home > interwju > Velika Rock Eksplozija #9 - RUM SMUGGLERS, BAD BLOOD, KYMERA, FROM ASHES, MEPHISTO'S REQUIEM

kontakt | search |

Velika Rock Eksplozija #9 - RUM SMUGGLERS, BAD BLOOD, KYMERA, FROM ASHES, MEPHISTO'S REQUIEM

Ovogodišnja Velika rock eksplozija će se održati od 29/09 do 01/10 u zagrebačkom klubu KSET, gdje će u tri festivalske večeri nastupiti ukupno 12 glazbenih sastava. Velika rock eksplozija će biti prvi festival u kultnom KSET-u ove jeseni, a KSET obilježava i četrdesetu godišnjicu, što ga čini najstarijim studentskim klubom u ex-yu.

Petak, 30/09 je rezerviran za žestoke metal riffove u sklopu Velike Rock Eksplozije - "Invasion from the East", "Metal Day" - a nastupit će čak pet sastava - Rum Smugglers, Kymera, From Ashes, Mephisto's Requiem, dok će Bad Blood održati promociju novog albuma.

Koliko su za mlade bendove važni festivali poput Velike rock eksplozije?
Rum Smugglers: Sama ideja je odlična, ali čini mi se da publiku ne zanimaju autorski bendovi, nego samo tribute bendovi i besplatni upad i merch.
Bad Blood: Vrlo su važni, jer se bend s jednim koncertom može predstaviti većoj publici. Još bi bilo bolje kada bi se VRE pretvorio u putujući festival, pa se nekoliko puta godine održavao u raznim hrvatskim gradovima.
Kymera: Važne su sve svirke gdje se bend može pokazati u dobrom svjetlu, znači dobar backline,tonac i naravno -uvježban bend :)
From Ashes: Takvi festivali su vrlo bitni za mlade bendove, ako ne i nužni. Svaki mladi bend mora se pokazati, a festivali su najbolja prilika jer dolazi svirati više različitih bendova koji dovode više različitih slušatelja. To znači i više mogućnosti da te netko čuje i da se mu na kraju svidiš.
Mephisto's Requiem: To morate pitati mlade bendove.



Da sami sebe morate usporediti s jednim HR ili stranim bendom, koji bi to bend bio?
Rum Smugglers: Running Wild.
Bad Blood: Mnogi prijatelji i fanovi su nas tijekom godina opisivali kao hrvatsku Panteru. To je, dakako, ogroman kompliment. Ali činjenica jest da je Pantera najviše utjecala na nas. Kao i Pro Pain, Sepultura, Slayer, Hatebreed. Od svih smo uzeli malo, od Pantere ono ključno - da na stageu razvaljuješ kao da ne postoji sutra!
Kymera: Nekako mi to uspoređivanje nema smisla, preširok je to pojam :)
From Ashes: Hmmmmm... Na žalost, iako smo iz susjedne države, vrlo malo poznajemo HR scenu, ne bi znali s kim se usporediti, sorry. Strani bendovi? Na jednom forumu su nas usporedili sa AVEGEND SEVENFOLD :) na drugom forumu su nam rekli, da smo mix METALLICA+PEARL JAM :) A vas pozivamo, da nas dođete pogledati pa sami prosudite. Za nas smo unikatni, svježi, nešto novo.
Mephisto's Requiem: Ne moramo i ne možemo. Diagnostic.



Imate li menadžera, nekoga tko vam pomaže u medijskoj promociji i organizaciji koncerata ili sve radite sami?
Rum Smugglers: Imamo promotora, zove se Brus Vein.
Bad Blood: Nemamo menadžera, niti smo ikad imali. Većinu toga smo u ovih 18 godina odradili sami, na što smo posebno ponosi. Ipak, treba istaknuti da zadnje tri godine veliku pomoć i podršku dobivamo od Miner Recordsa, koji su nam objavili zadnja dva albuma. Oni se zaista trude promovirati svoje bendove, pomoći im gdje god mogu, a ova putujuća karavana Invasion From The East koja se održava 30.9. u sklopu Velike rock eksplozije upravo je ta promocija bendova s Miner etikete.
Kymera: Menadžera nemamo, a oko ostalih stvari naravno da imamo pomoći, ali više manje sve započnemo sami, pa nam usput pomognu prijatelji i ostali bendovi.
From Ashes: Većinom sve sami organiziramo, uz malo pomoći od prijatelja iz drugih bendova. Ipak smo mlad bend i svaki početak je težak, dok te netko ne primjeti. Za dolazak u Zagreb moramo zahvaliti grupi BAD BLOOD, s kojima imamo odličnu suradnju i MINER RECORDSU,koji nas je uzeo pod svoje okrilje u INVASION FROM EAST event-u.
Mephisto's Requiem: Ne, kao i posljednjih 8 godina, sve organiziramo sami ili uz pomoć prijatelja i poznanika.



