home > interwju > Barbara Munjas & Alen Bernobić (BARBARI)

kontakt | search |

Barbara Munjas & Alen Bernobić (BARBARI)

'Pjesmama dajemo jako puno pažnje i radimo na njima dok nismo u potpunosti zadovoljni.'

Debi album 'Monfiorenzo Underground' objavili su 2013. godine i s razlogom dobili niz odličnih recenzija. Godinu dana kasnije, krajem 2014., objavili su i drugi album 'Santa Barbara' i potvrdili svoj status jednog od najboljih novih bendova proteklih par godina.
Nakon višegodišnjeg iskustva provedenih u Gustafima, Barbara Munjas i društvo definitivno su pored vratimo velikog uspjeha, a 14. veljače ćemo i gledati i u Tvornici kulture.

Jeste li zadovoljni 'Santa Barbarom'? Je li album upravo onakav kakav ste htjeli da bude ili…?

Da. Htjeli smo napraviti takav album i napravili smo ga. Imamo ga. Tu je. Sad idemo dalje... 'Santa Barbarom' smo zaokružili ono što smo trebali da bi se predstavili najbolje što možemo za sada. Sada smo spremni ići dalje, eksperimentirati više i ulaziti u neke nove ideje.

Prvi album 'Monfiorenzo underground' predstavio vas je kao bend na koji treba računati u budućnosti. Jeste li zadovoljni kako je album prihvaćen?

Zadovoljni! Međutim, u današnje vrijeme je luksuz i dobitak za tebe ako se uspiješ zadovoljiti malim stvarima jer velikih nema. Tako da da, zadovoljni smo i sretni! Publika je prihvatila nas i naše pjesme, za početak jednog totalno novog i mladog benda to predstavlja jako puno i daje dobar vjetar u leđa!



Kako ste proveli godinu od izlaska prvog albuma? Je li bilo dovoljno koncerata za promociju ili mislite da je trebalo biti više nastupa?

Trebalo je biti više nastupa, to svakako. Ali hej...radije platit neki bend koji svira Rozgu cijelu noć nego Barbare..'Barbari? Ko su ti Barbari? Što je ovo? E daj Brkicu…' Sveopće stanje nacije po pitanju glazbenog opredjeljenja je tužno. Mediji su ti koji imaju veliku moć oblikovati narod jer na kraju krajeva oni pučanstvu serviraju što će se pratiti i što će se slušati, ali nekako mi se čini da to nama ne ide na ruku. Nismo im zanimljivi jer se bavimo samo glazbom i nismo voljni skočiti kad oni kažu 'hop'.

Jeste li zadovoljni kako su mediji popratili pojavljivanje Barbara i vaš prvi album?

Jesmo i nismo. Dobili smo određenu pažnju, no u početku je, da budemo iskreni, uopće nismo ni očekivali. Napravili smo taj album za sebe, ali eto, desilo se da je nekima bila zanimljiva priča nekolicine mladih Istrijana, album im je također bio zanimljiv i dali su nam određenu pažnju. Ponekad je ta pažnja bila usmjerena u nekom sasvim suprotnom smjeru od glazbe no odmah smo im pokazali da to nisu karte na koje igramo. Mediji još uvijek nemaju pojma tko smo, samim time kad nisi u điru nitko te ne shvaća ozbiljno. Možda i imaš nešto dobro i drugačije za ponuditi ali ako nisi u direktnom odnosu sa medijima, imaš status nepoznanice. Uostalom danas, ako nudiš samo glazbu… pfhu, boooring... daj malo sisa, malo ovog, malo onog, droge, sexa...E to se prodaje! Ako se trebamo baviti nekim drugim popratnim sadržajem oko glazbe da bi postali 'poznati', hvala lijepa, radijee ostajemo nitko i ništa. Respect i moral su na izumiranju u ovoj državi i općenito u svijetu...
[  ]

Ono što vas izdvaja od ostalih bendova su između ostalog i tekstovi. Je li u pitanju klasično spontano nastajanje pjesama ili im posvećujete posebnu pažnju?

