home > njuz > SKAVILLE FESTIVAL 2009., 24. & 25.07. otok Krk, uvala VOZ

kontakt | search |

SKAVILLE FESTIVAL 2009., 24. & 25.07. otok Krk, uvala VOZ

Premda je još prerano, organizatori su nam dostavili podulji info o ska festivalu koji se održava koncem srpnja na otoku Krku.

Ono najbitnije glasi ovako: cijena festivalske karte je 160 kn (predprodaja 150 kn), a cijena za jedan dan je 100 kn. Rezervacije u pretprodaji su moguće do 15.07. na email tickets@skaville.org ili tel/fax. 048/711-073 (od pon - pet 11 do 16h). U cijenu ulaznice uključeni su i dodatne besplatne pogodnosti poput osigurana pozicija za kampiranje, tuševi i sanitarni čvor (kemijski WC), merchandise, štandovi bendova i službenih Skaville promo materijala, štandovi sa hranom i pićem, kvalitetna i raznovrsna te nadasve povoljna ponuda, kao i ostali popratni sadržaji (pogledajte ih na: www.skaville.org).

Službeni festivalski e-mail za sva dodatna pitanja: office@skaville.org

Za sada su poznati slijedeći izvođači:

LES 100 GRAMMES DE TETES (Perpignan - Barcelona, Languedoc-Roussillon)

Tropska ska-reggae-jazz delicija sa francuskog dijela Mediterana, točnije… francuske Katalonije. Od samih početaka karijere, točnije albuma prvijenca "Qui ska?", ovi su momci na tronu francuske ska i reggae scene, a što je malo kojem umjetniku pošlo za rukom.
Njihov fantastičan stil i prepoznatljivost uveli su ih krajem '90-ih na velika vrata razigranog svijeta jamajkanskih ritmova koji je u to doba u Francuskoj doživljavao veliku renesansu.
To im je pružilo priliku utvrđivanja smjernica svoga djelovanja i etabliranja autentičnosti vlastitog stila.

Odmah su uslijedile i brojne kolaboracije i svirke sa velikanima žanra koje su još samo dodatno potvrdile da se tu radi o svjetskoj klasi. Spomenimo samo Skatalites, Toots and The Maytals, Ernesta Ranglina, Desmonda Dekkera te Massilia Sound System, jer bi lista ovih eminentnih umjetnika bila poduža. Dakako, ne zaboravimo ni njihov susret sa Laurelom Aitkenom kojega kao band prate pune tri godine.

2002. godine izlazi "Tit' Jamaïque", album na kojem se ska i reggae 60-ih nadopunjavaju utjecajem jazz-a (be-bop, swing), latina(bossa, salsa) i generalno Mediteranea.
Paralelno sa ambijentalnošću, nastavljaju putevima na kojima plijene pažnju jednostavnošću, smislom za komunikaciju sa auditorijem te sklonošću za improvizacijom. Snažno utisnuti jamajkanskom glazbom, zadržali su njen duh prilikom razvoja vlastitog stila sa, kako angažiranim, tako i zaigranim, šaljivim tekstovima na engleskom, francuskom, katalanskom i španjolskom.

2003. godina rađa ideju njihovog "koncept" albuma "Trafic d'influences" na kome su dijelili muzičke vibracije sa umjetnicima poput Cedric "IM" Brooksa bivseg saksofonista iz Skatalitesa, Gari i Jamilsonom iz Massilia Sound Systema, Pascal Comelade-om, Ti Mike iz Mister Ganga, Manuom i Benom iz Kargol's i mnogima drugima.

