home > topliste > 2005 by horvi - Krenimo redom...

kontakt | search |

2005 by horvi - Krenimo redom...

ALBUMI HRVATSKO-SRPSKOG GOVORNOG PODRUČJA 2005.


Kada sam se dohvatio slobodnog vremena da sročim listu naj-albuma iz Cro-produkcije za 2005. godinu, suočio sam se sa vrlo žalosnom i turobnom spoznajom da je kvantiteta i kvaliteta glazbenih radova minorna i da sve što imalo vrijedi mogu uspjeti nabrojiti na prste jedne ruke poput pravog šljakera sa pilane kojem manjka kažiprst i srednjak, dok mu je prstenjak napola osakaćen. Bez nekoliko značajnijih albuma iz SiCG, gotovo bi mi bilo nemoguće sastaviti listu od 10 kvalitetnijih imena, jer oni koji su na neki način obilježili 2005. su u pravilu svoje posljednje albume objavili 2004. godine (Ramirez, TBF, Elemental, Lunar, Vatra, Kries, te koncertno poprilično neaktivan Metessi...)

1. CINKUŠI - Domesticus Vulgaris
U ovako siromašnoj domaćoj diskografskoj godini zaista nije bilo teško izabrati naj album. Cinkuši već dobrih 5 godina nose epitet jednog od najzabavnijih "live" aktera, a ovaj njihov tek drugi po redu album dočekan je s velikim nestrpljenjem. 10 odličnih kompozicija koje su snimali i peglali pune 2 godine vrijedilo je čekati. Ovakav sastav koji s istim intenzitetom praši i rock i punk i ethno i folk s pravom je prigrlila posve različita publika čiji su svjetonazori posve drugačijih temelja. Nenametljiv i nepretenciozan album pun izuzetnih glazbeno-tekstualnih iznenađenja dokazuje da su Cinkuši veliki umjetnici koji svoj neupitan integritet umiju pretvoriti u sjajan folk-art kolaž.

2. LET 3 - Bombardiranje Srbije i Čačka
Pet godina pauze (zar već?) od posljednjeg albuma "Jedina", Let 3 je pretvorio u ponovno veliki diskografski projekt pun humora, cinizma i umjetničke slobode. Rapidni napredak njihovog skoro i dvadesetogodišnjeg rada prate fascinantni koncertni nastupi.

3. DARKWOOD DUB - O danima
Zbog neshvatljivo loše godine za hrvatsko glazbeno izdavaštvo u kojoj nisam uspio pronaći samo 10 zadovoljavajućih albuma, nekoliko naslova na ovom bestu 2005. dolazi nam iz susjedstva. Po mojem mišljenju, najbolji i naoriginalniji glazbeni rad ostvario je kultni Darkwood Dub koji je održao odličan promo koncert u zagrebačkom klubu "Aquarius" početkom proljeća 2005. godine. Album se odlikuje zavidnom količinom rasplesanih ritmova, dotjeranih tekstova i sjajnom elektronskom atmosferskom materijom na tragovima nekadašnjih vrlo značajnih ex-Yu izvođača (Boa, EKV, U škripcu, Film...)

4. AFION - Afion (demo)
Ovaj zagrebački mješoviti ethno sekstet (3 cure i 3 momka) još nema službeni diskografski projekt, no kada se samo na temelju nekoliko demo snimaka i ovog neformalnog (d.i.y.) samizdat cd-a uvrste na prestižni festival ethno i world music umjetnosti - "Nebo 2005.", tada je jasno da Afion konja za utrku ima. 8 tradicionalnih pjesama iz podneblja centralne, istočne i sjeverozapadne Hrvatske uz 2 broja iz Makedonije odišu stilskom raznolikošću u kojoj se očitava spoj klasike, tradicije i suvremene epohe. Na najbolji način počinju novo poglavlje hrvatske glazbe koju su počeli Cinkuši, Dunja Knebl, Lidija Bajuk i Vještice. Sjajan demo materijal i sjajni koncertni nastupi s pravom su me ponukali da Afion uvrstim u best of 2005. godine i postanu za mene najveće domaće glazbeno iznenađenje.

5. URBAN & 4 - Retro
Premda je ovaj album službeno objavljen koncem 2004. godine, ipak ulazi u izbor ovogodišnje produkcije jer je u prošlogodišnjem izboru bio mimoiđen. Damirov talent za skladanje odličnih kompozicija u posljednjih desetak godina je vrlo siromašan u kvantitativnom pogledu, no kada se to dogodi, redovito rezultira s vrlo visokim rejtingom. "Retro" je stoga kao i njegova prethodna dva albuma ("Otrovna kiša", 1996. i "Žena dijete", 1998.) vrlo strogih i raznolikih umjetničkih afiniteta.

