home > interwju > ThroaTTwisteR: INTERVJU uoči koncerta!

kontakt | search |

ThroaTTwisteR: INTERVJU uoči koncerta!

Bliži se Dušni dan. Dan kada ćete u Vintage Industrial Baru pod okriljem Good Vibrationsa ostaviti svoje duše na podiju uz drobilačke deathcore taktove ThroaTTwisteRa, metalcore naricaljke Pale Originsa i ambijentalno milovanje metalnih ploha australskog Dream On Dreamera.
[  ]

Uoči koncerta napravili smo intervju s Goranom Pavlicom, frontmanom najžešćeg benda s nadolazeće večeri - ThroaTTwisteRa. Ima li tržišta za domaći deathcore, kada će grupa TT izbaciti novi album, koje je mišljenje benda o dijelovima žarulje i ima li povratak zagrebačkog davitelja A.S. (??) telepatsku poveznicu s ThroaTTwisteRom samo su neka od pitanja na koja u ovom razgovoru možete potražiti plauzibilne odgovore.

Pozdrav! Kako se osjećate? Želite li nekome zavrnuti gušu?

Pozdrav! Super se osjećamo, a zavrtanje guše je sama bit i esencija benda. Kao mali bijasmo oteti i uvježbani u vještini zavrtanja guše u Japanu, u kampu istočno od Osake te se može reći da smo sada već pravi profesionalci.

Eto ljudi, beware or be aware. Mnogi domaći metalci nemaju kontinuitet u snimanju albuma i koncertiranju, pa ih publika brzo zaboravi. I kad se jednom vrate u žižu javnih zbivanja moraju maltene ponovo graditi sve ispočetka. Što usporava rad ThroaTTwisteRa? Koji su razlozi da postojite skoro 10 godina, a imate iza sebe tek jedan EP, jedan album i rijetke live svirke?

Najbitniji razlog je taj što radiš glazbu koju voliš. Bez zajebancije, ugnjetavanja i kompromisa. To nije glazba koja se može prodati, unovčiti te u ovoj zemlji za nju ne postoji tržište. Pomirili smo se s time i izvodimo je isključivo kao kreativni ispušni ventil te s vremenom ona postane potreba koju trebaš zadovoljiti jednako kao glad ili žeđ. Ako ta potreba preraste u napor i obvezu izazvanu raznim uvjetima i rokovima onda ona gubi smisao, jer satisfakcija kreiranja prelazi u frustraciju pukog posla. Drugi razlozi su naravno svakodnevne obveze, poslovi, međuljudski odnosi, financije, itd. Prioritetna slagalica strave.
[ ThroaTTwisteR ]

ThroaTTwisteR   © Julien Duval

Pošteno. Craft pivovara Nova Runda se u duhu uzajamne promocije povezala s vama. Na bendovskim majicama i FB-banneru imate njihov logo. Kako je došlo do suradnje između vas? Što ona donosi bendu, a što bend pivovari?

Neki kažu da je suradnja s Novom Rundom puka slučajnost, a neki da je sudbina zapisana u zvijezdama. Suradnja je temeljena na uzajamnoj podršci umjetnika koji rade ono što vole i vole ono što rade. Da parafraziramo komentar Mire (jednog od vlasnika Nove Runde) na glazbu benda: "Njihova glazba nije za svakoga, niti je naša piva za svakoga."

Eto, još vam samo fali vrćenje na Radiju Student koji nije za svakoga. Nego, koliko je članova ThroaTTwisteRa potrebno da se promijeni žarulja?

Nijedan. TT voli mrak. <3
[ ThroaTTwisteR ]

ThroaTTwisteR   © Julien Duval

Da, čuo sam i ja da su zajebani igrači. Generički metalcore na ovim prostorima nije ništa novo. Međutim, je li ThroaTTwisteR prvi hrvatski metal bend koji baštini mid/down tempo varijantu disonantnog deathcorea?

Da, definitivno se može naći elemenata novijih pravaca deathcorea u našoj glazbi, a osim Vatre i nas, ne znamo koji još bend bi izvodio tako nešto.

Ali Vatra je uspješan bend, vidiš da ipak postoji domaće tržište za deathcore. Treba samo caltati dva soma eura da vam se spot tri mjeseca vrti na CMC-u. Nego, u kojem smjeru će ići daljnji razvoj vaše muzike? Ostajete do kuda ste stigli ili planirate eventualno svirku dići u tehnički zahtjevnije sfere poput mathcorea?

Bend nekako polako ali sigurno uvijek ide dalje. U pogledu glazbe uvijek pokušavamo napredovati i isfurati nešto novo i zanimljivo ali da ne izlazi previše iz prepoznatljivih okvira benda. Groove hardcore je uvijek baza, koja se poslije da zagrijati i oblikovati u razne etape pa seže čak od mid/dowtempo beatdowna sve do deathcorea. Iako su mathcore bendovi bili istaknuti uzori u formiranju ovog sastava, bendovi poput Meshuggah i Ion Dissonance, nikada previše nismo zalazili u ere tehnikalije. Mi smo jednostavni momci.
[ ThroaTTwisteR ]

ThroaTTwisteR   © Julien Duval

Muzički opis benda na internetu detaljno elaborirate nabrajanjem podžanrova i slikovitim opisima zvuka, a tekstualni dio ne spominjete, niti su vam liriksi dostupni pored pjesama na Bandcampu. Znači li to da se više trudite oko muzike nego oko tekstova?