Četvrti album znakovitog naziva "Reload" izdan 2006. godine okarakteriziran kroz veličanstvenu brass sekciju, nudi začinjenu kuhinju - tajni recept kuće: izvorni ska i reggae, pomiješan sa jazzom, chansonom i world etnom, a koji se ne oklijeva upustiti ni u dub, ni electro-jazz ili 60's soul avanturu. Pravi "musical rainbow".
Konačno, u ovoj 2009. godini, 100 Grammes nastavljaju svoju glazbenu avanturu u toku koje će objaviti i svoj peti album pod nazivom "Good Stuff". Kao i svi do sada i ovaj će album biti odrađen u vlastitoj produkciji čime zadrzavaju nezavisnost, kako u formalnom tako i u kreativnom smisliu.
Sudjelovanjem na ovogodišnjem Skavillu, Les 100 Grammes de Têtes će imati priliku po prvi puta zakoračiti u naš dio Europe, a koji je dugo vremena bio zakinut za delicije ovakve vrste i kakvoće. Možemo im biti zahvalni na tome, tim više sto ćemo među prvima moći osjetiti radost melodije i zvuka koju su priredili na novom albumu, a koji prema prvim naznakama, zvuči vrlo obećavajuće. Kao uostalom i sve što smo do sada od njih čuli.
Vjerujemo da nema idealnijeg benda koji bi kroz svoju pjesmu idealno oslikao i samu ideju Skaville festivala, a ona je: ugodna i topla, ljetna zabava na moru, prožeta harmoničnim audio-vizualnim, pa i taktilnim iskustvima.


LA GOSSA SORDA (Valencija)

La Gossa Sorda osnovana je rane 1999. godine i njezin jedini cilj bio je osvojiti scenu svojim ska, punk, reggae i ostalim buntovnim melodijama i ritmovima. U 2001. godini, napravili su demo album sa 5 pjesama koji su nazvali "Vigila", a 2006. na scenu su uletjeli sa albumom "Garrotades". Tim albumom osvojili su pozornost medija i publike čemu svjedoči i preko 90 koncerata u godinu dana te status jednog od najtraženijih skupina u Kataloniji i Valenciji gdje su odsvirale sve velike festivale i oduševili mnoštvo publike.

Travanj 2008. bio je mjesec izlaska novog albuma zvanog "Sao", trećeg albuma koji je ugledao svjetlo dana, a na kojem je bend veliku pozornost pridao zvukovima dolcaine, tradicionalnog valencijanskog drvenog instrumenta, koji je obogatio i oplemenio zvuk albuma svojim egzotičnim zvukom.

La Gossa Sorda po prvi puta nastupiti će u Hrvatskoj upravo na Skaville festivalu gdje će njihov zvuk na tragu svojih sugrađana Obrint Pasa zasigurno naići na fantastičan feedback fanova, stoga nema sumnje kako je ovo još jedan u nizu bendova koji će postati hit i koji će još mnogo puta vraćati u Hrvatsku.

TALCO (Venecija)

Talijanska patchanka/combat ska/punk senzacija Talco iza sebe ima već nekoliko nastupa po Hrvatskoj (Križevci, Rijeka, Zagreb, Split) gdje su oduševili sve posjetitelje klupskih koncerata, a na Skavilleu ćete ih imati prilike vidjeti na velikoj pozornici u visokoj produkciji gdje će bend zasigurno pokazati svu svoju raskoš žestokog i plesnog ska/punk zvuka.

Talco iza sebe ima tri albuma izdana i distribuirana od KOB Recordsa i Mad Butcher Recordsa, poznatih europskih labela, a svirali su sa bendovima poput Modene City Ramblersa, Los Fastidiosa, Bande Bassotti, Obrint Pasa i mnogim drugima uzorima i prijateljima. Talco je strogo antifašistički i antirasistički ska-punk bend koji vjeruje u neovisnost glazbe čije poruke govore protiv svih oblika diskriminacije, a njihova popularnost izdiže se i iznad europskog kontinenta te seže do Južne Amerike gdje bend ima sve veći broj fanova.

Njihov zadnji album Mazel Tov ujedno je još jedna promocija njihovog patchanka stila kojim "napadaju" posjetitelje svojih koncerata koji sa koncerta odlaze puni dojmova, znojni i umorni od plesanja. Poznati su po žestokom nastupu uživo u kojem nema puno priče niti puno stanke, već svoj nastup vješto spoje u jednu cjelinu prepunu himničnih refrena, plesnih ska dionica i žestokih gitarskih riffova..


POSTOLAR TRIPPER (Zadar)

Sve je krenulo od radijske emisije "Generacija Ex", na valovima zadarskog radija 057 koja je prva u eter plasirala rad tadašnjeg dvojca Postolar Trippera (Davor Valčić i Darko Predragović) koji su u naletu inspiracije napravili 'Ošljačku sagu', tekstualno orjentiranu na bodulski akcent, koja je pobrala simpatije duž cijele Dalmacije kao i 'Tužna priča o selu' koja je postala poznata u svim miljeima prizemnim refrenom "Koga, čega, janjetine!" Slijedi pojavljivanje u tv emisiji Briljanteen gdje su sa singlom 'Tužna priča o selu' dulji period u demo rubrici držali prvu poziciju cijelu sezonu!