6. RAMBO AMADEUS - Oprem dobro
Uvijek spreman na glazbeno-tekstualne kompromise, Rambo je svoj novi rad usmjerio prema nešto zahtjevnijim sintagmama zasnovanim na jazzu uz obilate primjese suvremene tehnologije. Njegova jezično-verbalna spretnost niti ovdje nije podbacila.

7. RAZNI IZVOĐAČI - Čuvaj se sinjske ruke (soundtrack)
Zvučna podloga za istoimeni film kultnog i duhovitog Maria Kovača svakako zaslužuje da se pronađe na listi najboljih domaćih albuma. Kako i film, tako i sam soundtrack obiluje specifičnim humoreskama i zanimljivim dosjetkama (monolozi ili dueli) izrezanih iz samog filma, a posebnu glazbenu pažnju zavrijeđuju Tena Novak, te hip-hoperi Postolar Tripper i sjajni big beateri Noname Nofame.

8. ATHEIST RAP - Osveta Crnog Gonzalesa
Njihov poznati punk-h/c stil dorađen je do zavidne razine. Kao i Rambo, te Let 3 i Hladno pivo, ovi duhoviti susjedi iz Novog Sada uvijek uspiju pronaći finu dozu šaljive demagogije iza koje stoji napatvoreni punkersko-rockerski svjetonazor.

9. POSTOLAR TRIPPER - Sve što iman san ukra
Konačno da se nakon TBF pojavilo pravo svjetlo na horizontu domaćeg hip-hopa. Inteligentno i duhovito djelce, mada produkcijski vrlo "tanko".

10. SVADBAS - La la
Da je kojim slučajem 2005. bila diskografski plodna, raznolika i bogata godina za hrvatsko pop/rock izdavaštvo, tada ovaj album ne bi pronašao svoje mjesto na mom Top-10. Svadbas nije sastav značajnih glazbenih dostignuća, no njihova minimalistička disciplina kojom pune svoj maniristički stil temeljen na izvorniku britanske independent scene na naše podneblje stiže s dobrim desetljećem zakašnjenja.

TOP 10 (pjesme) - redosljed nije bitan

MASSIMO - Bacila je sve niz rijeku
MASSIMO - Loše vino
GUSTAFI - Črna žaba
CINKUŠI - Jankić
AFION - Baroš, oj Barice
ELEMENTAL - Tako lijepa
POSTOLAR TRIPPER - Sve što iman san ukra
DARKWOOD DUB - Regioni
RAMIREZ - Barcelona
THE BEAT FLEET - Heroyix

TOP 10 - inozemna produkcija 2005.

Što se tiče svjetske produkcije, vrlo teško sam od nekih tridesetak meni izrazito omiljenih djela uspio izdvojiti deset najboljih. Krenimo redom...

1. BLOC PARTY - Silent Alarm
Strašan rad kojim su ovi diskografski debitanti kročili u okrilje show-bussinesa donio je pravi presjek ne samo ovogodišnje glazbene produkcije, već i glavnu karakteristiku svjetske pop/rock scene s početka 21. stoljeća u kojem vlada pravi revival retrogradnih stilova. Bloc Party je na najbolji mogući način došao do čarobne formule spajanja starog i novog, te ostvario ogroman uspjeh. Posebna finesa sastava je čarobni pjevač crnac koji pjeva poput najšminkerskijeg bjelca. Sjajne kompozicije "Like eating glass", "Helicopter", "Positive tension", "She's hearing voices"... odražavaju sve profinjenosti novog rock-stylinga. Sjajno!

2. KAISER CHIEFS - Employment
Jedan od izuzetnijih albuma 2005. godine ne samo da je pronašao svoje zasluženo mjesto u mojem izboru, već je uvršten i u sam vrh britanskog godišnjeg izbora. "Employments" je logičan nastavak plesnog new-wave stila u kojem um caruje, a ritam rock obrće. Podjednaka količina brzih i lakših ritmova. Odlično, bez ikakvog pogovora!

3. LCD SOUNDSYSTEM - LCD Soundsystem
Bez premca u svojem fahu, James Murphy se konačno 2005. dokazao svjetskoj javnosti kao najpristupačniji electro/dance-rocker izbacivši sijaset velikih plesnih hitova poput "Daft Punk is playing at my house", "Yeah", "Give it up", "Too much love"... Obilje povijesti rocka, electro-popa, new-wavea, big beata, funka i psihodelije obogaćene sa aktualnom electro-tech produkcijom rezultiralo je izuzetnim dvostrukim albumom u trajanju od punih 100 minuta.