Hvala na ukazanom propustu te su svi tekstovi od sada dostupni na Bandcampu...

Nema na čemu, odvajkada smo bili utjecajni medij. 8-)

...naš vokal Goran obožava pisati i svaki od tekstova njegovo je samostalno djelo kojem pridaje posebnu pažnju i trud.

O čemu pišete tekstove? Jesu li vam teme vezane uz osobna iskustva ili hipotetske situacije?

Tekstovi govore o svemu što nas okružuje: međuljudski odnosi, psiho-socijalno stanje pojedinca, društveni problemi, patnje mladog Werthera...

Razočaran sam, mislio sam da pjevate o visibabama k'o svi true metalci. Na sutrašnjem GV koncertu u Vintageu svirat ćete neke uratke s nadolazećeg albuma. Kada će vaš drugi dugosvirajući uradak ugledati svjetlo dana, tj. tminu tame?

Definitivno kada se skupi dovoljno pjesama. Još se premišljamo hoće li to biti EP ili će se ići na više pjesama, tako da molimo fanove za još malo strpljenja. Do tada, obećajemo da ćemo izbaciti barem još jedan singl popraćen video spotom.
[ ThroaTTwisteR (narodno raspoloženje s prošlog koncerta) ]

ThroaTTwisteR (narodno raspoloženje s prošlog koncerta)   © Julien Duval

Kad smo kod spota, priča se po kuloarima da novu hit singlicu planirate snimiti u duetu s Popularnim Joletom kako biste ubrzali revitalizaciju karijere i digli umjetnički rejting. Jeste li zaista spremni na tako odvažan potez?

Dobro kaj fakat nitko tu u ovoj državi ne zna čuvat tajnu. Ako već morate znati, Jole je veliki uzor i inspiracija benda te "suradnik iz sjene". Prisutan je na svim ritualima benda kao "lučonoša" i "nečastivi" i mislim da zaslužuje kredit prisutnosti u barem jednoj našoj pjesmi. Dakako bit će hit samo takav!

Svaka čast, tako se štancaju bodovi za metal knjižicu! Nije ni tajna da je Jole veći metalac u duši od nas sviju. Koji su oćenito planovi za budućnost benda? Imate li strategiju kako dalje ili stvari rješavate stihijski?

Pomalo...
[ ThroaTTwisteR (narodno raspoloženje s prošlog koncerta) ]

ThroaTTwisteR (narodno raspoloženje s prošlog koncerta)   © Julien Duval

Priča se po gradu da je zagrebački davitelj Antun Stanković nakon 30 godina ponovo na slobodi. Odmah sam otišao do vidovitog Milana i otvaranje tarota je pokazalo da je isti stupio u parapsihološku vezu s ThroaTTwisteRom koji ga je nagnao da ponovo krene serijski zavrtati guše. Pošto ste mu najveći idoli, hoćete li ga u srijedu staviti na popis?

Gledajte, ova tema je malo osjetljive prirode tako da se dotična osoba može naći na popisu ali pod određenim pseudonimom. TT se ograđuje od djela za kojeg se dotičnog optužuje te svaka povezanost sa zavrtanjem guše neosporiva je slučajnost. Toni je bio dobro dijete, miran i povučen...

Sumnjam, jer dotični je u pismu policiji najavio daviteljske sačekuše ispred Vintagea. Inače, MUP je iz sigurnosnih razloga preporučio publici da na koncert dođe sa Schanzovim ovratnicima, jer oni imaju pametnija posla od lovljenja serijskih ubojica. Treba netko rastjerivati beskućnike iz Importaneta i pankere što piju pivo na stepenicama Pana. I za kraj, priznajte nam moramo li se bojati za svoje duše ako na Dušni dan dođemo na vaš koncert u Vintage?

Naravno, zato utopit dušu preko Njuškala što prije!

Jasno. A kad već idete na Huškalo, svakako utažite strast za luksuznim artefaktima kupnjom ovog čuvenog metalca s raritetne must have relikvije:
[ Glavni glazbeni uzor u stvaralaštvu ThroaTTwisteRa. ]

Glavni glazbeni uzor u stvaralaštvu ThroaTTwisteRa.

***

Čuli ste, naučite se! I nemojte ne doći sutra na Good Vibrations, jer kao što poslovično kaže jedan od organizatora eventa: "ja vam još i opraštam nedolazak, ali crna teka ne". Stoga, pravac na FB-EVENT kliknuti "dolazim". Tko lažno attenda, Stipe Juras.

ognjen bašić // 01/11/2016

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*