Nema pravila. Neki tekstovi nastaju spontano uz osjećaj koji ti pruža sama glazba, neki nastaju odmah u trenutku kada nastane glazba, rjeđe nastane prvo tekst pa glazba ali ima i toga. U svakom slučaju pjesmama dajemo jako puno pažnje i radimo na njima dok nismo u potpunosti zadovoljni.

Je li izbor na Marka Kalčića kao koproducenta pao zbog dosadašnjih 'zasluga za narod' ili zato što ste dobri sa njim?

I jedno i drugo. Imati tako blisku osobu i još tako sposobnu i ne ju uključiti u sve to je čisti idiotizam. Marko je pravi as.

Sa drugog albuma ste već izbacili dva singla: 'Nema veze' i '4' međutim, kao da vas urednici domaćih radio postaja još uvijek nisu prepoznali. Kako to komentirate?

Tko zna. Možda im se ne sviđamo. Možda nas ne shvaćaju ozbiljno. Možda im nismo radijski. Možda im nismo kucali na prava vrata, if you know what i mean... ali mislimo da je stvar u tome da iza sebe nemamo izdavača koji će to konstantno gurati radijskim urednicima, a ni to nije neka sigurna karta.



Album ste promovirali na dosta nekonvencionalan način velikim partyem uz svirku na istarskom imanju na kojem ste album i snimali. Odakle ideja za takvu promociju?

Nekako nam se činilo prirodno da nakon cijele priče sa snimanjem nastavimo u tom smjeru.
Bilo nam je glupo da se ne iskoristi malo više to što živimo tu. Kuća je fantazija, lokacija isto tako da...zašto ne? Tko radi više takve stvari? Kome se uopće da? Nama, eto!

Nedavno ste nastupali u Splitu. Kakvi si dojmovi nakon tog koncerta? Je li vas prihvatila splitska publika?

Split je mrak! Super nam je bilo. Svirka je bila odlična. Sound perfektan. Udomaćili su nas kao kraljeve. Bilo je oko 90ak ljudi na svirci, što je ok s obzirom da nam je to prvo gostovanje u Dalmaciji ikad. Vratit ćemo se sigurno. Fido.

'Santa Barbara' je vani tek mjesec dana. Planirate li uskoro i zagrebačku promociju albuma ili prepuštate da se to dogodi spontano?

U Zagrebu nastupamo na Valentinovo 14. veljače zajedno sa Lollobrigidom u Tvornici kulture. Jedva čekamo! A to je tek početak :-)

Planirate li već treći singl? Hoćete li ostaviti da se 'Četiri' još malo vrti ili idete brzo sa novim singlom van?

Ostaviti ćemo još malo '4' da se vrti. Treći singl je već tu. Zna se koji će biti. Ali ne treba žuriti. Nema potrebe. Trebamo snimiti video za sljedeći singl i to će taman doći kada se drugi singl dovoljno iscrpi.



Neizbježno je i pitanje o vašem odnosu sa Edijem Maružinom i Gustafima s obzirom da su osim Barbare još dva člana napustila Gustafe i uz Barbaru osnovali Barbare. Koji je pravi razlog izlaska iz Gustafa i pokretanje Barbara?

Mladi, ambiciozni, kreativni, puni energije, puni svoje glazbe, koji grizu, željni kreativne slobode, željni promjena... mogu tako u nedogled... Uz sve to nabrojeno nismo si mogli dopustiti da jednog dana, kada već možda bude prekasno, žalimo zbog nekih ne učinjenih poteza pa smo se odlučili maknuti i krenuti sa svojom pričom. Imali smo dovoljno ideja za početak i bila bi prava šteta da ih nismo realizirali.

Nije se lako danas probiti na domaćoj sceni. Je li, po vašem mišljenju, dovoljno snimiti dobar album i čekati reakcije ili je potrebno gurati ga na sve moguće načine da bi došli do publike i medija?

NIKAD nije bilo dovoljno samo snimati album i čekati... Treba konstantno raditi, a ponekad rad ne predstavlja samo stvaranje i snimanje, ima puno posla oko albuma koji nema veze sa muzikom.

terapija // 13/01/2015

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*