Imate li ambiciju jednog dana živjeti od svoje glazbe?
Rum Smugglers: Imamo, ali teško je izvedivo u trenutnom podneblju.
Bad Blood: Nemamo. Sviramo metal i hardcore. U Hrvatskoj. Zemlji Thompsona & Kradezea. Pametnom dosta. Vrlo smo svjesni gdje živimo i da od ovake glazbe neće biti kruva.
Kymera: Naravno da imamo, ali je to ovdje nažalost znanstvena fantastika :)
From Ashes: Pa tko je nema :) Naravno, imamo i mi taj cilj. Svjesni smo da je put do tog cilja težak, ali ga se ne bojimo :)
Mephisto's Requiem: Glazbu osjećamo i živimo te ju ne gledamo kao proizvod, makar bi bilo divno živjeti od onoga što voliš.



Mislite li da bi mogli živjeti od svoje glazbe da živite, npr. u Americi ili Velikoj Britaniji?
Rum Smugglers: Sigurno.
Bad Blood: Možda, ali prije 20 godina. Jednom nam je Gary Meskil iz Pro Paina rekao: "Da ovakvu glazbu stvarate u Americi, bili biste bogati". Možda jednom prije. Ali danas i Pro Pain i većina tih metal bendova jedva krpa kraj s krajem. Stalno su na turnejama, jer je to jedini način da prežive.
Kymera: Da smo nastali u 80-ima ili 90-ima možda, ali sad teško. Treba puno novaca i odricanja da bi bend uspio živjeti od svoje glazbe.
From Ashes: Hmmmmm... Sigurno bi tamo imali veću mogućnost da to isprobamo. A još nije zapisano, da to nećemo isprobati :)
Mephisto's Requiem: Vjerujemo da bi skrenuli pažnju na sebe, a bi li uspjeli živjeti od svoje glazbe - to je upitno, ovisi o američko-britanskom trendu.

Biste li bili spremni prilagoditi zvuk vašeg benda radio stanicama, kad bi znali da će vam to donijeti popularnost kod publike?
Rum Smugglers: Nije potrebno, mi smo totalno radio friendly.
Bad Blood: Ne.
Kymera: Mislim da metal više nije toliki tabu na radiju, barem u zapadnijim zemljama, tako da ne bi bilo potrebe prilagođavati zvuk :)
From Ashes: Sve pjesme su u original skoro 100% naš rad, znači vrlo malo utjecaja ljudi izvan benda. I s tim smo zadovoljni jer je to slika koju smo htjeli pokazati. A kad budemo imali priliku pričati o većoj popularnosti, pokušat ćemo što više održati tu sliku. Ali, na kraju je sve stvar dogovora s puno naših uvjeta :)
Mephisto's Requiem: Ne. To znači da bi onda bili Severina ili Rozga #ništaosobno



Gdje vidite svoj bend za deset godina? Razmišljate li tako daleko?
Rum Smugglers: U Sigetu u buksi.
Bad Blood: Moram priznati da ne gledam tako daleko. Sama činjenica da metal bend poput nas, i to još u Hrvatskoj, postoji 18 godina je uspjeh sam po sebi. Nitko od nas to nije očekivao i zato cijenimo svaki poziv na svirku, svakog novog fana. Koliko ćemo još trajati, samo nebo zna. Dok nam se bude dalo i dok nas život do kraja ne razvuče i ne rastrga.
Kymera: Pa što ja znam, kontam da ćemo svirati još, iskreno ne razmišljamo baš :)
From Ashes: 10 godina? Wow :) Naravno da razmišljamo, da imamo kuglu sa sobom mogli bi vam čak i reći kako će biti :) Naš bend vidimo najvjerojatnije kao i svi ostali bendovi što vide sebe - veliki festivali, predgrupa velikanima glazbene scene ili čak i solo koncerti. Nikad se ne zna što velika želja, volja i znoj mogu donijeti u budućnosti.
Mephisto's Requiem: Nakon što osvojimo sve Porine i Dore, vidimo se pred, ni više ni manje, nego 12 000 ljudi. Šalu na stranu, ostat ćemo zajedno kao bend, osim ako nas smrt ne rastavi, a Wacken nam ne gine.

terapija // 25/09/2016


PS: Veliko hvala gospodinu Tomislavu Kralju u pomoći realizacije intervjua!
Grupa "Bad Blood" je zamolila da napišemo da je na pitanja odgovarao Branko Nađ, vokal i osnivač benda.
Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*