home > interwju > Atheist Rap

kontakt | search |

Atheist Rap

Zahvalio bih se odmah članovima benda Atheist rap i njihovom menađeru Zaltku što su nam izašli u susret u vezi intervjua.
Budući da su Atheist Rap već pomalo i kultni bend, red bi bio da uz intervju bude i njihova biografija koja se nalazi na kraju intervjua.
Pa krenimo...

1.Eto za početak pozdrav ekipi iz Atheist rapa i sve pohvale na odličnoj svirci u Zagrebu. Reci kako vam je bilo na koncertu u Zagrebu?
Pozdrav i tebi, mladi samopregorniče! Na koncertu u Boogaloou bilo nam je super, kao i uvek u Zagrebu! Sto se tiče samog Boogalooa, mnogo lep prostor, bina velika i fina, nesto poput bine velike sale SKCa u Beogradu, znači puno mesta, kad namestiš zvuk dobro, on takav i ostaje, i to je lepo, za razliku od manjih bina, gde ti svi stoje tu, dodatno te greju i smetaju, po pravilu niko nikog ne čuje, jako naporno za dobro odsvirati, idealno za skrnavljenje...
Sto se tiče sale, Boogaloo MNOGO DOBAR!!!
Publika bila dobra, takodje, jedino mi je bilo žao sto je greškom izdavača, album stigao do vas nekih par dana pre svirke, što je nedopustivo, i kako onda da znate stvari i pevate uz njih, a ako ih ne znate i ne pevate-onda tada ispadne mlako, pa neupućen kritičar može da pomisli 'kako to nije onaj bend od ranije, bla,bla, bla.....

2.Jeste zadovoljni svojom svirkom i odazivom publike?
I svirkom i odzivom publike smo zadovoljni, sad već mogu reci, i u Zagrebu, i u Bilju (čitaj Osijeku), i u Varaždinu, vrlo je mala razlika u poseti u ova tri grada, a gledajući Novi Sad i Beograd, koji su takodje, bili u ovoj turi, to je više manje to, posećeno.
Uz malo veću presiju iz medija, jaču reklamnu mašineriju i slično, bilo bi ih i više, mada bi to izuzev Boogalooa, bilo teško za izdržati fizički. Publiku definitivno imamo, samo još da iskontaktiramo ozbiljne organizatore u svim većim mestima, I ETO NAS KOD VAS!!! Mada, nismo ni protiv manjih mesta.
[ Atheist Rap ]

Atheist Rap   © Kichmar

3.Budući da ste kroz svoju sviračku povijest imali dosta promjena u sastavu, reci tko trenutno svira u Atheist Rapu i kako ste uopće došli na ideju za ime benda?
E, tu te moram demantirati! Mi, nešto puno promena i nismo imali, sem kad su stvarno bile neophodne.
Počeli smo Pecinko i ja, i uvukli ceo band FLUOREL TAČKAŠ (tada Radule, Zare i Atzke), vec afirmisan hc band, pošto je bubnjar Atzke tad bijo u vojski, bubanj je lupao Goja iz Kapetana Lešija (tamo gitara), i to loše, pa smo ga povratkom Atzketa vratili na gitaru, i tako do kraja '93., kad Goja odlazi, a mi nastavljamo brez njega, i jedno vreme sviramo samo s jednom gitarom.
Već tada, ako ne i ranije dolazim na ideju da vrbujem komšiju Lekija, poznatog multiinstrumentalistu, sa zavidnim stažom u više ns bendova, kao recimo Obojeni Program, Love Hunters, Plavi ptičić prepelinčić, i opet ću nekog zaboraviti, i uglavnom dolazi Leki da svira drugu gitaru, mada je svirao i bas u trenutcima kad boleštinom ophrvan Zare, to nije mogao...
Tu negde bio je i naš drugar Teča, koji je svirao gitaru na play back, uboden u pojačalo, ali nulovan, što je neke tonce znalo dovesti do ludila, sem ove egzibicije, Teča je odvezao milion km najmanje, svojim vozilom domaće proizvodnje, za potrebe samog benda, i bijo menanžer više godina, tamo negde od '95. do pola '99.
Kad je, nažalost, Zare preminuo, na dan zaljubljenih 1997. godine, bile su male šanse da nastavimo, ali smo imali od ranije zakazanu turneju po Sloveniji, što nas je vratilo u život, i svirke idu dalje, a Zare nastavlja da živi u nama, SLUŠAJTE DELFINA!!!
Leki je tada definitivno prešao na bas, i mi svirali tako, dok jednog dana nismo pozvali Barbuna iz Ritma Nereda, a on baš presto kod nji da svira, i sviro s nama par godina, pa se iznerviro i presto, i otkad je mesto njega došo Dule's (Do Less), takodje komšija, al' mladji od nas najmatorijih deset godina (a nasviro se po ns sceni i on) mi više ništa nismo menjali, eto.
Zaboravih reći da nas je Pećinko napustio u trenutku kad je u svirci dosegao zenit i odlučio da da sebe politici, i to kao nestranačka ličnost, na čega smo i mi, a i on sam, veoma ponosni. Pliva kao pomoćnik pokrajinskog ministra za omladinu i sport. Neki dan smo se čuli, dobar je i zdrav!!!


