home > njuz > Predstavljen ANIMAFEST - SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

kontakt | search |

Predstavljen ANIMAFEST - SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

U Medijateci Francuskog instituta, održana je novinska konferencija na kojoj su organizatori 19. svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb predstavnike medija pobliže informirali o sadržaju i relevantnim novostima nadolazećeg festivala. Ovogodišnje, dugometražno izdanje će se održati od 2. do 7.lipnja u prostorima kina Europa i Movieplex.

Publika će uz bogati program od čak 47 filmova, imati prilike doživjeti festival i uz iznimno zanimljiva popratna događanja - diskusije, okrugle stolove, radionice za djecu i izložbe.
[ Press konferencija ]

Press konferencija   © Ivana

Umjetnički ravnatelj festivala, Krešimir Zimonić, najavio je deset filmova u Velikom natjecanju koji konkuriraju za Grand Prix Animafesta, osvrnuvši se na činjenicu da su svi filmovi, uključujući i one izvan konkurencije, iznimne kvalitete i interesantnog sadržaja koji ljubitelji animacije ne bi smjeli propustiti. "Glavna je karakteristika Animafesta stavljanje naglaska na autorsku animaciju. Nisu nam toliko biti tržišni uspjesi filma, koliko autorov umjetnički izraz. U natjecateljskom djelu programa imamo filmove dviju žena što je još uvijek rijetkost u dugometražnom animiranom filmu - američki film "Sita pjeva blues" Nine Paley te "9,99 $" izraelske autorice Tathie Rosenthal. Osobno bih izdvojio još i - argentinski film "Masni Boogie" Gustava Covae koji je završen neposredno prije Animafesta, na kojem će biti europska premijera filma."

Još jedan film Velike konkurencije je i "Mary and Max" oskarovca Adama Elliota koji prati neobično prijateljstvo između usamljene osmogodišnje djevojčice iz predgrađa Melbourna i 44-godišnjeg Židova iz New Yorka. Kvalitetu ovog filma potvrdilo je i posebno priznanje na Berlinaleu u konkurenciji "Generacija 14 plus", a također je otvorio Sundance Film Festival. Glasove likovima ovog filma su posudili poznati glumci Toni Collete , Phillip Seymour Hoffman I Eric Bana.
[ Press konferencija ]

Press konferencija   © Ivana

Izvršna producentica, Vjera Matković, osvrnula se program izvan konkurencije, posebno istaknuvši filmove programa Noćno kino - "Afro samuraj: Uskrsnuće" za kojeg je muziku radio slavni RZA i članovi Wu Tang clana te "Mi smo strejndžeri" autora M dot Strangea, koji je specifičan zbog svojeg neobičnog načina ispreplitanja tradicionalnih i kompjuterskih tehnika. Izvršna producentica je istaknula i zanimljiv ,edukativan dječji program koji je podijeljen u 2 tematske cjeline; "Ja, moje tijelo i mediji" te "Prostor i energija" koji je napravljen u suradnji sa medijskom psihologinjom Martinom Peštaj.

Unutar Posebnih projekcija, Matković je istaknula i dokumentarac Gabrielle Zucchellia "Quirino Cristiani: tajna prvih animiranih filmova" : "To je film o autoru prvog dugometražnog animiranog filma koji je, nažalost, izgubljen u požaru, tako da je ovo jedinstvena prilika da se više sazna o liku i djelu ovog velikog inovatora."

Olinka Vištica, producentica festivala, predstavila je niz autora koji će ove godine biti prisutni na festivalu. Između ostalih, spomenula je i masterclass poznatog američkog crtača Billa Plymptona, autora filma "Idioti i anđeli" kojeg ćemo gledati u sklopu Velikog natjecanja. Osim Plymptona, u Zagrebu ćemo ugostiti i Priita i Olgu Pärn , Gustava Covau, Pedra Riveru, Nik Phelpsa, Jacques Rémy-Girerda i druge.

Poseban gost Animafesta, čiju ćemo retrospektivu imati prilike vidjeti u sklopu programa Majstori animacije je renomirani francuski autor Michel Ocelot. Ovaj svestrani autor, koji osmišljava svoje filmove u cijelosti, od scenarija do crteža, svojim radom je zadužio svjetsku animatorsku scenu. " Francuski kritičar Pascal Vimenet koji je napisao i uvodnik u Ocelotovu retrospektivu ističe da ovaj iznimno plodan autor zauzima počasno mjesto u panteonu animiranog filma."
U sklopu retrospektive Michela Ocelota, osim presjeka njegovih reprezentativnih djela dugometražne i kratkometražne filmske forme, u prostorima Medijateke Francuskog instituta do 7.lipnja možemo pogledati izložbu njegovih crteža.

Animafest Pro, festivalski program namijenjen profesionalcima s područja filma i animacije, predstavila je Jasmine Bašić, voditeljica programa. Uz prezentaciju šest projekata u razvoju s područja istočne Europe, Animafest Pro obogaćen je i diskusijama na temu financiranja animiranog filma (voditelj: Mike Robinson, savjetnik u Cartoon Media). Diskusije će biti otvorene za javnost.

U sklopu dječjeg programa organiziran je i okrugli stol na temu Edukacije putem animacije, prvenstveno fokusiran na učitelje i pedagoge, urednike televizijskih i radijskih emisija za djecu, te sve one koji utječu na izbor edukativnog sadržaja namijenjenog djeci i mladima. Cilj okruglog stola je skrenuti pozornost na animaciju kao medij putem kojega se mogu dotaći razne teme iz nastavnog kurikuluma, ali jednako tako i osjetljive teme o kojima djeca i mladi teško govore.

Osim bogatog filmskog djela, Animafest je pripremio i dvije zanimljive izložbe. Pritt Pärn, dobitnik nagrade za životno djelo prošlogodišnjeg Animafesta, zajedno sa suprugom Olgom Pärn, u galeriji ULUPUH izlaže radove njihovog zadnjeg animiranog filma "Život bez Gabrielle Ferri". Film ćemo imati prilike vidjeti u Velikom natjecanju, a izložba koja se otvara 2.lipnja traje do zatvaranja festivala.

Druga izložba u sklopu programa je i Strah(ovi) od tame, izložba radova 6 vrhunskih crtača koji su napravili istoimeni animirani kino-hit. Blutch, Charles Burns, Marie Caillou, Lorenzo Mattotti i Richard Mc Guire, te autor animiranih poveznih špica filma Pierre Di Sciullo, izlažu u mračnoj, hororu primjerenoj kuli Lotrščak od 29.5. do 7.6.

kris // 29/05/2009

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*