4. THE BRAVERY - The Bravery
Sjajan debi ovih njujorčana koji je došao i do no. 1 prestižnog britanskog NME. Hitovima "Honest mistake" i "Unconditional" čak su dospjeli i na (ne)prestižni HTV. Kada bi svi novi sastavi napravili ovakav debi, moderni rock nikada ne bi izgubio svoj "kristalno" čist šminkerski macho-sjaj.

5. GANG OF FOUR - Return The Gift
Neočekivani return 1. Ovaj dvostruki "povratnički" album objavljen početkom listopada 2005. sastavljen je od velikih koncertnih izvedbi s njihovih legendarnih albuma "Entertainment!", "Solid Gold", "Songs Of The Three"... s kojima su promijenili svijet rock and rolla i usmjerili ga posve novom putanjom. Sjajan podsjetnik kako su rođeni i nastali brojni pretinci i subkulturne struje (post-punk, new-wave, gothic, funk-rock, dance-rock, hardcore-funk-punk...), te prava početnica za mnoštvo izvođača koji su nešto značajno ostvarili u datom momentu (od Bauhaus, NoMeansNo, Primus, RHCP... do Radio 4, Rapture, Hot Hot Heat, Franz Ferdinand...)

6. EDITORS - The Back Room
Jedno od velikih i vrlo ugodnih iznenađenja 2005. godine. Editors je na najbolji mogući način povezao novovjeki post-gothic rock sound temeljen na debelom uporištu Joy Division, The Cure, P.I.L., te friškijih imena poput Beta Band i Interpol stvorivši impozantnu kolekciju pjesama u kojima se jasno ocrtavaju sve kvalitete ovog osebujnog sastava - "Lights", "Munich", "Blood", "Fingers in the factories", "Bullets"...

7. FRANZ FERDINAND - You Could Have It So Much Better
Drugom studijskom albumu ovih izuzetnih škota ne treba nikakav dodatni komentar. Nalaze se u samom vrhu ovogodišnje produkcije po svim vodećim i relevantnim glazbenim medijima, a da nije bilo Gang Of Four samo se može nagađati bi li Alex i ekipa bili toliko lepršavi, odriješiti, zanimljivi i značajni u okvirima današnje scene.

8. SIMPLE MINDS - Black And White
Neočekivani return 2. Već odavno zaboravljeni kao veliki sastav, Simple Minds su 2005. konačno ostvarili svoj pravi i značajan album. "Empires & Dance", "Sons And Fascination/ Sister Feelings Call", "New Gold Dream '81'82'83'84", te "Sparkle In The Rain" su odavno zaboravljeni sjajni radovi iz prve polovice 80-tih godina prošlog stoljeća, da bi u devedesetima neočekivano zabljesnuli s "Neapolis", albumom kojeg su popratili samo kritičari. "Black And White" ih ponovo nakon punih 7 godina stavlja u sam vrh godišnje produkcije. Konačno veliki diskografski učinak kojim će valjda biti prekinuta nevjerojatno loša kreativna putanja puna sušnih godina i oscilacija tandema Jim Kerr - Charlie Burchill. Valjda?!

9. THE YOUNG GODS - XXY (compillation)
Premda ovo nije njihov studijski album, kompilacija kojom obilježavaju 20 godina rada ponukala me da je bezrezervno uvrstim u sam vrh godišnjeg izbora zahvaljujući meni najboljem ovogodišnjem live-actu kojeg sam oduševljeno promatrao u "Močvari". Ova trojica švicaraca su i nakon 20 godina karijere i dalje na samom pijedestalu plesne i žestoke avangarde.

10. HARD FI - Stars Of CCTV
Još jedno od vrlo prijatnih novih iznenađenja uvijeno u lukavu smjesu rocka i pop melodija, dance ritmova i suvremene elektronske produkcije. 13 finih plesnih bisera.

TOP-10 (pjesme) - redosljed nije bitan

LCD SOUNDSYSTEM - Daft Punk is playing at my house
DOVES - Snowden
KAISER CHIEFS - I predict a riot
THE BRAVERY - Honest mistake
BLOC PARTY - Banquet
COLDPLAY - Talk
FRANZ FERDINAND - Do you want to
THE KILLERS - Mr. Brightside
MOBY - lift me up
THE CHEMICAL BROTHERS - I believe

horvi // 12/12/2005

Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*