4.Čime se bave članovi Atheist Rapa izvan benda? (posao, zalaganje, hobiji…)
Sem pomoćnika ministra, što sam već naveo, ostatak ekipe radi sledeće poslove:
Radule servisirao karburatore, popizdeo na benzinska isparenja, pa napravijo odličan tonski studio, di on snima, a mi probamo i snimamo, a i drugi, takodje, Atzke radi u veleprodaji konditorskih proizvoda, malo ih i ruča kad posao dozvoli, a blizu mu kuće, Leki bijo šef diskonta Next sokova, sad je Acount manager u sličnom preduzeću, ma šta to značilo, Dule's uživa u životu dok još može, a ja u 'HOUSE OF ENGLISH', školi svoje žene, podučavam decu engleskom jeziku.
Kad pogledam unazad, radili smo sve i svašta, sada smo se ustalili i pičimo dalje, mada ću odmah reći da se kod nas od svirke može živeti, malo bi se drugačije organizovali u životu.


5.Tekstovi su vam jako zabavni, šaljivi… tko piše tekstove u bendu, što vam daje inspiraciju za pisanje tekstova te čime se oni bave?
Bili zabavni, sad su zabavni, a ozbiljni kad malo zagrebeš, i tako to, pišemo ih nekad zajedno, na ovom albumu lapo Radule-lapo ja, s tim što su Raduletovi ovi jako nadrkani i poetični , moji oni koji su za čitanke, njegova poruka je snažnija i direktnija, ja sam više upakovo to!
Inspiraciju daje sve oko nas, budala barem ne manjka!

6.Budući da ste jako popularan bend u svojoj domovini i susjednim zemljama, možete li od muzike zarađivati dovoljno za preživljavanje?
Kratko i jasno ne, NAŽALOST, ko bude lud da to proba brzo vidi da se teško zajebo, i onda to od izdanja do izdanja traje koliko traje, no ubuduće neće toliko, verujte!!!

