home > interwju > BIG STRIP GORILA [Mate Palestrina Mazić]

kontakt | search |

BIG STRIP GORILA [Mate Palestrina Mazić]

Big Strip Gorala 07/12 imaju promociju debut albuma 'Moment', te smo s gitaristom Matom malo pospikali o debutu, promociji...
[ big strip gorila ]

big strip gorila   © toni mijač

Album 'Moment' je mjesec dana vani. Recenzije su itekako pozitivne. Koliko si iznenađen pozitivnim kritikama i kako bi ti predstavio album?
Je, vrlo su dobre recenzije, pogotovofeedback od ljudi, prijatelja i kolega sa scene. Moram priznati da samnešto slično i očekivao jer smo zaista dali svaki komadić naših glazbenih mogućnosti i iskustva koje smo sakupili u ovih par godina u to izdanje. Tako da je ovo veliki korak za nas, dugo smo čekali, bili pomalo i nestrpljivi, ali sad kad je napokon album vani veoma sam zadovoljan i sretan.

Ako gledamo pjesme na albumu, neke su stare i nekoliko godina.
Najstarija pjesma na albumu je "Negacija savršene priče", izašla je prije 3 godine na indie-rock kompilaciji "Tragovi" (za album smo je malo prearanžirali i snimili u novom obliku). Ona obilježava nekakav pomak prema ozbiljnijem radu benda i prve korake Big Strip Gorile u kompletnoj formaciji: Jenky - vokal, Čanki - bas, Mateo - bubanj i ja - gitara. Još je par pjesama izašlo nakon "Negacije" u obliku singla što je nama bio prirodan tijek, tako da nismo previše žurili s albumom.

Ono što sam primijetio da se itekako trudite oko kompletne prezentacije benda. Spotovi su na nivou, kod dizajna albuma ništa se ne prepušta slučaju i hrpe sličnih sitnica. Relativno mlad bend, kako po godinama, tako i po stažu, otkud takva profesionalnost?
Istina, drago mi je da si to primijetio. Jednostavno to volimo. Nismo jedan od onih bendova koje boli rac za spotove, fotke i vizualno izražavanje benda, prezentaciju. Uvijek se trudimo i želimo sudjelovati u svim tim "sitnicama", tako da spotove npr. radimo u čvrstoj, prijateljskoj vezi sa snimateljem i stalno bacamo neke ideje - što bi i kako bi. Spomenuo bih, dragu nam, Janu Dabac koja je radila likovno oblikovanje albuma, mislim da smo je pošteno namučili, a ona je još bolje odradila svoj dio posla. Jenky nam inače pazi na najsitnije detalje!

Štoviše, imate i svoj glazbeni pravac.
Već uvaženi zoo-rock žanr! Odličan potez još mladih gorila s kojim smo riješili hrpu muka glazbenim kritičarima i novinarima. Mislim da nije prošao niti jedan intervju na kojem nas nisu pitali što je to zoo-rock i zašto smo to osmislili. Taj neologizam smo stvorili u počecima kada smo se prijavljivali na sve demo festivale i natječaje za mlade glazbenike na kojima uvijek moraš navesti žanr glazbe koji sviraš. Nama su tada govorili da zvučimo i kao Stonesi i kao Ferdinandi i kao Whoovci, a mi smo samo sebi zvučali kao nešto skroz drugačije i tako je nastao zoo-rock, zvuk koji je rastao i danas je zabilježen na albumu "Moment".

Iako mnogi mladi izvođači koji se bave glazbom koja bježi od komercijalnosti, snimaju albume po d.i.y. principu ili za manje (nezavisne) kuće vi ste se odlučili snimiti album za CroatiuRecords. Što tako jedna velika kuća može ponuditi relativno mladom izvođaču i kako bi opisao suradnju s njima?
Mi smo također radili i štovali d.i.y. ideologiju kada smo kretali. Objavili smo i demo EP koji smo svojim ruka izradili. Mora, međutim, biti jasno da je većina toga i danas tako. Ono u čemu nam je Croatia pomogla je sama proizvodnja cd-a i, ono što je bitno za mladi bend, poguranac u smislu dolaska do radio urednika i raznih emitiranja. Neovisno o tome još uvijek sami šaljemo mejlove i radimo sve što rade i neki d.i.y. bendovi. S druge strane, dobra je vibra, koliko god iznenađujuće zvučalo, trenutno u CR-u ima nekoliko novih izvođača koji spadaju u naš krug noviteta na sceni i čini se da postoji sluh izdavačke kuće za takvim glazbenim izričajima. Davor Drezga, urednik našeg albuma zaslužan je za to da nam zasad ide s njima skroz ok.



