home > interwju > LETU ŠTUKE

kontakt | search |

LETU ŠTUKE

S obzirom na to da ste određeno vrijeme u mlađim danima proveli živeći u Zagrebu, ostavljaju li nastupi u Zagrebu poseban osjećaj? U intervjuu za lupiga.com ste komentirali da se Sarajevo u razdoblju nakon rata prilično promijenilo, mislite li isto za Zagreb?

I da nije bilo rata promjene su normalna stavka. Ako ništa protok vremena čini svoje. Volim Zagreb. Tu sam živio i uvjek se rado vraćam. Kud ćeš bolje nego kad se vratiš da sviraš svoju muziku ljudima koji je vole i slično ili isto razmišljaju.Bez obzira odakle su.

Kad smo kod Zagreba, vratimo se još malo u prošlost i dotaknimo se glazbenih uzora. Jednom ste prilikom među bendove koji su na Vas osobito utjecali, a nisu dobili dovoljno priznanja, naveli sarajevski Kongres i SCH. S druge strane, čini mi se da je bend poput Azre u toj sferi utjecaja prepoznatljiviji. Je li pjesma Tesla, s obzirom na stihove poput "sve ti je ravno do dna, u zemlji tulipana" i "cijeli život za ideju, tvoje riječi su u spreju", posvećena Johnnyju Štuliću?

Jednom sam paralelno čitao biografije Tesle i Štulića. U oba slučaja se radilo o životnoj dosljednosti i vjeri u humanu ideju. To su osobine koje su danas definitivno u deficitu i to na globalnom planu. U biti to je pjesma upravo o tome a likove znamo svi.

Ukoliko jest, je li kao svojevrsni homage primljenim glazbenim utjecajima ili je više politički orijentirana s ciljanom porukom?

Namjestilo se da je i jedno i drugo. Dobra tema nosi jasnu poruku.

Kad već spominjemo Teslu i nastupe u Zagrebu - kakav je osjećaj bio pjevati Teslu s Pipsima u Domu sportova prije tri godine, s obzirom da Dudo i društvo baš i nisu bend koji na koncertima izvodi obrade?

Bilo je fantastično. Znam da Pipsi imaju na svojoj setlisti uvjek nekoga od regionalnih suvremenika. To je bend koji iznimno cjenim a Dudi mogu čestitati na dosljednosti. On je kopač i nikad replikant. Respect brate.

Tijekom godina su i Štuke postale prilično prepoznatljiv uzor drugim izvođačima, ali ste, konkretnije, kao autor glazbe surađivali i s drugim izvođačima i za iste pisali pjesme. Na koji se način taj kreativni proces skladanja glazbe za druge, naročito kod sastavljanja lirskog sadržaja, razlikuje od skladanja za Letu Štuke?

Kad pišem za Štuke pišem k"o sebi. Kad pišem za druge uzimam u obzir psihološki profil izvodjaca i njegov ili njen dotadašnji opus. Svi oni manje više traže lirski sadržaj. Raditi po narudžbi je poseban izazov i igra sa različitim osobnostima.

Povezano - Osobno su mi neke od vaših najdražih suradnji one s Natali Dizdar koja je nedavno održala vrlo uspješan koncert u zagrebačkom Boogaloou. Sada ste već, ako se ne varam, kao autor-izvođač tim napravili pet pjesama. Kako je suradnja započela i imate li među tim kompozicijama nekog osobnog favorita?

Nas dvoje suradjujemo preko njene menadžerice Goge Bosak koja i jeste inicajator te suradnje. Volio sam njen debi album i rado se odazvao. Natali je posebna po tome što energiju plasira sa ukusom i donosi nenametljivu zrelost. Ne volim kategorizacije ali napravit ću iznimku i reći da je "Grijeh" zaista dobra stvar..

Nedavno ste izbacili Best of kompilaciju. Kakav je bio postupak odabira pjesama? Jeste li tracklistu slagali iz čiste best of perspektive ili kao svojevrsni greatest hits? Ili smatrate da je, kad su u pitanju Štuke, to zapravo jedno te isto?

Kompilaciju sam složio sa ekipom "Menarta". Uzeli smo u obzir top liste i You tube preglede kao i neke osobne favorite. Taj album je pravi presjek priče benda u prvih deset godina. Neke pjesme nedostaju ali cd je na žalost ograničen format.

U listopadu je bend izbacio i Bože zdravlja, prvi singl s nadolazećeg albuma. U pjesmi primjećujem nešto više elemenata "elektronike", ali s obzirom na vaša prijašnja izdanja - svaki fan zna da na albumima volite miješati velik broj stilova i zvukova. Najavljuje li Bože zdravlja i neki općenitiji sonični odmak od već istraženog?

Bože zdravlja nije tipična pjesma s novog albuma ali je pisana i producirana istraživački. Bit će to zanimljiv i stilski širok album ali sa potpisom. U doba tehnologije koristimo tehnologiju ali ne zanemarujemo svirku. U smislu tema sam otišao korak dalje i pojednostavio ih na životne . Bez mnogo politike ili patetike.

Jesu li se, i u kojoj mjeri, promijenile i lirske teme pjesama? Jeste li u razdoblju između dva albuma pronašli i neki novi način pisanja ili novi pogled na već opjevane teme?

Način pisanja se mjenja ali teme su na žalost sve uže i pritisnute virtualnim pogledom na život. Internet nudi razne sadržaje ali selekciju smo primorani odraditi sami. Na kraju se sve svodi na to da je pravih sadržaja premalo a istina previše.To mora donijeti nove poglede.

Za kraj, znamo da u četvrtak u Vintageu možemo očekivati odličan koncert, no možemo li očekivati i neka posebna iznenađenja?

Samo neka bude opušteno.

ivan blažinović // 13/12/2017

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*