Potpisuju ugovor s izdavačkom kućom Menart pod čijom etiketom 200. godine izlazi njihov duhoviti hip hop album prvijenac pod imenom 'Sve što iman san ukra'. Čovjek koji se ponudio raditi beatove te se ujedno potpisao u ulozi producenta albuma je pionir hip hop glazbe, Blackoutovac Kristijan Frković-Frx. Ubrzo se rodila 'Balada o Viliju i Vesni', sa slikovitim video uratkom čuvene fotografkinje Mare Milin.

Na albumu su gostovale Lidija Bajuk te Remi iz Elementala u soundtrack singlu 'Čuvaj se sinjske ruke'. Cjelokupni vizualni identitet albuma pripisuje se majstorstvu istaknutog hrvatskog strip crtača Dubravka Matakovića. Album je ponudio 10 opićenih pjesama + 5 duhovitih skitova.
Album je zatvorio singl 'Sve što iman san ukra' nakon čega počinju s pripremama za svoj drugi studijski uradak kojeg je početkom ljeta 2006. godine najavila reggae zezalica 'Jamo rasta'. Postolar Tripper postaje band od sedam članova i prema svemu sudeći, svoj drugi album bi, uz angažman Erola i Shota iz skupine Elemental realizirali na živoj svirci no o tom-potom, budući je njegov izlazak najavljen tijekom iduće godine.

U kolovozu 2008. godine izlazi njihov drugi album 'Popravni'. Na njemu pjevaju o babama, ljudima s kroničnim nedostatkom vlastita života, politici, lutanju, gradelanju, prijateljima i o svemu onome čime se ljudi ne bave inače. Glazba se igra sa reggae, ska, hip-hop, funk i narodnim pravcima…

BEETANTONE (Zagreb/Šibenik)

U početku se sve svodilo na Kovu, Gogija, Vrbija i Dušku (2 gitare, bass i vokal) i njihovo konstantno improviziranje, te sve to upakirano u dobru ideju o nekakvom ska, punk, reggae, dub bandu.

Tražeći bubnjara, došli su do Budhe i kostur benda bio je spreman za ozbiljan rad. Kolektivu se pridružuje i trubač Karlo, na opće oduševljenje jer je poznato da se puhači jako teško pronalaze. Truba je unijela totalno novu dimenziju u bend i sve dotadašnje ideje. "Konačna postava" benda skupila se u studenom 2007. Padaju ideje i za trombon, saksofon, harmoniku, klavijature, djembe i tako slično, ali zasad je i ova postava sasvim dovoljna za kvalitetan razvoj benda..

Ime "BeetanTone" (čitaj: Bitan Ton!) nastalo je na jednoj probi (uz malu pomoc alkohola). Sviralo se, kad je Kova govori Karlu, da u njegovoj dionici mu fali jedan BITAN TON! Gogo predlaze da se to "bitan ton" uzme za ime benda. Kasnije Budha i Kova stilski dotjeruju ime tako da se pise "BeetanTone". Nakon nekih 6 mjeseci rada, bendu se pridružuje prijatelj Zoki sa svojom usnom harmonikom i super vedrom naravi. Krajem 2008. Zoki se odlučuje na izlazak iz benda, zbog osobnih razloga, koji su po njegovom neophodni za napredak i kvalitetu benda.

U 3. mjesecu 2009 godine igrom slučaja bendu se pridružuje Hrvoje, koji se uklopio u bend jako brzo te postao članom istog. On je zadužen za temeljitije definiranje zvuka te za efekte na vokalima, trubi i bubnju.
Također krajem 4 mjeseca, iznenada iz benda izlazi Vrbi, zbog osobnih problema se vraća u Šibenik, a na njegovo mjesto je došao, "mladi" Šibenčanin, Blaće (Dux) koji je već u punom pogonu s bendom, usviravanje je prošlo gotovo neopaženo te bend i dalje praši jednako kvalitetno kao i ranije.

