home > topliste > 2001 by sale

kontakt | search |

2001 by sale

Iako s godišnjim obračunima tj. top-listama nisam na ti zbog više ovdje nevažnih razloga, prvenstveno zbog pritisaka Terapeuta iznosim završni račun prošle godine.

Što se filmova tiče, ne mogu reći da je godina baš bila hi-fi; kino ponuda mi se nije činila baš nešto jako jako kvalitetnom što i nije neko iznenađenje budući da kod naše kino publike najlakše prolaze ili komedije (najgledaniji film u hr kinima po podacima u prosincu, dakle prije "Harry Pottera" je "Mrak Film" (ili njegov nastavak, who cares, but you get the picture)) ili spektaklisnevjerojatnimefektima. Doduše, priznajem da još uvijek zbog opet ovdje nevažnih razloga nisam uspio ščekirati par filmova za koje vjerujem da bi bili jaki konkurenti za godišnju top-listu ("Requiem For A Dream" i Moodyssonov "Zajedno", npr.), ali ono što je ful ugodno iznenadilo su bili video naslovi; posebno ističem američki "Go", uz izdanje kolekcije filmova velikog Stanleya Kubricka.

Što se pak glazbe tiče, zadovoljno priznajem da sam u ovoj godini otkrio nekoliko meni izuzetno dragih bendova, pa ću 2001. pamtiti kao godinu "velikih otkrića". No, samo su neki od njih izdali i albume u toj godini (Beta Band, Spiritualized), tako da ne mogu svi ući u top-listu, ali to ne umanjuje njihov značaj u mom glazbenom svemiru.

Što se pak stanja u lijepoj našoj tiče, znam da je normalno kukati i jadati se i plakati za boljim vremenima, ali kako moja mladost nije bila toliko duboko u tim istim vremenima, čini mi se da neke stvari idu na bolje. Prije svega bi istaknuo koncertnu i inu djelatnost klubova kao što su Močvara, Kset ili Tvornica koji su svojim obilatim programima (pogotovo Močvara) nudili razne kvalitetne sadržaje preko cijelog tjedna i preko cijele godine. Zahvaljujući njima, mogli smo doživjeti bendove u usponu kao i one kultne, a zahvaljujući nekim drugim ljudima, dobili smo i par velikih koncerata. Sve u svemu ako se nastavi ovim trendom, čini mi se da nas očekuje zanimljiva koncertna 2002 (dolaze nam The Walkabouts, Obojeni Program, Godspeed You..., Rollins, a godina je tek počela).

Svadbas, Lunar, Galax 54, Time Crew, Zidar Betonsky - samo su neki od odličnih (mladih) domaćih grupa čija me glazba oduševljavala proteklih 12 mjeseci. Malo više klubova, ne samo po Zagrebu, daljnji razvoj "perifernih" scena (u prošloj godini najveći proboj je definitivno napravila karlovačka, unatoč ne baš dobroj pivi :)) i više svirki, i stvar će se početi razvijati. Naravno, kao i u većini drugih stvari, problem je uvijek u novcu odnosno njegovom nedostatku. Ali kao i da se to mijenja i kao da gradovi malo više pažnje posvećuju problemima mladih. No, dokle god to pitanje odnosno njegovo rješavanje bude ovisilo o tome koja je stranka na vlasti, nećemo baš daleko otići...

Što se pak domaćeg filma tiče, 2001 je jedna od boljih godina od kako je naš film u padu. Snimalo se dosta (u 2002. će se još više), a nešto od toga je čak bilo i više nego gledljivo, dapače. Tu prije svega mislim na debitantsko ostvarenje Dalibora Matanića koji, iako je bio reklamiran kao turbo komedija, što baš i nije, je vrlo vrlo zanimljiv i dobar film. Uz "Blagajnicu", dobili smo i pravi art film impresivne fotografije i višeslojnog iščitavanja, "Nebo i Sateliti" Lukasa Nole. Osim toga, i dalje imamo motovun koji je svake godine sve veći, što brojem posjetitelja to i pratećim programom.

Neki pokušaj stavljanja na papir odnosno monitor mojih trenutnih razmišljanja u obliku top-liste bi izgledalo ovako:

CDs

bjork - vespertine
eels - souljacker
the beta band - hot shots II
spiritualized - let it come down
the strokes - is this it
galax 54 - sleepers vs. satelittes
lunar - this is no 1 (krajem 2000)

FILMs

songs from the second floor
the man who wasn't there
traffic
hi-fi
go (video)
dancer in the dark
nebo i sateliti

KONCERTs

asian dub foundation
eels (graz)

NAJGORE

upad ćelavih majmuna u močvaru prilikom projekcije o makedonskom (a ne srpskom!) nogometašu

sale // 06/01/2002

Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*