home > interwju > Ema Gagro iz slovenskog benda Gušti

kontakt | search |

Ema Gagro iz slovenskog benda Gušti

Slovenija - mala država koja je česta tema viceva. Osim po vicevima, ova predivna mala država poznata je i po drugim stvarima. Počevši od predivnih planina, nastavivši s uspješnim sportašima, a u te bisere koje Slovenija nudi svakako možemo ubrojiti i glazbu. Pretpostavljam da se sad slatko smijuckate, no Slovenija je oduvijek u glazbi nudila puno više od narodnih poskočica "Piha veter s Triglava" i "Oblečem si oblekico": Za vrijeme novog vala Slovenija je glazbenu scenu "rasturila" s bendovima poput Pankrta, Niet, Via ofenziva… U osamdesetima, Anja Rupel i njen Videosex dali su Jugoslaviji pop zvuk koji je bio bar desetak godina ispred svog vremena - radili su nešto slično onom što je islandska Bjork radila kasnije. U devedesetima slovenska scena nudi nove stvari - kvalitetnu glazbu koja je zarazila mase. Zablujena generacija, Multiball i Laibach spadaju u žešći zvuk poznat izvan granica te male države. Od pop glazbe tu je Gušti, slovenski glazbenik koji je svoju viziju pop rocka pretakao u djelo. U suradnji s pjevačicom Polonom Kasal poharao je slovensku scenu pod nazivom "Gušti in Polona", predstavivši javnosti odličan pop s naglaskom na kvalitetnu produkciju glazbe i spotova. Novija budućnost donijela je promjene - Polonu Kasal zamijenila je Ema Gagro, studentica treće godine VPŠ Libertas. Ove nedjelje pripremili smo jedan intervju s veselom Emom, koja jem već postala važna karika kod populariziranja slovenske glazbe u Hrvatskoj.
[ gušti ]

gušti   © promo guy

TERAPIJA: Možeš li ukratko opisati kako si se počela naviti pjevanjem? Slobodno neka bude opširan odgovor, kako si počela pjevati, gdje, koji ti je prvi nastup, jesi li bila u kakvom bendu, zboru i sl.

EMA: Pjevam od malena. Naravno, to u početku nije bilo ništa ozbiljno. Od prilike u svojoj petoj godini imala sam privatne nastupe na balkonu nonine kuće, a najdraža publika su mi bili slučajni prolaznici i susjedi (moje stalne gošće haha). Kao klinka sam pjevala na lošinjskom festivalu, kao gošća na nekim drugim festivalima, Turbo Limach Show, Dobro jutro Hrvatska itd. Kada nešto voliš onda se na tom području puno krećeš i sve te zanima, tako da sam od osnovne pa sve do danas imala prilike pjevati sa mnogo ljudi, na mnogo mjesta,u nekoliko bendova, a trenutačno sam član zbora Izvor s Trešnjevke, a s njime i sudionik mnogih projekata.

TERAPIJA: Trenutno pjevaš u bendu Gušti. Kako si došla do njih, ili su oni došli do tebe?

TERAPIJA: Nameće se pitanje, kako to da nisi u nekom bendu iz Hrvatske? Da li je to bila stvar tvoje želje, ili nečeg višeg (radni uvjeti, plaća, perspektiva, ambicije…).

EMA: Guštija sam upoznala preko zajedničke kolegice. Bila sam pozvana na audiciju, nakon čega su se oni odlučili na suradnju. Nije mi bitno da li se radi o bandu iz Hrvatske, Slovenije ili bilo koje druge zemlje. Cilj je raditi što volim i što će me malim koracima usmjeravati ka onome što što me uvijek privlačilo, a to je glazba. Naravno da je pri tome bitna kvaliteta kako umjetničkog izričaja tako i kvaliteta odnosa među članovima grupe.
[ koncert u kopru ]

koncert u kopru   © promo guy

TERAPIJA: Gušti su slovenska pop grupa. Kako kotiraju na slovenskoj glazbenoj sceni, koliko godina grupa djeluje, …?

EMA: Slovenska gl.scena je već dosta dobro upoznata s Guštijevom glazbom. Na sceni je već dugi niz godina, konkretnije od 1990.kad je Gušti postao član popularne rock grupe BigFootMama.

TERAPIJA: Prije se bend zvao Gušti in Polona. Što je bilo sa starom pjevačicom? Jesi li prošla na nekoj audiciji ili je tvoj angažman u bendu otprije sređen?

EMA: Gušti je odlučio nijansirati svoj izričaj, polako širiti horizonte , a opet ostati dosljedan svom prijašnjem stilu. Međutim ponekad, iznoseći svoje ideje ne nailazimo na istomišljenike pa često dolazi do razilaženja. Upravo tako! imala sam audiciju na kojoj sam uz pratnju benda morala izvesti neke od starijih pjesama, koje su mi oni zadali.

TERAPIJA: Danas Gušti imaju veće ciljeve. Projekt je zamišljen kao glazbeni val koji preplavljuje Srbiju, Bosnu,… Možeš li nam reći nešto više o tome?

EMA: Hmm.. preplavljuje, da bar haha! Da, vizija Gušti projekta je biti slušan na području Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije. U pregovorima smo s izdavačkim kućama, pa se nadam da ću uskoro nešto konkretnije moće reći o tome.

TERAPIJA: Planirate li se predstavljati javnosti novim repertoarom, ili i dalje izvodite pjesme koje je pjevala Polona?