7.Mnogi govore za vas da ste vi u Vojvodini kao u Hrvatskoj Hladno pivo, je li to za vas kompliment ili...? Smatraš li da vas se može uspoređivati sa Hladnim pivom?
Mislim da, bez bilo kakve skromnosti, u Vojvodini nemamo baš nikakvu konkurenciju, u ovoj i sličnim vrstama muzike, ako si na to mislio, s druge strane Pivo je uradilo nešto više, što ja, lično sumnjam da ćemo mi uraditi, tj. ne verujem da ćemo otići u main stream, ma koliko nas tamo gurali, i sve to što s tim ide.
U našoj državi bio bi apsolutni presedan da nam neko da aute, pa i bicikle, ako ne i rolere, da ih mi vozimo, zarad reklame istoga!!!
Mi smo, jebi ga striktni, ma koliko to po nas same bilo možda i čabar, finansijski gledano, al' zato uzdignute glave hodamo, ako to, uopšte, ima nekog smisla!
S druge strane Pivo je band iz glavnog grada države, mi samo pokrajine, koju niko ne jebe, a pošto je sve u Beogradu, svejedno je dal smo mi u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, ili u najlevljem mogućem jajetu, daleko od očiju-daleko od srca, da se ne lažemo!
Inače, Pivo pozdravljamo, rado ih vidimo, mada retko, malo smsa, i tako to.

8.Eto novi album "Osveta Crnog Gonzalesa" je vani. Kako je bend zadovoljan sa njim?
Apsolutno i potpuno!!! Sve sami radili, što se i vidi, eto Micika mi se žalio da nije baš sve tekstove razumeo, rekoh mu da nisam ni ja neke ultra mega hitove bivše države, od Smaka do Azre, Dugmeta, Osmog Putnika, Pankrta i ostalih, takodje nisam razumeo, a posle mi rekli kako to ide, jebi ga Micika, kupiš pravi cd, sad možeš, pa pročitaj!!!
Ja lično, ono od ranije, teško da mogu da slušam, jer znam koliko smo mi drukčiji od tog zapisa, na ovom novom to smo mi 1100%, pa ako se nekom ne svidja, nek se na vreme preorijentiše na ove nove muzike gde se sem glasa ništa više i ne čuje;
al' da pevam sad-ko nikad dosad, sam se sebi divim, noću budim i živam u novom meni!!!

9. Jel namjeravate možda radit kakvu turneju glede promocije novog albuma? Imate kakve planove šta se tiče nastupa u bližoj budućnosti?
Naša turneja traje od 23.4. tekuće godine, jedino je problem što se to kod nas radi vikendom(ima), a moglo bi i četvrtkom i nedeljom, ako misliš na turneju tipa 30 dana-30 sviraka, na to se mogu samo nasmejati, kiselo!!!

10.Novi album će se u hrvatskoj distribuirat putem Aquarius recordsa, kako je došlo do suradnje sa njima?
Prirodno, i Multimedia iz Beograda, i Aquarius iz Zagreba su firme koje distribuiraju Universalova izdanja na svojim prostorima i kao takve, lepo je da suradjuju, inače Rodju iz Bgda znamo, ove vaše ne, ampak ćemo i njih, valjda, nekad upoznati, kad ono bude 125418 cd prodat legalno, he, he!

11.Koju su vaši muzički uzori, bendovi sa kojima vam je bilo najljepše svirat i bendovi sa kojim biste htjeli svirat?
Uzora imaš na omotu cda, od nijh se uzimalo po malo, lepo je bilo svirati s puno bandova, pomenuću samo Gobline, Dzukele, Novembar, Eyesburn, Superhikse, KUD Idijote, a nenamerno ću zaboraviti i mladje i bolje i nepriznatije, baš bih hteo svirati sa Pasima u Rijeci i Puli u septembru mesecu, eto!

12.Kakvo je stanje na sceni u Vojvodini, odnosno Novom Sadu?
Slabo pratim, teška srca iz kuće izlazim, uveče, Radule mi ponešto kaže, najbojle bi bilo pitati njega, kad uvede internet, zdaj je kod Koste u Nišu, a Kosta je legenda, od Karlovca-nadalje.

13.Što mislite o hrvatskoj sceni?
Scenu koju ja znam smatram dobrom, ekipu koju sam dosad video smatram vrlo pozitivnom, opuštenom pre svega, sećanja su svakako jako dobra, i ne blede!!!
Ako si mislio na imena, uz već priznate autore (tipa ovih iz Retromanije), svakako bih izdvojio Grupu tvog života, (ne zbog čorbe), Pase (zbog simpatična debela pjevača), Fakofbolan, Idijote i Pivo, Radikal Dub Kolektiv, i opet ću, stari se, nekog zaboraviti, a ža mi zbog toga!

