinga Tvornice kulture, je apelirao te pozvao te iste susjede da dopuste mjerenje kako bi se napokon dokazalo da je buka u dopuštenim granicama. Tvornica očekuje pozitivne rezultate jer je predana sva potrebna dokumentacija o ispravnim mjerenjima a posebno jer je u izolaciju uloženo dodatnih 50 tisuća nakon prvotna 4 miliona za renoviranje. Također se navodi da iako nova oprema u klubu iste je jačine kao i stara te da tu nebi trebalo biti problema mada nova oprema zahtijeva nova mjerenja.
[  ]


Mate Škugor , umjetnički direktor Tvornice kulture (Žedno uho,N.O. Jazz, Terraneo) se našalio na svoj račun izjavivši da se svaki klub u kojem počne raditi zatvori zbog sličnih razloga, no šalu na stranu jer tu su i zakonske odredbe koje su malo je reći smiješne jer je gornja granica dozvoljene buke 90 decibela što će proizvesti bilo koji od bolje popunjenih kafić a uz žamor gomile i muziku. Škugorov sugovornik na PRESS ici Zoran Marić, predsjednik udruge promotora Promo ( INMusic Festival, Rokaj Fest, Terraneo) se suočio sa sličnim problemom prošle godine te navodi koliko ima paradoksnih situacija u samoj birokraciji te se osvrće na nadolazeće koncertne spektakle u Zagrebu poput Madonne na Maksimiru ili Red Hot Chilli Peppersa na hipodromu koje bi po ovom zakonu trebalo zabraniti jer će zasigurno proizvesti ''višak'' decibela. Menadžerica Bambi Molestersa i Owerflowa, Didi je nadodala da bi zatvaranje Velikog pogona moglo proizvesti dalekosežne posljedice u daljnjoj suradnji sa bendovima, te znatno otežalo rad sadašnjoj upravi. Kao što znamo Bambi Molesters su morali svoj nastup prebaciti u Mali pogon jer je Veliki zatvoren dan prije koncerta. Kao sugovornici, podršku su pružili i Lidija Samardžija - menadžerica Gibonnia i Urbana, Mile Kekin koji veli da je zatvaranje Tvornice suludi čin kao i Zvonimir Bučević Buč - HGU, koji se također osvrnuo na nelogičnosti u zakonu o zaštiti buke.

HGU, udruga promotora HR, predstavnici glazbenika HR će u skorije vrijeme predstaviti svoje prijedloge o izmjeni Zakona o zaštiti buke nadležnom Ministarstvu po uzoru na neke zakone u EU. Nadajmo se najboljem.

Što se u biti krije iza svega toga? Pa ti stanari koji žive u neposrednoj blizini kluba su valjda svjesni da žive u centru grada gdje buka se proizvodi od automobila, tramvaja, prolaznika itd., a osakatiti grad Zagreb za mjesto poput Tvornice kulture bi zaista bilo žalosno i očajno. Možda cijena kvadrata stana će porasti ako se Tvornica zagasi? Kako izgleda mapa buke Zagreba, ako uopće postoji? Kako klubovi u drugim gradovima poput Rijeke-Palach i Pula-Uljanik su izašli na kraj s tim problemima? Kako je Ljubljana pametno uložila gradski novac u Kino Šišku koji je uz Tvornicu kulture među vodećim koncertnim punktovima u regiji? Tko tu profitira? Možda bi upravi Tvornice bilo profitabilnije staviti ključ u bravu i sudskim putem doći do pravde i najvjerojatnije i profita ne mareći za razvoj kulture kao što bi to mnogi narodnjački klubovi napravili. Naravno da neće, već sa pozitvnim stavom se ide dalje i nadam se da će već 01.03. Johnny Winter zasvirati u Velikom pogonu.
Osim navedenih na konferenciji podršku su došli pružiti poznata imena glazbene scene poput Jelena Radman, Ibrica Jusić, Žanamari Lalić, Anita Valo, Jasna Bilušić, Ivan Jurić - Yuri, a telegrame podrške su poslali Damir Urban, Gustafi, Let 3, Gibonni i Denis Dumančić te ih nazočnima pročitala koordinatorica konferencije Ida Prestar.
[  ]

Kakvo će riješenje naći? Dodatnu brzu sanaciju zvučne izolacije ako to bude potrebno ili neku izmjenu u zakonu, zajednički sporazum, štogod da bude samo da nam Tvornica kulture nastavi sa radom i obogaćivanjem kulturnih dešavanja u Zagrebu i Hrvatskoj. Nadamo se također da će i gradska uprava kao i institucije zadužene za kulturu pripomoći u ovom slučaju i ne dopustiti da se ponove Kulušić i Lapidarij.

Često pohodim kulturna dešavanja u Tvornici kulture i uz buku muzike stanari se žale na glasnu pijanu mladež od kojih nemaju mira i sna. Koliko sam svjedočio, izbacivači u klubu i ispred njega rade svoj posao odlično i ne dozvoljavaju zadržavanje i galamu kao ni iznošenje pića van kluba. Što se parkinga tiče u centru je uvijek bio problem ali većina nas parkira u garaži na Kvatriću te smo na 5 minuta hoda od Tvornice a i tramvajska stanica je u neposrednoj blizini. Sanitarna inspekcija će ovaj put, nadam se, prihvatiti mjerenja tvrtke s licencom bez izlike da je mjerenje rađeno na pretihom koncertu (Chinawoman) i da će ovo troje tvrdoglavih susjeda otvoriti svoja vrata tvrtki s zadovoljavajućom aparaturom (umijesto iphone-a sa aplikacijom!), te da nećemo izgubiti dragi nam centar urbane kulture.

sensimillax // 22/02/2012

Share    

> kolumna [last wanz]

cover: Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

| 26/02/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: KEKAL protiv triknološkog napretka AI

KEKAL protiv triknološkog napretka AI

| 13/01/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: San novogodišnjeg tuluma

San novogodišnjeg tuluma

| 03/01/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: reakcija na recenziju

reakcija na recenziju "Live @ Dobrovo" benda RODOLJUBAC

| 01/09/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

| 09/08/2023 | jan vržina |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*