EMA: Od starijih pjesama koje su na slovenskom jeziku izvodimo samo nekolicinu. Na koncertu je uvijek dobro podsjetiti publiku na stare dobre dane, odnosno "ubaciti" u uho melodiju koju već poznaju. No većina pjesama je na hrvatskom, a to su one koje ulaze u novi, potencijalni projekt.
[ Gušti live ]

Gušti live   © promo guy

TERAPIJA: Primjećujem da pjevaš na hrvatskom, dok je Polona pjevala na slovenskom. Ima neki posebni razlog za to?

EMA: Tada bend nije bio toliko orjentiran na područja izvan Slovenije, a odluka o tome na kojem jeziku će se pjesme izvoditi ovisi o samom vokalu. U glazbi je jako važno da se izvođač (bilo to pjevač ili svirač) poistovjeti s mislima i atmosferom u pjesmi. Bez obzira što radimo uvijek se traži određeni stupanj uvjerljivosti, a to nekako najbilje ispadne kad smo sigurni u ono s čime se koristimo, u ovom slučaju, za mene su to uglazbljene riječi na hrvatskom koje razumjem najbolje.

TERAPIJA: Neki glazbeni kritičari smatraju da Gušti nemaju dovoljno pozornosti, jer slovenska glazbena scena nije sazrela za njih. Kakvo je tvoje stajalište o toj tvrdnji?

EMA: Mislim da je uvijek dobro pojaviti se na "nezrelom" području, jer baš takvo područje olakšava bendu da se istakne. Na kraju krajeva, nije bit dati nešto što već svi poznaju, već otvoriti prostor za nešto novo.

TERAPIJA: Gušti su dospjeli do MTV Adria, tj. promoviraju svoj zarazni zvuk pjesmom Sjene, koja je dobar primjer kvalitetnog pop zvuka kakvog priželjkujemo na hrvatskoj sceni. Pjesmu ti pjevaš?

EMA: Yes. Pjesma je vesela, ima prizvuka rocka, definitivno popa, a osobno, u njoj čujem čak i elemente gospela. Tematski je okićena sarkazmom i moram priznati da mi se to na samom početku svidjelo, iz razloga što se danas previše cijeni svijet u kojem ima malo opuštenosti i prirodnosti i onoga što je iskreno. No, teško je kretati se pored sjena i biti uvijek u svakom trenutku osviješten i priseban, sačuvati svoje dostojanstvo i zato smo tešku tematiku odlučili ispjevati na sarkastičan način.

TERAPIJA: S bendom je jednom davno, pjesmu Dolgčas, pjevala i Anđa Marić. Gušti je dakle grupa koja se priklanja Hrvatima. Misliš li da su na hrvatskoj estradi nedovoljno zastupljeni, tj. da bi ih hrvatska publika zasiguno prihvatila ukoliko bi dobili bolju priliku za promociju (više koncerata i sl.) ?

EMA: Mislim definitivno da da. Radi se samo o tome kakva je mogućnost pregovaranja s hrvatskim izdavačkim kućama. To je zapravo jedina prepreka, a što se tiče toga da li bi publika prihvatila takvu vrstu muzike uopće me ne brine (to je moje osobno mišljanje). Kao što svi znamo, nalazimo se u krizi, pa to povlači veliki oprez sa strane izdavačkih kuća koje moraju jako dobro proučiti sam projekat potencijalnog benda da bi se odlučili na suradnju.

TERAPIJA: Da li se bend zanima za lakoglazbene festivale, ili ide nekim svojim, odavno utvrđenim putem?

EMA: Pokušavamo se što više pojavljivati na festivalima, iz razloga što su to veći događaji na kojima nas veća masa ljudi može zamjetiti. Obično se radi o koncertima gdje nastupaju grupe sličnih glazbenih opredjeljenja. Tu su nastupi i u klubovima i TV-u, ali za sada je fokus na većim i otvorenim koncertima.
[ ema gagro ]

ema gagro   © promo guy

TERAPIJA: Ima mnogo onih koji te smatraju kvalitetnim vokalom. Jesi li u bendu našla dobar način za svoje umjetničke težnje? Ili da premormuliram pitanje, da li je to "to", ili se više vidiš u nekom drugom glazbenom pravcu?

EMA: Iskreno, to nije bila "moja" muzika, tako da sam sam se ipak trebala prilagodit nečemu što je za mene novo. No dobro je to što je stil benda mješovit i ostavlja puno prostora za improvizaciju. Kada bi iste pjesme otpjevao netko drugi, one bi mogle zvučati puno drugačije.

TERAPIJA: Što Ema sluša u svom mp3 playeru? Kakvu glazbu najviše voliš, imaš li kakve uzore?

EMA: Najviše volim Soul i nekomercijalni RnB. Osim toga na mom mp3-u može se naći hip hop, nešto bluesa, dancehalla, reggaea. (Izvođači: Anthony Hamilton, Maxwell, Jay Z, Eric Roberson,Lauryn Hill, Dwele, Beyonce, Jill Scot, Gyptian,Jazmine Sullivan...)
Imam uzore i mislim da svatko treba imati svog uzora, ne izrazloga da imamo nekoga koga ćemo oponašati, već da od tuda crpimo motivaciju i kreativnost.

TERAPIJA: Kakvo je tvoje mišljenje o hrvatskoj pop sceni?

EMA: Ima nekolicina dobrih i kvalitetnih izvođača, ali još uvijek premalo onih koji su spremni "izići iz okvira". Cool su mi Jinxi, Elemental, Natali Dizdar, TBF ...

TERAPIJA:K ako se obično pripremaš za live nastup, imaš li treme?

EMA: Imam malu tremu, ali kad svirka počne sve "goes with the flo".Imati tremu znači ništa drugo nego da ti je stalo do onoga što radiš.

TERAPIJA: Kada ćeš nas pozvati na neki zagrebački koncert?

EMA: Dobivate svi pozivnicu čim doznam datum!

matej perkov // 19/12/2010

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*