Osjećate li u zadnjih godinu dana pozitivan pomak benda u smjeru posjećenosti vaših koncerata i popularnosti uopće?
Da. ful nam je drago što ima sve više ljudi koji stalno dolaze na koncerte i znaju naše pjesme. Veliki iskorak je napravila pjesma "Bez treme", prvi put smo s tim singlom doživjeli trenutak da je svako malo čujemo na radiju ili vidimo na tv-u. To nas je svaki put sve više iznenađivalo, uhvatili smo i prvo mjesto MTV-jeve "Domaćice", bili smo sretni ko mala djeca. To se odražava i na koncerte također, nema bolje situacije nego kada publika na koncertu pjeva tvoju pjesmu, a ti sviraš pred njima.

Ove godine nastupali ste i na KarlovačkoRockoff Festivalu, kakva iskustva nosite od tamo?
Na RockOff-u se dogodilo baš to, odlična atmosfera, definitivno najbolji koncert u dosadašnjem radu benda i puno adrenalina koji nas je napucao pred izlazak albuma i koncertnu promociju u Tvornici. RockOff je festival koji nam je dosta pomogao, prijavili smo se jer smo znali da možemo kroz njega dobro ispromovirati album i novu stvar. Brinu oko promocije svojih bendova i stvarno se trude da mlade, toliko nezastupljeni bendove poguraju do mjesta do kojih mi ne možemo samo tako doći.

Ti si Mate, koliko pamtim, svirao kao gost bendu Garage in July na terapijskom rođendanu ove godine. Koji su još bendovi u tom vašem kružoku, ekipa s kojom se bendovski družite?
Jesam, Garage in July je bend o kojem ti mogu ispričati toliko stvari, skoro koliko i o Big Strip Gorili. Slučajno smo se upoznali na MUF-u u Sisku i rodila se ljuba na prvi pogled. Evo, u subotu smo bili na momačkoj od Bagija (gitarist -GarageinJuly)! S njima nam se baš gušt družiti i svirati, postali smo najbolji prijatelji, iako žanrovski, usko gledano, nismo ni slični. U kružoku je još i bend Orvel s kojim smo se povezali nakon kompilacije "Tragovi", a Igor (frontman - Orvel) nam je otad snimio četiri spota. Imali smo i jednu fazu "mini-grupe" (nismo još tak veliki da bi bili super-grupa) kada smo zajedno svirali pod kraticom B.O.G., a možda jednom i objavimo nešto pod tim naslovom. Sa S3ngsima, tj, Sengsima smo si isto jako dobri, volimo bendove s kojima možemo imati dobru spiku i zajebanciju.

Zanimljiv je vaš zvuk, koji se s početaka, kad je bio evidentan utjecaj Rolling Stonesa, do danas itekako promijenio. Kako i zašto je došlo do zvukovnih pretumbacija uopće? To sve se dogodilo odjednom ili su se stvari polako pomicale?
Na Stonesima smo odrasli, kao i svaki iole relevantan bend. Možda smo zbog frizurica malo i bacali na njih, ali nikad nismo krenuli u tom vintage smjeru. Vrlo brzo smo počeli brijat na novu mjuzu pa smo tako spajali naša prijašnja glazbena slušanja s modernijim izričajima.

Kako iz današnje perspektive gledate na prvi samostalni EP koji ste snimili još na početku karijere? Znaš ono, mnogi bendovi takve stvari odbacuju od sebe, kao prvi mačići se bacaju u vodu.
Teški počeci. Prvi odlazak u studio, nismo ni basistu imali pa je producent, Mladen Malek, snimio bas gitaru. Vrlo brzo su nam te "stare" pjesme postale dosadne i stalno smo pokušavali nešto novo, na svaku stvar gledam kao na putokaz prema ovome danas - albumu "Moment" i pjesmama koje nas danas definiraju. Puno smo naučili iz te prve faze i to je apsolutno obilježilo nas i naše današnje pjesme. Svirat ćemo u Tvornici dvije pjesme s tog prvog EP-a, pjesme koje se ne mogu naći na youtubeu ovih dana, samo u ladicama starih fanova i prijatelja.

