home > interwju > BILK - 'današnji pop više nije vezan uz generički pop aranžman stadionskih refrena'.

kontakt | search |

BILK - 'današnji pop više nije vezan uz generički pop aranžman stadionskih refrena'.

Bilk je svojim prvijencem "This BILK Is Radioactive" snažno uzdrmao plesni i klupski kardiogram sredinom prošle decenije najavljujući novu epohu domaće moderne scene kao alternativnije varijante dance-popa u kojeg je bio utkan i elektronski šlih s nekoliko inačica d'n'b-a, funkiranog post-rocka, dubova, pa čak i sofisticiranih r'n'b eskapada. Od tada su se pritajili tek rijetko nastupajući, no pripremali su se jako dugo za ponovni napad realiziran u obliku drugog albuma ""Quantum Status" objavljenog sredinom veljače 2018. za Aquarius Records.



U međuvremenu su se isprobavali s nekim eksperimentima, potezali su nove strategije prilagođavajući zvuk i stil kurentnom svjetskom izričaju, a pošto smo ovaj intervju zakazali još prije promotivnog nastupa u KSET-u kad je bend bio previše zauzet organizacijom, nimalo ne škodi što pred vas stiže tek sada. Novina ima mnogo, a o njima priča klavijaturist i elektronski mozak ekipe Tin Oberman.



Dugo vas nije bilo. Što se dešavalo od prvog, davno objavljenog "This BILK Is Radioactive" koji je, usput, po čitateljima Terapija.net imao jedan od najboljih singlova ("Objects", no.5)?

TIN: Od tog vremena smo odsvirali gig u Moskvi, gig u Parizu, Sziget festival u Budimpešti i radili na aktualnoj ploči. Postepeno smo prestali koristiti gitaru uživo i počeli puno više pjevati.
Uz svakodnevni život, Edi i ja smo oko 2010. svirali live s Diyalom i s Detourom (Edi je s njima od početka, ja sam bio samo kratko), Luka je odnedavno počeo i raditi glazbu za kazalište…



Konačno ste se odlučili na album, daj pobliže nekih pojedinosti o njemu jer je službeno izašao 19.II, a i odradili ste promotivni koncert u KSET-u samo četiri dana prije objavljivanja. A osim toga, objasni sam pojam "Quantum Status"

TIN: Album je nastajao dugo. Snimali smo ga, što sami, što u studiju kod Berka Muratovića i Luke Grubišića Čabe. Većinu pjesama je miksao Hrvoje Pelicarić, dvije Koolade, jednu ja. Album je osmišljen prvenstveno kao 12-inch vinyl, s A i B stranom i donosi izbor najboljeg materijala kojeg smo dovršili od 2009. do 2017.
Ovaj put smo, kao i prije desetak godina, u stvaranje albuma krenuli s Daliborom Barićem, koji nam je svojedobno nacrtao sve vezano uz 'This BILK', pa i video za spomenuti 'Objects'). Priča je i ovoga puta počela s kratkim stripom (jedna sličica :) ) o dva SF lika koji se pitaju 'If this record is to travel into sound, what are these tracks for'? (https://twitter.com/bilk_twitt/status/951459999028531200). Kvantni status se pojavio kao dvije riječi koje svakodenvno susrećemo na internetu, rijetko se koriste zajedno, a zvuče poput naslova nekog SF bestsellera… let your status go quantum!



Idemo se malo pozabaviti s "Quantum Status"… Ja bih odmah skočio na 5. stvar "TryNOT2" jer mi je najintrigantnija s odjecima protoka vremena, nečega što blisko asocira na pomaknuti tijek odzvanjanja sata

TIN: "TryNOT2" (http://bilk.bandcamp.com/track/trynot2) je nastala kao usporeni jam na temu instrumentala "dreamSTEPS" (https://bilk.bandcamp.com/track/dreamsteps), a putem se toliko nadogradila da je postala svoja pjesma. Vrti se oko nekoliko loopova koje sam iphone-om snimio na jedan ištekani Wurlitzer pa se lijepo čuju udarci noktiju po tipkama koji onda odzvanjaju kroz nekoliko jeka što te možda podjseća na pomaknute satove... + Edi je genijalno osmislio taj 'povuci-potegni' / 'add a beat - skip a beat' hip hop groove koji gradi dinamiku cijele pjesme, i koji je doveo do toga da nam pjesmu smiksa i ubrzo remiksira Koolade (https://soundcloud.com/bilk-1/tryingnot2-remix-by-koolade).
Tekst se bavi samim radom na toj pjesmi, našem trudu da održimo taj ambijent (I will try not to break, I will try not to shake) i probama na kojima je nastajala - u Dugmetari (u Savskoj), u prostoriji s prozorima okrenutima prema nasipu sa željezničkom prugom (Trains are playing stroboscope with sunset, getting the band in stop motion).
[  ]

Prve četiri pjesme su urađene u vašem klasično prepoznatljivom maniru, već ste ranije plasirali i pop-isticirani dance singl "Like2Dance". Koliko ste moćni da s ovim, nazovimo povratničkim albumom nakon 12 godina diskografske pauze ponovno privučete pozornost starih fanova? Ili još bolje, prepoznajete li mogućnost starog izričaja da bi mogao uzdrmati kardiogram novih generacija?