14.Pošto ste već u pozamašnim godinama može se reći da je bend dosegnuo svoj vrhunac? Ima li nekih neispunjenih želja šta se tiče benda i svirke?
Na vrhuncu smo jamačno-samo što nismo svršili. Godine se drže, a i mi s njima, Dule's eto ima samo 29; možda svirka na stadionu Želje, ne znam šta bih reka sad.

15.I evo posljednje malo neodređeno pitanje, do kad namjeravate svirat?
Do samog čina riknjavanja više od polovine benda, inače ako počnemo u deset-onda do ponoći, ako u ponoć-onda do dva, i tako!!!

Za kraj imaš li kakvu poruku ili nešto za reći što smatraš važnim, a da sam propustio u nekom od pitanja?
Ti nisi ništa, pitanja su na mestu, jedino moram na jednu stvar da se osvrnem, videh negde da smo u sukobu s Osječanima, neko to ni razumooo (al' za crtani razumooo 100%), sve je s nama i njima O ket, pitaj Mraka, našeg službenog kuhara, od sad, pa nadalje i ubuduće!
Pozdrav svima dobronamernima!

U ime grupe, njen osnivač dr POP.

ATHEIST RAP BIO
Da bismo otkrili korijene nastanka ATHEIST RAP-a treba se vratiti u daleke 80-te kada su se neki od budućih članova banda neizlječivo zarazili punkom. Tada su sa svojom ekipom oformili FLUOREL TAČKAŠ band koji je žario i palio po novosadskim dvoranama za tjelesni odgoj, po kojima se tada često sviralo. Posle nadasve pretjeranog koncerta Ramba Amadeusa na novosadskom MAŠINCU 1989-te dva gradska frika dr.Pop i Pećinko pokreću inicijativu za stvaranje banda. Iz već spomenutog Tačkaša u Ateiste dolaze Radule (gitara) i Zare (bass), a za bubnjeve sjeda iskusni Goja (KAPETAN LESHI, FEAR OF DOG, fanzin BOLJI ŽIVOT). Spomenuti vokalni tandem nije baš imao nekog pjevačkog iskustva, što im nije smetalo da se u tome nikada dodatno ne educiraju, ali upravo njihovim učešćem udahnuta je dodatna doza pozitivnog duha.
Kao službeni datum rođenja banda vodi se datum prvog nastupa, 22.05.1989. Put od proba punih dobre zajebancije do lokalnih koncertnih heroja bio je kratak. Krajem '89. bandu se na bubnjevima pridružuje Atzke (FLUOREL TAČKAŠ, ELBA), a svestrani Goja prelazi na gitaru. Početak i uspon Atheist rap-a je neraskidivo vezan za klub ŽUTA KUĆA, gradsku oazu novosadske subkulture, u kojoj su Ateisti vježbali, izlazili, pili, živjeli i ostalo, dok je gamad na vlasti nije srušila i izvadila temelje.
Vihor ratnih sranja sa početka 90-ih bespovratno je odnio prvi compact disk izdat na ovim prostorima. Bio je to EP sa 4 pjesme pod naslovom KOMPAKT DISK, koji nikada nije došao sa štampe iz Yugotona, te u tom obliku nije ni objavljen.
Na prisilu od strane Teče Moralesa (menadžer, gitara, volan) i Gazda - Voje Žugića (za tu priliku SCORNED RECORDS fanzin TRI DRUGARA) band dogovara snimanjem debi albuma MAORI I CRNI GONZALES (1993,reizdanje TIOLI 1996.). Pjesme WARTBURG LIMUZINA i BLU TRABANT su dovezli Ateiste do prvih mjesta top-lista, a album je proglašen za album godine 1993. na tada prestižnoj (i jedinoj) manifestaciji Brzi Bendovi Srbije. "Podzemnim" kanalima album stiže do svih krajeva naše bivše domovine.