Gdje vidite zvuk benda za pet godina?
Glazba je preživa stvar da bi mogli zamisliti gdje ćemo u narednih pet godina s njom. Mene uvijek najviše vesele nove pjesme i najveći mi je gušt njih svirati. "Sve si bliže, "Novi mjesec" i "Lutaš" s albuma su nastale doslovce pred snimanje i tu vidim smjer u kojem bi se mogli kretati sljedećih godinu dana. Ali nikad ne znaš, bumo vidjeli, a tek za pet godina…

Koliko se pretumbacija dogodilo s bendom od tad do danas? Jezgra je i dalje tu.
Ne puno, u demo fazi smo se dosta tražili, od nastanka imena Big Strip gorila u početku je za mikrofonom bio Antonio Manhard, a ubrzo je za njega stao Jenky koji je najiskrenije mogao interpretirati svoje tekstove. S obzirom na to da Mateo, Jenky i ja nismo mogli naći osobu koja bi s nama svirala bas, neko vrijeme smo svirali bez bas gitare jer nam je bilo bitno da smo svi u bendu na sto posto i da smo međusobno jako povezani. Onda smo odlučili uhvatiti Čankija koji je bio gitarist u drugim bendovima, a išao je s nama u srednju i bio dio uže ekipe. Dugo smo ga nagovarali i molili da uzme bas u ruke pa je napokon i njemu došlo u glavu i primio se posla za basom, tako je nastala prava Big Strip Gorila. Mislim da bez ijednog od nas ovaj bend ne bi funkcionirao



Koja je neka tajna veza između Bijelog Dugmeta i Big Strip Gorile?
Croatia Records. Snimali smo bubanj za pjesmu "Sudar s istinom" u studiju i nazvao nas je urednik da nas pita je l' nam ok da uleti Goran Bregović pa da malo čuje što radimo i kako zvučimo. Nama je to bilo kul jer su prvi albumi Dugmeta nešto što smo slušali kada smo počeli otkrivati hrvatsku rock glazbu. Brega je došel, posudil moju gitaru i pitao jel bi snimili neku stariju stvar od Dugmeta s njim. Tako smo zajedno uživo snimili njihovu pjesmu "Zar ne vidiš da pravim budalu od sebe". Možda smo bili malo skeptični u početku, ali jedno lijepo iskustvo i stvar za pamćenje.

Ima li nekih novih klinaca, koji su sad tamo gdje ste vi bili prije pet godina, da bi ih istaknuo?
Ima, iako mi se čini da je bilo puno više mladih bendova u proboju kada smo mi kretali. Stalno smo svirali po birtijama s raznim bendovima i izvođačima, a sada nekako još uvijek ti isti bendovi guraju prema gore s malo naznaka za novima. Spomenuo bih Spiridon, mladi bend koji, opet usko gledano, nije nama uopće sličan, ali prže jako dobru mjuzu.

Promocija albuma je u Tvornici, već ovu srijedu 07/12/2016, pretpostavljam da jedva čekate.
Uff… Ludi smo 300 na sat. Jedva čekamo. Predstavljamo album na kojem smo puno radili i uživo sviramo sve pjesme s njega. Bit će ludnica, ne znam kako ćemo izdržati kad se popnemo na stage.

Što očekivati na promociji, sprema li se koje iznenađenje?
Spremamo odličnu svirku, bit će i iznenađenja koja ti mogu otkriti. Bojan iz benda Garage in July gostuje na jednoj pjesmi s usnom harmonikom, a pomoći će nam i Martin Mandić, dragi prijatelj i odličan gitarist koji je snimio solo za pjesmu "Bermudski trokut".

Umjesto kraja, kako bi ti najavio koncert i pozvao ekipu na promociju?
Čekamo vas u Tvornici Kulture u srijedu. Počinjemo u 21:30, dođite poslušati kako zoo-rock zvuči u momentu live nastupa. Samo kruto!

jura // 06/12/2016

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*