TIN: Među prve četiri pjesme na A strani je i "BEATSin2bits" (https://bilk.bandcamp.com/track/beatsin2bits) - prva pjesma ikada koju smo zajedno napravili Edi, Luka i ja zajedno.
Moram priznati da je meni teško osjetiti neku veliku razliku između tih 'izričaja' - meni su to u glavi samo razlike u emocijama, BPMima i patchevima na sintevima :) Uostalom, danas je sve retro - i pedesete, i devedesete... pa možda i nulte. A neki retro je uvijek moderan.

Kompozicije su vam i dalje formatirane u kratke pasaže s minimalističkim dekorom, ali se tek u drugom dijelu albuma osjeća kompleksniji pristup poput dubstepa "elle est faux" ili završne, naslovne "quantumSTATUS". Osjećaj da ste se oslobodili nekih 'tereta' prošlosti ili da ste se usavršili u skladanju pop pjesama prilagodljivih drugoj deceniji 21. stoljeća?

TIN: Ovo s pop pjesmama prilagodljivima drugoj deceniji lijepo zvuči, hvala. Ja te naše pjesme stvarno vidim kao pop. U velikom broju područja došlo je do hiperinflacije pojmova, sve je postalo sve - sve je art, sve je heritage, sve je vintage, sve je pop… Meni je gotovo sva glazba koju konzumiram 'pop glazba - sve što mi je pitko, što ima neki 'hook' mi je pop. To nije više vezano za formu verse-bridge-chorus, niti generički pop aranžman sa stadionskim refrenom… pa ima gitarskih pedala koje u real-timeu generiraju bendovski aranžman dok sviraš gitaru i pjevaš…
[  ]

Tekstovi su vam i dalje po običaju ostali minorniji dio fabule; nema ih mnogo, tek par stihova po pjesmi. Stiče se dojam kao da se obraćate nekoj netragom nestaloj populaciji acid-house/ techno/ big beat generacije gdje je glazba, makar i srozana na repeticije bila daleko važnija od samog lirskog efekta. Što vam predstavlja vokalni dio u pjesmama - nužno semantičko zlo, tek toliko da se nešto kaže ili striktno određenu referencu?

TIN: Daleko od toga da je tek toliko… da je tako, teksta ne bi niti bilo. Iako, istina jest da nam je vokal u aranžmanu važniji zbog same prisutnosti zvuka ljudskog glasa u slici, bilo da je clean ili vokoder, ili oboje.

Niste li se koji put pronašli u situaciji da pokušate promjeniti svijest ljudi, ne samo odličnim nastupima koje ste održavali, već i cjelokupnom infrastrukturom, uključujući i izabrani leksik?

TIN: Hehe - ako svaka informacija koju pojedinac prihvati utječe na svijest, to čine i informacije koje mi dajemo. Everything you want to know is after all what you know (https://soundcloud.com/bilk-1/elle-est-faux).
S druge strane, ako aludiraš na neke domaće sociološke (i demografske?) pokazatelje… i dalje smo doma, nismo se odselili i radimo muziku kakvu vjerujemo… što uistinu nije najjednostavnija stvar.

Koliko i kako se vidite na današnjoj sceni s ovim albumom? Ima li bliske poveznice s kurentnom ekipom - Chui, Tannu Tuwa, No!Mozzart, The Hunting Dogs…? Ili više s Bamwise i Antenatom… nekoć ste s ovim potonjima i nastupali na početku karijere.

TIN: Kod nas se oduvijek radilo o nevelikom broju umjetnika koji se ovime bave. S The Hunting Dogs smo nastupali prije godinu i pol u Gorgoni, Igor iz Bamwise-a s nama surađuje kao ton-majstor.. isto kao i s ABOP-om.

Thnx na odvojenom vremenu. Još samo generalna poruka za kraj… Što fanovi točno mogu očekivati od predstojećih koncerta i od vinila kojeg će tek slušati?

TIN: Sredite si gramofon da možete poslušat kak spada.

horvi // 01/03/2018

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*