home > topliste > 2019 by wuk - Anatomija Zvuka-Najbolje od YU Alter Rok-a 2019

kontakt | search |

2019 by wuk - Anatomija Zvuka-Najbolje od YU Alter Rok-a 2019

"Anatomija zvuka" tradicionalno, već četvrtu godinu zaredom vrši izbor najboljih pjesama, singlova kroz mikseve u različitim glazbenim pravcima.
Krećemo sa alter rokom.

Po meni najbolje rok izdanje 2019.godine je album "Torch" benda The Frictions iz Ljubljane, sastav kojeg čine članovi benda Hic et Nunc pojačani Krisom Ekmanom iz Walkabouts. Veoma je teško izdvojiti pjesmu sa ovog albuma jer su sve veoma kvalitetne



Makedonci RIB iz godine u godinu iznenađuju sa kvalitetnim instrumentalnim rokom. Album nazvan kao i bend je treći u nizu a može se čuti tu:



Dežurni Krivci iz Sv.Jurija pri Ščavnici postoje od 1996, "Narobe Svet" je njihov šesti album na kojem se drže svog uigranog rokenrola a "Rojeni Bez imena" veliki hit iako na albumu postoji još nekoliko veoma dobrih pjesama poput "Lačni psi":



Hypervoid je one man garage blues band iz Zagreba o kojem ne znam puno a sa njegovog demo snimka, uzeo sam pjesmu "Backstabber"



Nafta, vrhunski garage rok bend iz Subotice koje predvodi Bane (ex Džukele). Jedan od najkvalitetnijih rok nastupa koje sam vidio uživo, obavezno ih zovite na festivale, nećete zažaliti (ovo vrijedi i u slučaju Dežurnih Krivaca), pjesma "gruv" je sa zadnjeg remek djela "Antirealizam":



O "Esc Life", super grupi iz Zagreba se više manje sve zna. Nekako mi ova pjesma "Morning sickness" se izdiže na stepenicu više od ostalih pjesama na albumu "Born to be Mild":



Punčke su mi iz izdanja u izdanje sve bolje i bolje a to dokazuje i ovaj EP "Vidimo se" sa kojeg dolazi pjesma "Pustinje".



Stidnice us VRH. Em što imaju najbolje majice, em što imaju veoma kvalitetna izdanja a i furaju svoju izdavačku kuću "Lacko of records" u koje su uvukli i beogradski sastav Klotljudi koji su takođe na ovoj kompilaciji. Pjesma "Nismo se našli" je prekrasna ljubavna pjesma sa vrlo izraženim promjenama ritma.



S.T.R.A.H. iz Beograda čine veterani na sceni od kojih je jedan i proslavljeni novinar. Iako bend postoje preko tri decenije, ovo im je debitantski album koji vrijedi poslušati. Pjesma "Deca rade" je sumorni hit o kapitalizmu i njegovim devijacijama.



"Tri Kapljice" su odličan ženski bend iz Novog Sada koji su ove godine izdali debitantski album "Girls are back" a sa kojeg sam u ovaj miks ubacio odličnu pjesmu "Hajde".



O Klotljudima smo nešto napisali gore ali me iznenađuje takva dobra melodika kod ovog benda. Ovo je stvarno Vrh srpskog rokenrola. Pjesma uzeta sa kompilacije "Not so secret christmas tape":



Acid Carrots su vrhunsko iznenađenje ove kompilacije em što je pjesma "Asfalt" stvarno dobra, em što imaju zanimljive žive nastupe na kojima nastupaju maskirani te dijele mrkve publici a i snimaju novi album i željeli bi što više da sviraju.



Da BiH ima isto svoje konje za trku, potvrđuju dva sastava Djepeto iz Banjaluke te Činčila iz Sarajeva. Dok je Činčila snimila već svoj drugi napominjem odličan album, Djepeto su tek u procesu snimanja svog prvog albuma i dobijanja dozvole od roditelja za žive svirke.



KBO! Su veterani pank roka a na ovoj kompilaciji su najviše zbog toga što me ova pjesma "Vikend" podsjeća na njihovo najrokerskije izdanje "Svetlo Ludila". A na ovoj pjesmi je i ženski glas što daje još jednu draž ovoj pjesmi.



"Parada Besmislenih Stoljeća" su velika nepoznanica ove kompilacije. Znam samo da je u rad benda uključena magična Ivana Ljubičić koja ima prste i u bendu "Mi Nerve" kao i u svom solo projektu "Amio":



"Young Shuttle" je jedan dečko koji dolazi iz Kaštela, pored Splita i koji je ove godine snimio debitantski album a sa kojeg slušamo minimalističku garage pjesmicu "When i say go".



"Mrtvo Zvono" je rokenrol bend iz Dubrovnika koji je za ovu pjesmu "Zvučim kao pas" pozvao tamošnjeg repera "Otpisanimatora" i nastao je hit koji zvuči kao da je izašao iz laboratorije kakvih RHCP ili Fishbone. Čekamo dalji razvoj situacije.



Kompilaciju zatvara psihodelični rok bend "Struja svijesti" iz Zagreba sa fantastičnim hitom "Biti" sa njihvog debi albuma "Sutra".



Slušajte glasno i volite scenu strasno.

Dj Vuk.

Spisak pjesama:
1. The Frictions-While the Getting is Good
2. RIB-BlunHit
3. Dežurni Krivci-Rojeni bez imena
4. Hypervoid - Backstabber
5. Nafta-Gruv
6. Esc Life-Morning Sickness
7. Punčke-Pustinje
8. Stidnice-Nismo se našli
9. S.T.R.A.H.-Deca rade
10. Tri Kapljice-Hajde
11. Klotljudi-Zbog Tebe
12. Acid Carrots-Asfalt
13. Djepeto-On bi nju
14. Činčila-Marš na Mars
15. Kbo!-Vikend
16. Parada Besmislenih Stoljeća-Kutevi vrtloga
17. Young Shuttle-When I Say Go
18. Mrtvo Zvono-zvučim kao pas
19. Struja Svesti-Biti

Miks slušati tu:

wuk // 24/01/2020

Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*