U to vrijeme iz banda odlazi Goja, a petorka Ateista nastavlja da svira svuda gdje su to uvjeti imalo dozvoljavali. Doza bunta i optimizma koju su tada nosili bila je neophodna gologuziji, koju su i sami dostojanstveno predstavljali. Uspjeli nastupi i dogodovštine sa putovanja dali su bandu inspiraciju za dalje stvaralaštvo.
1995. izlazi drugi studijski album pod naslovom JA EVENTUALNO BIH AKO NJEGA ELIMINIŠETE (pegepeertees, reizdanje HI-FI RECORDS 1998.), koji ih približava široj publici. Serija dobrih svirki koja je pratila album je zaustavljena zbog Zaretove teške bolesti, sa kojom nije uspio da se izbori. Preminuo je 14.02.1997. Band zbija redove i dolazeći do zaključka da samo svirajući mogu oživjeti uspomenu na svog drugara nastavlja sa radom. Na mjesto basiste dolazi Leki (mlađani veteran iz bandova OVE SEZONE VEDRI TONOVI, TELEGRAM SAM, NAUČNICI, LUNA, LA STRADA, OBOJENI PROGRAM, LOVE HUNTERS, PLAVI PTIČIĆ PREPELIČIĆ, surađivao sa bandovima RITAM NEREDA, BOYE i Borisom Kovačem,...), koji je u bandu od izdavanja Jebanja po potrebi svirao gitaru ili na basu mijenjao Zareta, a band kreće na ranije zakazanu turneju po Sloveniji, gdje su svojim fanovima i sebi potvrdili razlog postojanja.
Slijedi rad na albumu DRUGA LIGA ZAPAD (1998,HI-FI RECORDS), nakon čijeg izdavanja se bandu priključuje Barbun (LOŠ SPOJ, RITAM NEREDA, BOYE). 2000-te godine Ateisti uzimaju učešće u kampanji VREME JE...IZADJI NA CRTU, koja je za cilj imala da motivira mlade da izađu na izbore. Listopada iste godine band svira u zagrebačkoj MOČVARI, pulskom ULJANIKU i u riječkom PALAHU.
2001. izlazi kompilacijski album PREDSEDNICI PREDSEDNIŠTVA PREDSEDNIKA (HI-FI REC.), koji prati totalna koncertna neaktivnost i nerad. Band napušta Pećinko, koji je i dalje ostao usko vezan za AR, i Barbun koji se posvetio solo karijeri, dok Radule (BOYE) počinje svirati bas u BONEBREAKER-u.
Na mjesto Barbuna dolazi Dulles (KNO, MITESERS, OUT OF CONTROL, BONEBREAKER, GBB, BOYE,...), transfuzija svježe krvi preko potrebna za rađanje "mečke" koja će postati poznata kao OSVETA CRNOG GONZALESA (MULTIMEDIA RECORDS, 2005.), album snimljen u produkciji samog banda, rekordera u disproporciji između utrošenog vremena i efektivnog rada na snimanju i miksanju. Period koji prethodi izdavanju Osvete obilježili su malobrojni nastupi po festivalima (NISOMNIA, EXIT 03, ZAGREB OPEN AIR, Banja Luka, Sisak, Velika) i klubovima (MOČVARA (Zagreb), MONTE PARADIZO (Pula), BARAKA (Kutina)), zapaženi kako po maestralnosti i kvaliteti izvedbe, tako i po vješto odglumljenim scenama teškog pijanstva. Sve u svemu, nakon dekade i po postojanja, 4 studijska albuma i oko 400 koncerata ATHEIST RAP nastavlja sa akcijom VAŠ DINAR ZA NAŠ PROSPERITET! I tako do kraja svijeta.

kichmar // 02/06/2005

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*