BeetanTone iza sebe ima mnoštvo svirki sa bendovima poput Overflowa, Sonic Boom Sixa, Overflowa, Antenata, a snimili su i svoj prvi album čija promocija je fantastično uspjela pošto je bend uspio rasprodati KSET.

Tri terora..par godina rada…ljubav prema svim oblicima roots muzike…dub, reggae, jungle,dancehall, hip-hop, d'n'b, rocksteady, ska… Luka (TBF), Brzi ( d provajderz) i Yuri (ST!LLNESS, SINESTET) su u raznim kombinacijama i formacijama gostovali na mnogim rezidencijalnim partyima sirom zemlje kod svojih drugova (Bass Culture, Kingstoned crew, Trip to Zion, Jahstice, Bassinvaders, Jabbaton,) u gotovo svim klubovima u ZG (Aquarius, Boogaloo, KSET, Močvara, Spunk, Fanatic,…); ST( Hey Joe, Quasimodo, Kocka, Jungla,..); ZD (Garden, Maya, Pet bunara, Citadela…); OS (BigBen, Klub mladih..);…te na velikim domacim festivalima (SEASPLASH, VIPmusic, Dirty old fest..)

BANANA SOUNDSYSTEM (Jahkozza, MC Chakka, Luka TBF, Brzi D'Provajderz i Yuri St!llnes)

Luka je najbliskiji sa dubom, rocksteadyem i općenito oldskul mjuzom, Yuri najviše voli dancehall, jungle i hip-hop te mjuzu sa tvrdim, minimalnim beatovima i melodičnim vokalima, a Brzi je ljubitelj d'n'b, jungle sintetike, psihodelije i inih bušilica mozga…za razliku od većine soundsystema, na trenutke vole zabrazdit u setove klasika i hitova jer prvenstveno žele zabavit ljude i podvalit navedene vrste muzike ljudima kojima nisu bas bliske…nešto kao gerilsko ratovanje ;)… 2007. godine započeli su sa rezidencijalnim večerima u splitskom klubu QUASIMODO…uspjeli su navući publiku…krajem 2008. u preuređenom prostoru otvaraju seriju gostovanja sa "prvim pa muškim" JIN-SANom iz Kingstoned crewa, kao najava za spektakularne večeri u 2009.

JAHKOZZA je tajni pseudonim selektora iz Splita, sa nekadašnjim prebivalištem u Zagrebu, koje je danas zamjenjeno Novim Sadom. Vrti od 2005., sudjelovao je ili sam organizirao niz uspješnih partija po Zagrebu, ili sa Jahstice soundsystemom čiji je dio nekad bio ili sam, ali i pomogao organizaciji Samoreggaestan Festivala u Sloveniji 2007. godine. Kao selektor, svirao je diljem šire regije (Split, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Bihac, Tuzla(FM JAM), Maribor, Novi Sad, Beograd itd.),u većini renomiranih klubova kao i niza festivala poput Seasplasha, VipInMusica, Una Riversplasha, Hartere 3, SamoReggaeStana, SamoReggaeSounda, oOozea, Zagreb Winter Reggae Festivala itd.. Jedan je od najaktivnijih ljudi na sceni u posljednje vrijeme i sa svojim rezident MCjem CHAKKOM iz somborskog benda Zion Crew redovito nastupa dijem šire regije nastojeći donijeti pozitivne vibracije gdje god da dođu! Lista bendova s kojima su nastupali i dijelili pozornicu je podugačka. Također, Jahkozza nastupa sa Dandelionom, mladim i izuzetno talentiranim mladim MCjem sa Trinidada, trajno naseljenim u UK-u. Dandelion ima niz izdanja za dub etikete poput Conscious Soundsa i Dubateers, ali 2 vinila izdana za vodeću dubstep etiketu Hyperdub čiju produkciju potpisuje LV i koja oba slove za klasike u tom žanru. Positive Comunity Service i ovoga puta u vasem gradu!

Ove godine Jahkozza je bookiran ili je vec svirao na vodecim festivalima u regiji poput EXITa, InMusica, X-Statica, Trenchtowna, Socha Riversplasha, a možete ga provjeriti i na Skaville festivalu.

www.myspace.com/skavillefestival

promo guy // 14/06/2009

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*